Domowy makaron to praca z miłości, ale jest całkowicie warta dodatkowej pracy! Ten makaron jest prosty i łatwy, zajmuje tylko trochę czasu.
Makaron jest ulubionym pożywieniem dla wielu osób. Spróbuj wypróbowanych i prawdziwych ulubionych dań z makaronu: California Spaghetti , Creamy Chicken Florentine i Easy Pasta Primavera .
Domowy przepis na makaron
Domowy makaron jest o wiele lepszy niż makaron w pudełku, ma dobrą konsystencję i konsystencję, której nie można kupić w sklepie. Tylko 5 składników jest naprawdę łatwe do zrobienia. Najtrudniejszą częścią jest czekanie, aż odpocznie, zanim przejdziesz przez maszynę do makaronu. Zawsze unikałem robienia makaronu domowej roboty, myśląc, że to zbyt trudne. Nie mogłem się bardziej mylić. Korzystanie z urządzenia do robienia makaronu zajmuje całą ciężką pracę związaną z jego rozłożeniem. Chociaż możesz to zrobić za pomocą wałka ręcznego i powiem ci, jak poniżej. Poważnie domowy makaron to jedna z najlepszych rzeczy, jakich kiedykolwiek spróbujesz w tym roku!
Istnieje wiele przepisów i opinii na temat perfekcyjnego przygotowania makaronu. Ten przepis to jest to! Makaron jest bardzo wyrozumiały i istnieje wiele niesamowitych sposobów na jego przygotowanie. Jest to klasyczny przepis, który zawiera oliwę z oliwek dla smaku i bardzo potrzebną sól dla smaku. Niektóre przepisy po prostu dodają sól do wody do gotowania, ale będziesz chciał dodać ją do ciasta makaronowego, aby uzyskać najlepszy smak. To najlepsze makarony, jakie kiedykolwiek zrobisz. Wrzuć je z odrobiną oliwy z oliwek i sera, jeśli chcesz, lub wrzuć je do ulubionego sosu na obiad, którego szybko nie zapomnisz!
Składniki ciasta makaronowego
Proste składniki łączą się w specjalny sposób, tworząc niesamowity makaron. Z zaledwie 5 składnikami prawdopodobnie masz już wszystko, czego potrzebujesz. Więc na co czekasz? Musisz wypróbować ten prosty przepis już dziś!
- Mąka : Mąka uniwersalna działa doskonale lub mąka z semoli też działa.
- Jaja : Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, aby w pełni się wymieszać.
- Oliwa z oliwek : jest regularnie używana we włoskiej kuchni.
- Sól : nadaje smak makaronowi.
- Woda : Potrzebujesz stworzyć idealną mieszankę.
Jak zrobić domowy makaron
Postępuj zgodnie z instrukcjami, a uzyskasz doskonały makaron! Domowy makaron jest bardzo wyrozumiały, więc nie przejmuj się nim zbytnio. Najważniejszą rzeczą, na której chcesz się skoncentrować, jest konsystencja podczas wyrabiania ciasta i pozwalania mu odpocząć. Są one bardzo ważne przy tworzeniu domowego makaronu, który jest boski.
- Mąka: Na czystej powierzchni ułóż mąkę w kopcu i rękoma uformuj gniazdo pośrodku. Na środek gniazda dodaj jajka, oliwę z oliwek, sól i wodę.
- Dodaj jajka: Użyj widelca, aby delikatnie rozbić żółtka jajek i powoli mieszaj środek gniazda, wbudowując trochę ścianek mąki na raz, aż powstanie ciasto. Użyj rąk, aby dokończyć pracę całej mąki.
- Tworzenie ciasta: Zagniataj ciasto przez około 8-10 minut. Jest to sztywne, suche ciasto, ale połączy się w gładkie ciasto. Gdy ciasto połączy się i będzie gładkie, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Jeśli chcesz, możesz zostawić go na noc, ale przed wdrożeniem upewnij się, że ma temperaturę pokojową.
Tworzenie ciasta makaronowego
Chcesz, aby odcinki, których nie używasz, były od razu zakryte, aby nie wyschły. Jeśli nie masz urządzenia do robienia makaronu, zapoznaj się z poniższymi instrukcjami dotyczącymi ręcznego rozprowadzania makaronu.
- Cut and Roll: Pokrój ciasto na cztery kawałki i za pomocą rąk uformuj pierwszą część w mały płaski owal. Owiń pozostałe trzy sekcje w plastikową folię, aż będziesz gotowy do ich rozwinięcia.
