Sekretem najlepszych włoskich przepisów na ciasto do pizzy jest dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta.
Poznaj mój przepis na idealne ciasto do pizzy.
Z tej porcji można upiec dwie cienkie lub jedną dużą i grubą pizzę.
Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe na wytrawne wypieki.
Możesz go użyć do upieczenia domowej pizzy, chleba pszennego, bułek śniadaniowych, drożdżowych paluszków chlebowych lub domowej focaccii.
Ingredients
Ciasto
- 7 gram suchych drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 3 szklanka Mąki
- 1/4 łyżeczki Soli
- 2 łyżki oleju
Sos
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 puszki pomidorów
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki kumin
Instructions
- W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Pozostawić do momentu uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.
- W dużej misce połącz mąkę, sól i skrót. Wymieszaj z mieszanką drożdżową. Kiedy ciasto się zbierze, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut. Lekko natłuść dużą miskę, umieść w niej ciasto i obróć, aby pokryło się olejem. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
- Podgrzej olej w małym rondlu na średnim ogniu. Smażyć cebulę do miękkości. Wymieszać z pastą pomidorową i wodą. Dopraw cukrem, solą, czarnym pieprzem, czosnkiem w proszku, bazylią, oregano, majerankiem, kminem, chili w proszku i płatkami czerwonej papryki. Gotować na wolnym ogniu 15 do 20 minut.
- Z przepisu powstają 2 (12 calowe) pizze. Podziel ciasto na pół i rozłóż na patelni do pizzy. Pokryj sosem i wybranymi dodatkami. Piecz w temperaturze 400 stopni przez 20 minut lub do momentu, gdy skórka będzie złotobrązowa.
Notes
Na porcję: 239 kalorii; białko 6.2g; węglowodany 41.3g; tłuszcz 5.6g; sód 535.4mg. Pełne odżywianie