Klimat się zmienia, a my z zimy w ekspresowym tempie przechodzimy do upalnego lata. Jest to sezon, kiedy stragany są pełne świeżych warzyw i owoców, a my każdego dnia dostarczamy sobie witaminowej bomby. Teraz zaś, gdy nadchodzą coraz cieplejsze dni, warto przygotować niezwykle prosty deser, który dostarczy nam energii, ochłodzi w najbardziej upalne dni i zadowoli zarówno tych młodszych jak i starszych domowników równie mocno, co lody na patyku, z tą różnicą, że w przypadku deseru z jagodami acai i nasionami chia, będzie dużo zdrowiej!
Składniki:
– 4 łyżeczki nasion chia
– 70g suszonych jagód acai
– 250ml mleka roślinnego
– 2 łyżeczki cukru
– 350g jogurtu naturalnego
– mrożone owoce leśne
– 100g granoli
– 4 łyżeczki wiórków kokosowych
– opcjonalnie owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
4 łyżeczki nasion chia wymieszaj dokładnie z 250 ml mleka i odstaw na około pół godziny, co jakiś czas mieszając, by uniknąć powstawania grudek.
W międzyczasie 100g jogurtu naturalnego zblenduj na gładką masę wraz z suszonymi jagodami acai, trzema łyżeczkami mrożonych owoców leśnych i cukrem.
Przygotuj małe salaterki. Każdą wyłóż masą z mleka roślinnego i puddingu chia. Dodaj kilka łyżek jogurtu naturalnego i rozprowadź równomiernie na pierwszej warstwie puddingu. Następnie nałóż masę z jogurtu, jagód acai i owoców leśnych.
Całość udekoruj wiórkami kokosowymi oraz świeżymi owocami i granolą.