Drożdże ubić z 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Następnie pozostaw roztwór w ciepłym miejscu przez 10-15 minut. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj pozostałe składniki: drożdże, pozostałą wodę, oliwę i sól. Następnie zagnieść ciasto - aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Następnie umieść kamień do pizzy w zimnym piekarniku i podgrzej go z termoobiegiem do 230°C. Rozgrzanie kamienia zajmuje około 30 minut. Jeśli nie masz gorącego powietrza, włącz górną i dolną część, aby gotować i ustaw maksymalną temperaturę.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Rozciągnij każdą sekcję w okrąg o średnicy 30-35 cm, który można wykonać ręcznie lub wałkiem. Do pizzy używamy płyt granitowych. Ponieważ jest zrobiony z granitu, jest zimny, ale idealnie nadaje się do robienia ciasta.
Na małej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i lekko podsmażyć posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i oregano. Dusić przez około 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Posmaruj spód sosem, aby krawędzie były czyste. Następnie posyp posiekanym serem mozzarella na całej powierzchni.
Przygotowywać pizzę przez sześć do ośmiu minut lub do momentu, gdy brzegi ciasta będą zrumienione, ale nie spalone. Wyjąć z piekarnika. Na wierzchu pizzy rozłożyć plastry szynki, pomidory i posypkę ze świeżych liści rukoli.