Do ciepłej wody dodać drożdże i odstawić na około 3 minuty.
1 torebka drożdży
W czaszy stojącego miksera, wyposażonego w przystawkę do ciasta, wymieszać razem mąkę, sól, cukier i oliwę. Wymieszać drożdże w wodzie, aby upewnić się, że wszystkie się rozpuściły i dodać je do mieszanki mąki.
3 ½ szklanki mąki uniwersalnej, 2 łyżki soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
Z prędkością na średnim biegu mieszać, aż wszystko się połączy. Zmniejszyć prędkość do niskiej i mieszać przez 10 minut.
2 miski posmarować oliwą z oliwek i odstawić na bok. Ciasto podzielić na dwie części i zwinąć w kulkę. Każdą kulkę ciasta umieścić w naoliwionych miskach, szwem do dołu i posmarować wierzchy ciasta odrobiną oliwy, żeby nie wysychały. Umieść kawałek folii na wierzchu każdej miski i umieść ciasto w ciepłym miejscu. Wewnątrz mikrofalówki lub piekarnika (piekarnik wyłączony) działa najlepiej.
Aby zrobić sos po prostu wymieszać wszystkie składniki sosu i dostosować przyprawy do swojego smaku. Odstawić na bok.
Aby zrobić pizze, rozgrzać piekarnik do 475 stopni i umieścić kamień do pizzy w piekarniku i podgrzać go przez 20 minut (jeśli nie masz kamienia do pizzy można użyć dużej blachy do pieczenia tylko umieścić go w piekarniku do góry nogami, więc nie ma krawędzi).
Na blacie posypać trochę mąki, wziąć 1 kulkę ciasta i obtoczyć ją w mące ze wszystkich stron. Używając rąk (obejrzyj filmik, aby uzyskać odpowiednie instrukcje) lub wałka, rozwałkować ciasto do 10-calowego koła.
Za pomocą łopatki do pizzy (lub blachy do góry nogami, aby nie było krawędzi) umieścić na niej rozwałkowane ciasto do pizzy i zacząć je polewać. Aby zrobić czerwoną pizzę, za pomocą chochli dodać sos bez gotowania i używając grzbietu chochli zawirować go na całej powierzchni ciasta.
Na wierzch dodaj rozdrobniony ser i przy pomocy łopatki do pizzy przesuń ją na kamień do pieczenia. Gotować przez 20 minut, obracając w połowie drogi, aby zapewnić równomierne gotowanie.
Aby przygotować białą pizzę, rozwałkować ciasto dokładnie w ten sam sposób i umieścić je na papierze do pizzy. Posmarować olejem czosnkowym całą górę ciasta, ułożyć szpinak i brokuły równomiernie na całym cieście. Za pomocą łyżeczki nałóż ricottę na wierzch warzyw. Posypać warzywa lekko solą i posypać całość rozdrobnionym serem. Piec przez 20 minut, obracając raz w połowie drogi.