Jajecznica po meksykańsku – pyszne śniadanie z egzotycznymi smakami
Jajecznica po meksykańsku to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie lub brunch. Połączenie tradycyjnych smaków kuchni meksykańskiej i prostoty jajecznicy sprawia, że jest to potrawa nie tylko smaczna, ale także bardzo łatwa do przygotowania. Jej pikantny smak i kremowa konsystencja na pewno przypadną do gustu miłośnikom egzotycznej kuchni.
Składniki potrzebne do przygotowania tego dania są proste i dostępne w większości sklepów spożywczych. Możesz także dowolnie je modyfikować, dostosowując do swoich preferencji smakowych. Spróbuj tego przepisu i rozsmakuj się w meksykańskich aromatach!
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 małe papryki (dowolnego koloru), obrane ze szypułek i pokrojone w kostkę
- 1 mała biała cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 5 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
- 1 jalapeno, obrane ze szypułki i pokrojone w kostkę (opcjonalnie)
- 1 puszka czarnych fasoli, opłukanych i odcedzonych
- 1 szklanka kukurydzy (mrożona lub świeża)
- 2 szklanki sosu enchilada
- 1 puszka pokrojonych zielonych papryczek chili
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 12 dużych jajek
- 1 szklanka startego sera meksykańskiego
Dodatkowo:
- Pokrojona świeża kolendra
- Pokrojone zielone cebulki
- Pokrojony awokado/li)
- Pokruszony ser cotija/li)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym, żaroodpornym rondlu na średnio-wysokim ogniu. Dodaj papryki i cebulę; smaż przez 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodaj czosnek i jalapeno; smaż kolejne 2 minuty.
- Dodaj do rondla czarne fasole, kukurydzę, sos enchilada, papryczki chili, kumin, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Sprawdź smak i dostosuj przyprawy według własnych upodobań.
- Równomiernie rozprowadź mieszankę na dnie rondla. Wybij jajka na powierzchnię mieszanki, równomiernie je rozmieszczając.
- Przenieś rondel do piekarnika i piecz przez 8-10 minut lub do momentu uzyskania pożądanego stopnia ugotowania jajek.
- Wyjmij danie z piekarnika, posyp startym serem meksykańskim i ponownie wstaw do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się roztopi.
- Serwuj ciepłe danie posypane pokrojoną kolendrą, zielonymi cebulkami, awokado i/lub serem cotija wg własnego uznania
Jak podawać jajecznice po meksykańsku?
Jajecznica po meksykańsku świetnie smakuje sama w sobie, ale możesz także podać ją z ulubionymi dodatkami. Doskonale komponuje się z guacamole, salsa czy świeżym kwaśnym mleczem. Możesz również podać ją z tortillami lub chrupiącymi nachosami.
Jeśli chodzi o prezentację dania, warto zadbać o estetyczne ułożenie warstwy jajek na mieszance warzywnej oraz dekorację w postaci świeżej kolendry, pokrojonych zielonych cebulek i awokado. To sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej apetyczne i pięknie się prezentować.
Je