Pomyślałam, że przywitamy wiosnę jednym z moich ulubionych przepisów z Near & Far . To idealne danie lunchowe na brunch, przyrządzane z fregoli. Fregola to piękny, smaczny sardyński makaron z twardej mąki z pszenicy durum – rolowany, suszony na słońcu i przypieczony na mieszankę odcieni żółci, złota i brązu. Makaron jest rustykalny i orzechowy, każde ziarno ma poszarpaną powierzchnię doskonale wychwytuje smak. To jest takie dobre.
Zróbmy coś z Fregolą!
Wrzuć fregolę z wstążkami cykorii, prażonymi orzechami laskowymi, kaparami i bazylią, a otrzymasz sałatkę, która jest trochę orzechowa, z nutą słonawą, zielną i nadzieniem. Zwykle robię to w sezonach barkowych. W miarę jak wiosna przechodzi w lato lub gdy lato przechodzi w jesień – dopracuj zioła w oparciu o to, co jest dostępne i żywe. Doskonale komponuje się również z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi w środku lata. Długie określenie, że tutaj trudno się pomylić.
Jeśli możesz, warto zaopatrzyć się w fregolę. To powiedziawszy, świetnie sprawdza się również przy użyciu makaronu orzo lub izraelskiego kuskusu. Podoba mi się chwyt fregoli, ale smukłe orzo zawsze podoba się tłumowi. jeśli szukasz innych pomysłów na makaron, oto wszystkie moje ulubione przepisy na makaron . To domowe cavatelli jest super zabawne i nigdy nie możesz się pomylić z domowym pesto . Cieszyć się!
Czytaj dalej Fregola Sarda, idealne danie na lunch w 101 książkach kucharskich