Satay z kurczaka

  • na stronie 24 lipca, 2021
  • 101207 Wyświetleń

Satay z kurczaka - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 7

Satay z kurczaka jest soczysty, pikantny i absolutnie boski. Marynowane, a następnie grillowane do perfekcji, podawaj z pikantnym sosem z orzeszków ziemnych, który pozytywnie uzależnia.

Grillowanie mięsa na szpikulcach ułatwia odwracanie i przechowywanie wszystkiego razem. Spróbuj tych niesamowicie pysznych szaszłyków z kurczaka , wołowiny i krewetek, gdy następnym razem będziesz grillować.

Grilled Chicken satay with peanut sauce on a plate.

Satay z Kurczaka z Sosem Orzechowym

Satay to narodowe danie Indonezji. Popularne jedzenie uliczne w Azji Południowo-Wschodniej, które obejmuje marynowane mięso na szaszłyku, grillowane i podawane z soczystym dipem. Satay można podawać z różnymi rodzajami mięs, ale dziś używamy kurczaka. Połączenie przypraw i mleka kokosowego tworzy marynatę, która sprawia, że kurczak eksploduje smakiem z każdym kęsem. Łatwość przygotowania tego dania sprawi, że będziesz je regularnie przygotowywać. Intensywny smak sprawi, że Twoja rodzina będzie prosić o więcej.

Koniecznie trzeba podać satay z kurczaka z sosem orzechowym. Jest najlepszym towarzyszem dla tych z pikantnym, orzechowym i kremowym smakiem i konsystencją. Cała twoja rodzina je pokocha. Zazwyczaj podawane jako przystawka, można je łatwo przekształcić w danie główne, dodając ryż , sałatkę z ogórków lub makaron .

Czego potrzebujesz do pikantnego Satay z kurczaka

Przyprawy łączą się, tworząc kurczaka, który eksploduje smakiem. Ten satay z kurczaka jest szybki i prosty w wykonaniu. To idealna przystawka lub lekka kolacja. Znajdź wszystkie pomiary składników poniżej w karcie przepisów.

  • Uda z kurczaka: używaj ud bez kości i skóry, aby ułatwić cięcie.
  • Mleko kokosowe : Znajdź mleko kokosowe w azjatyckim przejściu lokalnego sklepu spożywczego. Zwykle jest w puszce.
  • Sos sojowy : Możesz użyć sosu sojowego o niskiej zawartości sodu.
  • Cukier brązowy : Działa tu cukier jasny lub ciemnobrązowy, który nadaje mu smak.
  • Mielony imbir : dodaje ciepła z ciepłą korzenną nutą.
  • Ząbki czosnku : Czosnek posiekałem, ale można go również zmielić.
  • Kurkuma : Dodaje ziemisty, mocny smak, który jest tradycyjny dla satay.
  • Curry w proszku : mieszanka przypraw, którą można kupić w łagodnej, średniej lub gorącej mocy.
  • Sok z jednej limonki : Nadaje marynacie trochę pikantności.
  • Sól i pieprz : Dodaj mniej lub więcej do smaku.
  • Posiekane orzeszki ziemne : lekko chrupiące i dodaje przyjemnego smaku.
  • Posiekane orzeszki ziemne i kolendra do dekoracji : Opcjonalnie, ale bardzo polecam.
  • Sos Orzechowy: Sos nie z tego świata, tradycyjnie podawany z Satay z Kurczaka.

Jak zrobić Satay z grillowanego kurczaka?

Prosty i łatwy, ten przepis stanie się ulubionym przepisem całej rodziny! Satay z kurczaka nakłada się na szaszłyki i tworzy najdelikatniejsze kawałki kurczaka.

  1. Kurczak: Pokrój udka kurczaka na kawałki i odłóż na bok.
  2. Przygotowanie marynaty: W średniej wielkości misce wymieszaj mleko kokosowe, sos sojowy, cukier, imbir, czosnek, kurkumę, curry, sok z jednej limonki oraz sól i pieprz. Dodaj orzeszki ziemne.
  3. Marynuj kurczaka: Dodaj kawałki kurczaka i marynuj 3 godziny lub przez noc.
  4. Szaszłyk: Nałóż kurczaka na szaszłyki i grilluj przez 8-10 minut, obracając jeden raz, aż kurczak osiągnie 165 stopni i przestanie być różowy. W razie potrzeby udekoruj posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
  5. Ciesz się: Podawać z sosem orzechowym .
Mixing the marinade, letting the chicken marinate and skewering them.

Tajskie wskazówki dotyczące satay z kurczaka

Uwielbiamy te grillowane satay z kurczaka z ładnym zwęgleniem, są takie dobre! Wybierz kurczaka, marynuj i dodaj do szaszłyków! Z tymi wskazówkami to takie proste.

