Pizza Funghi

  • na stronie 3 września, 2022
  • 102789 Wyświetleń
Pizza Funghi - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 1

Czy masz ochotę na pyszną pizzę dzisiaj? W takim razie upieczmy teraz fajną pizzę z pysznymi pieczarkami.

Pizza Funghi - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 2

Pizza Funghi

Klasyczna pizza ze świeżymi pieczarkami!
Prep Time 30 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 40 minutes
Course bez cukru, vegan
Servings 4
Calories 538 kcal

Ingredients
  

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej mąka cukiernicza/typ 405
  • 270 g mąki 00 mąka do pizzy
  • 30 g semoliny z pszenicy durum
  • 300 ml letniej wody
  • 35 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 g Sól
  • 5 g świeżych drożdży

Sos pomidorowy

  • 500 g pomidorów San Marzano przeszło
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Dodatki

  • 2 kulki sera mozzarella
  • 400 g pieczarek

Instructions
 

  • Dodaj drożdże do letniej wody i rozpuść.
  • Umieść mąkę pszenną, mąkę 00, semolinę z pszenicy durum oraz sól w misie miksera i wyrabiaj ciasto na najniższych obrotach.
  • Stopniowo dodawać wodę z drożdży. Następnie dodać również olej. Pozwól ciastu wyrabiać się przez co najmniej 7 minut. Im dłużej, tym lepiej.
  • Gdy ciasto będzie miało ładną, gładką powierzchnię, a z misy nie będą już zwisać resztki ciasta, wyłącz maszynę.
  • Uwolnij ciasto z haka, uformuj je w kulę i wróć do miski.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw do odpoczynku na co najmniej 2 godziny.

Notes

Im dłużej ciasto będzie mogło odpoczywać, tym będzie lepsze! Najlepiej jest przygotować ciasto na pizzę dzień wcześniej, a następnie pozwolić mu odpocząć w lodówce, przykryte ściereczką. Następnie wyjmij ciasto na około 3 godziny przed przygotowaniem i pozwól mu odpocząć pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Po odpoczynku przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, podziel na 4 części i każdą uformuj w kulki. Ponownie przykryj wszystko ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut.

Sos pomidorowy

Przekazane pomidory, sól, pieprz, oliwę i oregano umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Dodatki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C (500°F) góra/dół.
Usmaż mozzarellę rękami na małe kawałki lub pokrój w plasterki. Oczyść grzyby i pokrój je w cienkie plasterki.
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej, a następnie przenieś na blachę do pieczenia. Wylej część sosu pomidorowego na wierzch i równomiernie rozprowadź. Pozostaw około 0,5 cala/1 cm wolnego brzegu. Na wierzchu ułożyć obficie mozzarellę. Następnie rozłóż na wierzchu drobno pokrojone pieczarki.
Następnie piec przez około 10 minut w temperaturze 250°C (500°F) na najniższej półce.
Podawaj pizzę natychmiast po upieczeniu i ciesz się gorącą.
Buon appetito!
Tagi artykułu:
·
Kategorie artykułów:
Pizza

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...