Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi frytek? Frytki spotykamy na każdym kroku. Są idealnym dodatkiem do wielu potraw, a także odgrywają główną rolę w menu wielu restauracji typu fast food. Najpopularniejsze są te zrobione z ziemniaków i batatów, ale inne warzywa również nadają się do ich zrobienia! Wśród nich znajduje się między innymi marchewka. Tak, dobrze czytacie. Frytki zrobione z marchewek, odpowiednio przyprawione dobrze dobranymi składnikami, to coś, czego zdecydowanie musicie spróbować!
SKŁADNIKI:
Pół kilo marchewki
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe świeżego soku pomarańczowego
Świeżo wydrążone nasiona granatu
2 łyżki stołowe posiekanych prażonych migdałów
Świeże liście mięty
Marchewki obierz i pokrój po przekątnej w cienkie frytki a następnie wrzuć marchewki do miski z oliwą, papryką, kminkiem, kolendrą, cynamonem i solą. W garnku lub frytkownicy rozgrzej olej. Wrzuć frytki i smaż aż nie zmiękną. Następnie wyciągnij je do miski odsączając nadmiar tłuszczu. Do tego celu można użyć papierowych ręczników.
Frytki skropl sokiem z pomarańczy i posyp granatem oraz prażonymi migdałami. Podawaj przyozdobione listkami świeżej mięty.