- Maszynka do makaronu: Przełóż owalny kawałek ciasta przez maszynę do makaronu na ustawieniu numer 1. Złóż makaron w fałdy książkowe, które są złożone z dwóch końców, aż zetkną się w środku, a następnie złóż na pół. Przepuścić przez maszynę do makaronu na ustawieniu 1 jeszcze dwa lub trzy razy, a następnie przejść przez kolejne ustawienia w maszynie do makaronu, aż makaron będzie miał żądaną grubość (wolę ustawienie 6 w mojej maszynie do makaronu). Jeśli ciasto staje się lepkie lub klei się z odrobiną mąki. Dodatkowo, jeśli ciasto staje się zbyt długie, można je przeciąć na pół i przerabiać każdą połówkę osobno.
- Zrób makaron: Przeprowadź ciasto przez maszynę do makaronu za pomocą przystawki do cięcia, aby wyciąć kształt makaronu, który chcesz. Posyp ostatni makaron mąką i albo zawieś na stojaku do makaronu, albo ułóż je w gniazda makaronowe i odstaw na około 30 minut na posypanej mąką powierzchni.
- Gotuj makaron: Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Gotuj makaron przez 60-90 sekund. Dodaj swój ulubiony sos i ciesz się!
Przygotowanie ciasta
Wolę robić to ręcznie, ale ciasto można zrobić w mikserze stojącym lub robocie kuchennym. Jeśli zrobisz to w robocie kuchennym, będziesz musiał go wyjąć i zagnieść ręcznie. Gdy ciasto się połączy, możesz użyć haka do ciasta, aby zagnieść ciasto w mikserze stojącym.
- Duże gniazdo: Zrób zagłębienie w mące wystarczająco duże, aby pomieścić jajka, wodę, olej i sól.
- Mix: użyć widelca do mieszania thouroughly jaja w gnieździe, a następnie slowlly rozpocząć przynosząc mąki za pomocą widelca, aby rozpocząć. Gdy odrobina ciasta przechodzi w twoje ręce.
- Pracuj: Ugniataj ciasto, aż ciasto będzie gładkie i szydercze. Przygotowanie ciasta do odpowiedniej konsystencji zajmuje dużo czasu, więc bądź cierpliwy i nie poddawaj się. Naprawdę musisz włożyć gluten do ciasta. Nie zostawiaj go kudłaty i lepki.
- Odpocznij: to jeden z najważniejszych kroków. Zawiń ciasto w folię i odstaw na co najmniej 30 minut. To rozluźnia białko, dzięki czemu rozwija się i łatwo. Jeśli nie pozwolisz temu odpocząć, będziesz z tym walczył cały czas.
Przepuść ciasto przez maszynę do makaronu
Upewnij się, że postępujesz zgodnie ze wskazówkami na swoim urządzeniu do makaronu. Każdy jest trochę inny. Posyp mąką, aby zapobiec przywieraniu.
- Pokrój i rozwałkuj: Pokrój ciasto na 4 części. Pracuj tylko po jednej sekcji na raz, trzymając pozostałe sekcje przykryte folią.
- Najpierw zwijaj: Aby ułatwić przetaczanie przez wałek do makaronu, lubię go lekko zwinąć wałkiem do ładnego owalnego kształtu.
- Mąka: Jeśli w dowolnym momencie poczujesz, że ciasto przykleja się do wałka lub powierzchni, posyp mąką, aby było luźne i łatwe w obróbce.
Złóż Ciasto
Jest to niezbędny krok, więc nie pomijaj składania ciasta na początku. Nada Ci pożądany kształt.
- Składanie: Po przejściu przez maszynę do makaronu co najmniej raz lub dwa, czas zacząć składać. Złożenie ciasta tworzy prostokąt i ułatwia krojenie oraz zapewnia równomierność. Złóż go kilka razy, aby uzyskać odpowiedni kształt.
- Jak złożyć: Weź każdy koniec ciasta i złóż go do środka, tak aby końce spotkały się na środku. Złóż ciasto na siebie, składając je na pół. Stworzy to ładny prostokąt. Być może będziesz musiał złożyć go kilka razy, przechodząc przez największe ustawienie, aby uzyskać odpowiedni kształt.
- Zbyt długie: Jeśli twoje ciasto zaczyna być zbyt długie, przetnij je na pół i pracuj z połową, po jednym na raz. Kontynuuj walcowanie do pożądanej grubości
Korzystanie z maszyny do makaronu
Używanie wałka do makaronu to naprawdę fajna rzecz. To tak satysfakcjonujące, jak wałkować ciasto i patrzeć, jak staje się coraz cieńsze. Ostrożnie obchodź się z ciastem, przekładając je przez wałek.