  • Kurczak: Uda z kurczaka to wilgotny, delikatny kawałek kurczaka, który gotuje się łatwiej, nie wysychając tak szybko. Z powodzeniem można również stosować piersi z kurczaka. Jeśli chcesz, możesz zostawić kurczaka w długich paskach, ale kawałki wielkości kęsa są łatwiejsze do zjedzenia.
  • Marynuj: Im dłużej możesz marynować kurczaka, tym lepiej, ale nie marynuj go zbyt długo, ponieważ spowoduje to rozkład białek. Trzymaj się od 6-24 godzin, aby uzyskać maksymalny smak. Wyjmij z lodówki 30 minut przed gotowaniem, aby kurczak osiągnął temperaturę pokojową. Pomoże to kurczakowi gotować się bardziej równomiernie.
  • Szaszłyki: Jeśli używasz drewnianych szaszłyków, moczyć je przez co najmniej godzinę przed nawlekaniem kurczaka. Możesz nawet namoczyć je przez noc, jeśli chcesz.
  • Różne mięso: Użyj tego przepisu na wołowinę, wieprzowinę lub krewetki. Sprawdź jednak czasy grillowania, ponieważ będą się różnić od kurczaka.
  • Skąd wiesz, że twój kurczak jest gotowy: Gdy temperatura wewnętrzna kurczaka wynosi 160 stopni, możesz wyjąć go z grilla (temperatura wewnętrzna będzie rosła, gdy odpocznie) i pozwolić mu odpocząć, umożliwiając ponowne rozprowadzenie soków w mięsie . Luźno przykryj folią, odpoczywając przez około 5 minut.

Chicken on skewers grilled with chopped peanuts for garnish.

Wariacje kulinarne dla kurczaka

Grillowanie to nie jedyny sposób na ugotowanie kurczaka! Tajski satay z kurczaka można również gotować w piekarniku lub na kuchence.

  • Blat kuchenki: Korzystanie z żeliwnej patelni grillowej lub po prostu żeliwnej patelni najlepiej nadaje się do uzyskania dobrej skórki na zewnątrz. Dodaj 1-2 łyżki oleju i podgrzej na średnim ogniu. Umieść kurczaka na patelni i gotuj przez 2-3 minuty z każdej strony lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 165 stopni.
  • Piekarnik: to świetny sposób na gotowanie kurczaka bez konieczności opiekowania się nim. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Przykryj blachę do ciastek folią i lekko spryskaj. Rozłóż kurczaka na blasze do pieczenia, aby było między nimi wystarczająco dużo miejsca, aby nie parował. Piecz przez 15-20 minut lub do temp. wewnętrznej 165 stopni.
  • Dodaj: Możesz dodać ananasa, paprykę, cebulę lub cukinię do szaszłyków, jeśli chcesz.

Jak przechowywać szaszłyki z kurczaka Satay

  • Przechowywanie: Aby przechowywać resztki szaszłyków, umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku i wstaw do lodówki do 4 dni. Można je również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Podgrzej w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
  • Serwowanie resztek: Resztki robią świetne miski ryżowe, tacos, toppery do sałatek, a nawet pizzę!

Dunking a chicken satay skewer in peanut sauce.

Satay z kurczaka - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 12

Wydrukować

Satay z kurczaka

Satay z kurczaka jest soczysty, pikantny i absolutnie boski. Marynowane, a następnie grillowane do perfekcji, podawaj z pikantnym sosem z orzeszków ziemnych, który pozytywnie uzależnia.
Oczywiście przekąska, obiad, Danie główne, Side Dish
Kuchnia Azjatycka Amerykańska
Słowo kluczowe satay z kurczaka, przepis na satay z kurczaka, satay z kurczaka z sosem orzechowym
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Marynować przez 3 godziny lub przez 3 godziny na noc
Całkowity czas 3 godziny 30 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 679 kcal
Autor Alyssa Rivers

Składniki

  • 2 funty udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sok z jednej limonki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • posiekane orzeszki ziemne i kolendra do dekoracji
  • domowy sos orzechowy

Instrukcje

  • Pokrój udka z kurczaka na kawałki i odstaw na bok.
  • W średniej wielkości misce wymieszaj mleko kokosowe, sos sojowy, cukier, imbir, czosnek, kurkumę, curry w proszku, sok z jednej limonki oraz sól i pieprz. Dodaj orzeszki ziemne.
  • Dodaj kawałki kurczaka i marynuj przez 3 godziny lub przez noc.
  • Nałóż kurczaka na szaszłyki i grilluj przez 8-10 minut, obracając jeden raz, aż kurczak osiągnie 165 stopni i przestanie być różowy. W razie potrzeby udekoruj posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
  • Podawać z sosem orzechowym .

Odżywianie

Kalorie: 679 kcal | Węglowodany: 19 g | Białko: 42 g | Tłuszcz: 48 g | Tłuszcze nasycone: 16 g | Tłuszcze wielonienasycone: 10 g | Tłuszcz jednonienasycony: 18 g | Tłuszcz Trans: 1 g | Cholesterol: 222 mg | Sód: 1142 mg | Potas: 707 mg | Włókno: 2 g | Cukier: 14 g | Witamina A: 183 j.m. | Witamina C: 1 mg | Wapń: 58 mg | Żelazo: 4 mg

źródło

Kategorie artykułów:
Grillowanie · Kurczak · Obiad · Przystawki

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...