Masz ochotę na szybki, sycący i ciekawy obiad? W takim razie wykorzystaj dostępne w sklepach zupki chińskie i przygotuj przepyszny ramen, który będzie o wiele bardziej sycący, niż miska makaronu z przyprawami, zalanego gorącą wodą. Czas przygotowania jest nieco dłuższy, ale zdecydowanie warto poświęcić kilka dodatkowych minut na przygotowanie ramenu mającego więcej wartości odżywczych.
SKŁADNIKI
3 opakowania zupek instant ramen bez dołączonych przypraw
2 łyżki stołowe masła
½ średniej czerwonej papryki, bez pestek
1 mała marchewka, obrana, okrojona i pokrojona w cienkie plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
Duża szczypta czerwonej papryki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
3 duże jajka, lekko ubite
Posiekana zielona cebulka
W średnim garnku z wrzącą wodą ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i odstaw na bok.
W międzyczasie rozpuść masło na dużej patelni z nieprzywierającą warstwą na średnim ogniu. Dodaj paprykę i marchewkę. Smaż często mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodaj czosnku i chili. Gotuj, mieszając przez około 3 minuty. Dodaj sos sojowy i brązowy cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści, a sos się zagotuje.
Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż makaron na połowę patelni i dodaj jajko na drugą połowę doprawiając solą i pieprzem. Odczekaj aż jajko zacznie się ścinać a następnie mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką lub łopatką do uzyskania konsystencji jajecznicy.
Połącz makaron i jajka. Posyp wszystko zieloną cebulką.