Organizujesz spotkanie dla rodziny i przyjaciół? Chcesz zabłysnąć i zaserwować coś nietypowego? W takim razie przepis na shakshukę jest właśnie dla ciebie. Danie to jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a ponadto smakuje wyśmienicie i przypadnie do gustu każdemu. Ciekawa konsystencja i wygląd, sprawiają, że bardzo dobrze prezentuje się na stole wśród innych potraw. Lekko pikantna, pełna smaku z płynnymi jajkami. A do tego ten sos pomidorowy, który wszystko równoważy… Niebo w gębie!
SKŁADNIKI
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 duża cebula pokrojona w plastry
2 czerwone papryki, pokrojone w plastry
3 ząbki czosnku zgniecione
3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
1/2 łyżeczki kolendry
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
8 dużych jaj
½ pokruszonego sera feta
Świeżo posiekana natka pietruszki
Chleb
Rozgrzej piekarnik do 220°. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż aż się skarmelizuje przez około 20 minut. Dodaj paprykę, mieszając smaż do miękkości przez około 5 minut. Następnie dodaj czosnek i smaż przez około 2 minuty. Wlej pomidory pokrojone w kostkę, dodaj przyprawy oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje przez 10-15 minut.
Przełóż sos na blachę do pieczenia. Zrób 6 dołków w sosie, a następnie wbij jajko do każdego dołka. Dopraw jajka solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 12 do 15 minut, aż białka jajek się zetną.
Wierzch posyp fetą i udekoruj natką pietruszki. Podawaj na ciepło z pieczywem.