Jakie składniki wybrać, aby pączki były mniej kaloryczne?

Jakie składniki wybrać, aby pączki były mniej kaloryczne? - 1 2025

Lżejsze pączki – czy to w ogóle możliwe?

Pączki to chyba jedyne ciastko, które potrafi wywołać tyle samo zachwytu co wyrzutów sumienia. Ale czy naprawdę musimy wybierać między smakiem a figurą? Okazuje się, że nie! Kilka sprytnych zamian w tradycyjnym przepisie pozwala stworzyć pączki o połowę mniej kaloryczne, a wciąż puszyste i rozpływające się w ustach.

Mąka – nie taka straszna, jaką ją malują

Zacznijmy od podstaw. Biała mąka pszenna to wcale nie jest jedyny słuszny wybór. W mojej kuchni testowałam różne kombinacje i najlepiej sprawdza się mieszanka:

  • 70% mąki pszennej pełnoziarnistej (daje strukturę)
  • 20% mąki orkiszowej (dodaje lekkości)
  • 10% mąki ziemniaczanej (rozpływa się w ustach)

Dla osób na diecie bezglutenowej – mąka ryżowa z odrobiną gumy ksantanowej też działa, ale trzeba się liczyć z nieco inną teksturą.

Tłuszcz – gdzie można oszczędzić kalorie

Tu jest najwięcej pola do popisu! Zamiast tradycyjnego masła w cieście, polecam:

  • Mus jabłkowy (1/2 szklanki zastępuje 100g masła)
  • Zmiksowane dojrzałe awokado (niesamowicie nawilża ciasto)
  • Grecki jogurt naturalny (dodaje puszystości)

A co ze smażeniem? Jeśli już musisz smażyć, używaj oleju rzepakowego rafinowanego. Ale prawdziwą rewolucją jest… pieczenie! Specjalne formy do pączków kupisz już za 20-30 zł, a różnica w kaloryczności jest kolosalna.

Słodycz bez grzechu

Największe pole do popisu! Oto moje ulubione zamienniki cukru:

  • Erytrytol – zero kalorii, zero wyrzutów sumienia
  • Ksylitol – o 40% mniej kalorii, dodatkowo chroni zęby
  • Suszone owoce – daktyle czy figi po zmiksowaniu dają niesamowitą słodycz

W nadzieniu świetnie sprawdza się domowy mus z malin czy jagód (bez dodatku cukru!). A lukier? Zmieszaj odtłuszczony twaróg z odrobiną miodu i ekstraktu waniliowego – wyjdzie kremowy i dużo zdrowszy niż tradycyjny.

Moje sprawdzone triki

Przez lata testowania przepisów odkryłam kilka sekretów:

  • Dodaj łyżkę octu jabłkowego do ciasta – pączki będą bardziej puszyste
  • Wymieszaj ciasto z startym jabłkiem – naturalnie nawilży
  • Używaj tylko białek jaj – ciasto rośnie tak samo, a kalorii mniej

Pamiętajcie – nawet najlżejsze pączki to wciąż deser. Ale teraz możecie zjeść dwa zamiast jednego! A może w tym roku zaproponujecie rodzinie nową, lżejszą wersję tłustoczwartkowych przysmaków? Kto wie, może pokochają je bardziej niż tradycyjne?

Ps. W moim domu nikt nie zauważył różnicy, a waga… cóż, waga też była mi wdzięczna!

Tagi artykułu:
· · · · · · · · ·
Kategorie artykułów:
Tłusty czwartek

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...