Zrolowana pizza
Amerykańska wersja pizzy z włoskimi korzeniami!
Ingredients
Ciasto
- 200 g mąka pszenna mąka cukiernicza/typ 405
- 270 g mąka 00 mąka do pizzy
- 30 g kasza manna z pszenicy durum
- 300 ml Woda letni
- 35 ml oliwa z oliwek extra virgin
- 10 g Sól
- 5 g świeże drożdże
Sos pomidorowy
- 300 ml Pomidory San Marzano przeszedł
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
Dodatki
- 300 g ser mozzarella
- 50 g Salami drobno pokrojone
- 50 g gotowana szynka
- bazylia
Instructions
- Dodaj drożdże do letniej wody i rozpuść. Mąkę pszenną , mąkę 00 , kaszę mannę z pszenicy durum i sól włożyć do miski robota kuchennego i zagnieść za pomocą haka do ciasta na najniższych obrotach.
- Stopniowo dodawać wodę drożdżową.
- Następnie dodaj również olej.
- Zagnieść ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej, tym lepiej.
- Gdy ciasto ma ładną gładką powierzchnię i nie ma już resztek ciasta zwisających z miski, wyłącz maszynę.
- Zwolnij ciasto z haka, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski.
- Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 2 godziny.
Ciasto
-
-
Dodaj drożdże do letniej wody i rozpuść. Mąkę pszenną , mąkę 00 , kaszę mannę z pszenicy durum i sól włożyć do miski robota kuchennego i zagnieść za pomocą haka do ciasta na najniższych obrotach.
-
Stopniowo dodawać wodę drożdżową. Następnie dodaj również olej. Zagnieść ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej, tym lepiej.
-
Gdy ciasto ma ładną gładką powierzchnię i nie ma już resztek ciasta zwisających z miski, wyłącz maszynę. Zwolnij ciasto z haka, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 2 godziny.
-
-
Wskazówka:
Im dłużej ciasto może odpocząć, tym będzie lepsze! Ciasto na pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej, a następnie odstawić do lodówki przykrytej ściereczką. Następnie ciasto wyjąć na około 3 godziny przed przygotowaniem i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
-
Po odstawieniu ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na ok. 250g kawałki i uformować kulki. Ponownie przykryj wszystko ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut.
Sos pomidorowy
-
Odcedzone pomidory, sól, pieprz, oliwę i oregano włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Pożywny
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (350°F) góra/dół.
-
Mozzarellę strącić na małe kawałki rękoma lub pokroić w plasterki.
-
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt ok. 50x45cm. Na wierzch polać sosem pomidorowym i równomiernie rozprowadzić. Pozostaw około 2 cm wolnej krawędzi. Obficie przykryć mozzarellą. Na wierzchu posmaruj drobno pokrojone salami i szynkę. Posmaruj brzegi niewielką ilością wody, aby rolka była później dobrze uszczelniona.
-
Teraz ostrożnie zwiń ciasto od dłuższego boku, dobrze zamknij końce. Następnie uformuj bułkę do pizzy w dużą literę „U” i przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj powierzchnię odrobiną oliwy z oliwek.
-
Następnie piecz przez ok. 2 godz. 1 godzina w temperaturze 180°C (350°F) grzanie górne/dolne na najniższym stojaku.
-
Po upieczeniu pizzę wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki, posypać odrobiną posiekanej bazylii i od razu cieszyć się gorącą.