Przepuszczanie go przez maszynę do makaronu: Walcowanie ciasta to proces. Musisz zacząć od dużego i stopniowo zmniejszać rozmiar, aż uzyskasz pożądaną grubość. Zacznij od największego ustawienia, przełóż ciasto raz lub dwa razy, a następnie dostosuj ustawienia, aby było cieńsze i cieńsze, aż uzyskasz idealny arkusz złotego makaronu.
Spłaszcz makaron
Istnieją różne nasadki do pomocy kuchennej, które umożliwiają krojenie ciasta na różne kształty. Większość producentów makaronu pokroi ciasto tylko na długie cienkie paski. Ale te mogą być używane do przepisów, które nadal powodują małe makarony, takie jak pieczone rigatoni lub kremowy makaron toskański .
- Spłaszcz: Jeśli potrzebujesz, pamiętaj, że możesz ponownie złożyć ciasto, aby uzyskać dobry kształt.
- Cięcie: Gdy ciasto osiągnie pożądaną grubość, przełóż ciasto przez krajalnicę do makaronu, aby uzyskać pożądany kształt makaronu. Przygotuj makaron wielkości spaghetti do przepisów takich jak Cacio e Pepe lub Kremowy Bekon Carbonara . Do dań takich jak Fettucini Alfredo lub Pesto stosować większe kawałki. W zależności od producenta makaronu, z tego ciasta można uzyskać dowolny kształt. Ponownie mąkę ciasto w razie potrzeby, aby nie sklejało się podczas przecinania. Chcesz odkurzyć ciasto, a nie wsypywać do niego mąki.
Robienie domowego makaronu
Zagnieżdżanie makaronu zapobiegnie zbyt szybkiemu wysychaniu i pozwoli szybko go złapać i umieścić we wrzącej wodzie. Posolić wodę, aby uzyskać najlepsze rezultaty.
- Gniazdo: Zbierz makaron i zagniedź go podczas pracy z następną sekcją makaronu. W razie potrzeby posyp mąką, aby się nie sklejały.
- Gotowanie: Zagotuj w dużym garnku wodę i trochę soli. Dodaj makaron i gotuj przez 60-90 sekund. Te domowe makarony ugotują się o wiele szybciej niż suszony makaron w pudełku, więc miej go na oku.
Wskazówki dotyczące najlepszego domowego makaronu
Domowy makaron jest naprawdę łatwy, zajmuje tylko trochę czasu. Twoja rodzina pokocha smak i konsystencję domowego makaronu. Możesz już nigdy nie kupić makaronu w pudełkach.
- Jakiej mąki powinieneś użyć: Istnieją zdecydowane opinie na temat tego, co robi najlepszy makaron. Możesz uzyskać wspaniały, pyszny makaron, używając uniwersalnej mąki. Aby uzyskać bardziej autentyczną konsystencję, możesz użyć kombinacji mąki uniwersalnej i mąki z kaszy manny. Niektórzy mogą powiedzieć, że potrzebujesz mąki „00”, ale nie musisz kupować drogiej mąki, aby uzyskać wspaniały makaron.
- Mieszanie i ugniatanie: Zdecydowanie można ugniatać ręcznie, ale można również użyć miksera stojącego z hakiem do ciasta. Wystarczy zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Mąka i Gniazdo: Tworząc gniazda z makaronem, pamiętaj, aby dobrze go mąką, aby nie sklejały się podczas odpoczynku. Możesz potrząsnąć makaronem przed wrzuceniem go do wody lub możesz umieścić całe gniazdo w wodzie i rozdrobnić je podczas gotowania.
- Rezerwuj płyn: Po ugotowaniu makaronu zachowaj trochę wody z makaronu w miarce. Świeży makaron ma tendencję do wchłaniania większej ilości sosu niż makaron suszony, więc dodanie dwóch łyżek wody z makaronem skrobiowym może pomóc ożywić sos i zapobiec nadmiernemu nasiąkaniu makaronem.
Nie masz ekspresu do makaronu? Bez problemu!
Jeśli nie masz wałka do makaronu i krajalnicy, nie martw się. Nadal możesz mieć niesamowity domowy makaron, który będzie smakował absolutnie soczyście w każdym daniu. Po prostu mogą być nieco bardziej puszyste, ale każdy kawałek jest równie dobry! Możesz dodać je do zup pod koniec gotowania, tuż przed podaniem. Wypróbuj je w makaronie z kurczaka , bazylii pomidorowej lub minestrone .
- Podziel: Gdy ciasto odpocznie. Śmiało i pokrój ciasto na ćwiartki, aby łatwiej było z nim pracować.
- Bułka: Rozwałkuj kawałek na raz na lekko posypanej mąką powierzchni. Posmaruj wałek mąką, aby się nie przywierał. W razie potrzeby posyp mąką. Rozwałkuj ciasto, aż będzie miało grubość 1/8 cala.
- Cięcie: Za pomocą noża do pizzy lub ostrego noża potnij arkusz na cztery części. Lekko posyp ciasto. Rozwałkuj pokrojone ciasto w bułkę. Pokrój bułkę nożem lub nożem do pizzy na żądaną grubość. Możesz pominąć wałkowanie i po prostu pokroić ciasto, ale uważam, że trochę łatwiej i szybciej jest toczyć je przed pokrojeniem.
Suszenie i przechowywanie domowego makaronu
Domowy makaron jest wszechstronny i można go przechowywać. Uwielbiam robić podwójną porcję, więc możemy mieć trochę teraz, a trochę później. Idealny na pracowity dzień powszedni lub leniwy weekend. Ugotuj trochę Marinary i wymieszaj z makaronem, aby uzyskać łatwy obiad, dodaj klopsiki, aby uzyskać trochę białka.
- Suszenie: Użyj stojaka do suszenia makaronu lub czystych wieszaków do suszenia makaronu. Ułóż pokrojony makaron posypany mąką w jednej warstwie na stojaku lub wieszakach i pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Ostrożnie wyjmij makaron z suszarki i przechowuj w hermetycznym pojemniku lub słoiku, aż będzie gotowy do użycia. Możesz przechowywać w lodówce, jeśli chcesz. Suchy makaron wytrzyma do 1 miesiąca, jeśli będzie przechowywany w chłodnym, suchym miejscu.
- Zamrażanie: Ułóż świeżo przygotowany, niegotowany makaron na posypanej mąką blasze do pieczenia. Na długi makaron układamy w gniazda. W przypadku krótkich makaronów przechowywać w jednej warstwie. Zamroź na kilka godzin, a następnie przenieś do dwuwarstwowych plastikowych toreb. Możesz zamrozić nawet kilka miesięcy. I możesz gotować prosto z zamrażarki. Nie ma potrzeby rozmrażania, wystarczy wrzucić makaron do wrzącej osolonej wody i nieco wydłużyć czas gotowania.
makaron domowy
Składniki
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 3 duże jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczka soli
- 1 łyżka wody
Instrukcje
-
Na czystej powierzchni ułóż mąkę w kopcu i rękoma ułóż następną pośrodku. Na środek gniazda dodaj jajka, oliwę z oliwek, sól i wodę.
-
Za pomocą widelca delikatnie rozbij żółtka jajek i powoli mieszaj środek gniazda, dodając po trochu ścianki mąki, aż powstanie ciasto. Użyj rąk, aby dokończyć pracę całej mąki.
-
Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut. Jest to sztywne, suche ciasto, ale połączy się w gładkie ciasto. Gdy ciasto połączy się i będzie gładkie, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Możesz zostawić go na noc, jeśli chcesz, ale upewnij się, że osiągnął temperaturę pokojową przed wprowadzeniem.
-
Pokrój ciasto na cztery części i rękoma uformuj pierwszą część w mały płaski owal. Owiń pozostałe trzy sekcje w plastikową folię, aż będziesz gotowy do ich rozwinięcia.
-
Przełóż owalny kawałek ciasta przez maszynę do makaronu na ustawieniu numer 1. Złóż makaron w fałdy książkowe, które są złożone z dwóch końców, aż dotkną środka, a następnie złóż na pół. Przepuścić przez maszynę do makaronu na ustawieniu 1 jeszcze dwa lub trzy razy, a następnie przejść przez kolejne ustawienia w maszynie do makaronu, aż makaron będzie miał żądaną grubość (wolę ustawienie 6 w mojej maszynie do makaronu). Jeśli ciasto staje się lepkie lub klei się z odrobiną mąki. Dodatkowo, jeśli ciasto staje się zbyt długie, można je przeciąć na pół i przerabiać każdą połówkę osobno.
-
Przepuść ciasto przez maszynę do makaronu za pomocą nasadki do cięcia, aby wyciąć kształt makaronu, który chcesz. Posyp ostatni makaron mąką i albo zawieś na stojaku do makaronu, albo ułóż je w gniazda makaronowe i odstaw na około 30 minut na posypanej mąką powierzchni.
-
Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Gotuj makaron przez 60-90 sekund. Dodaj swój ulubiony sos i ciesz się!
Uwagi
Po ugotowaniu makaronu odlej trochę wody do makaronu w miarce. Świeży makaron ma tendencję do wchłaniania większej ilości sosu niż makaron suszony, więc dodanie dwóch łyżek wody z makaronem skrobiowym może pomóc ożywić sos i zapobiec nadmiernemu nasiąkaniu makaronem.