Go Back

Pizza z piekarnika

Prep Time 25 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 50 minutes
Course Obiad
Cuisine włoska
Servings 8

Ingredients
  

Ciasto

  • 3 ½ szklanki mąki uniwersalnej All Purpose Flour
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 1 1/3 szklanki ciepłej wody 110 stopni
  • 1 torebka drożdży

Sos

  • 1 ¼ szklanki Sosu Pomidorowego lub Puree Pomidorowego
  • Suszone oregano do smaku
  • Suszona bazylia do smaku
  • Czosnek granulowany do smaku
  • Granulowana cebula do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta cukru
  • 120 gram świeżej Mozzarelli rozdrobnionej

Sos dla białej pizzy

  • 120 uncji świeżej Mozzarelli rozdrobnionej
  • 1 małe pudełko mrożonego posiekanego szpinaku rozmrożonego i odciśniętego z płynu
  • 1 filiżanka mrożonych pokrojonych brokułów, rozmrożonych i wyciśniętych z jakiegokolwiek płynu
  • ½ szklanki Ricotty z pełnego mleka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Lekkie posypanie solą

Instructions
 

  • Do ciepłej wody dodać drożdże i odstawić na około 3 minuty.
    1 torebka drożdży
  • W czaszy stojącego miksera, wyposażonego w przystawkę do ciasta, wymieszać razem mąkę, sól, cukier i oliwę. Wymieszać drożdże w wodzie, aby upewnić się, że wszystkie się rozpuściły i dodać je do mieszanki mąki.
    3 ½ szklanki mąki uniwersalnej, 2 łyżki soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • Z prędkością na średnim biegu mieszać, aż wszystko się połączy. Zmniejszyć prędkość do niskiej i mieszać przez 10 minut.
  • 2 miski posmarować oliwą z oliwek i odstawić na bok. Ciasto podzielić na dwie części i zwinąć w kulkę. Każdą kulkę ciasta umieścić w naoliwionych miskach, szwem do dołu i posmarować wierzchy ciasta odrobiną oliwy, żeby nie wysychały. Umieść kawałek folii na wierzchu każdej miski i umieść ciasto w ciepłym miejscu. Wewnątrz mikrofalówki lub piekarnika (piekarnik wyłączony) działa najlepiej.
  • Aby zrobić sos po prostu wymieszać wszystkie składniki sosu i dostosować przyprawy do swojego smaku. Odstawić na bok.
  • Aby zrobić pizze, rozgrzać piekarnik do 475 stopni i umieścić kamień do pizzy w piekarniku i podgrzać go przez 20 minut (jeśli nie masz kamienia do pizzy można użyć dużej blachy do pieczenia tylko umieścić go w piekarniku do góry nogami, więc nie ma krawędzi).
  • Na blacie posypać trochę mąki, wziąć 1 kulkę ciasta i obtoczyć ją w mące ze wszystkich stron. Używając rąk (obejrzyj filmik, aby uzyskać odpowiednie instrukcje) lub wałka, rozwałkować ciasto do 10-calowego koła.
  • Za pomocą łopatki do pizzy (lub blachy do góry nogami, aby nie było krawędzi) umieścić na niej rozwałkowane ciasto do pizzy i zacząć je polewać. Aby zrobić czerwoną pizzę, za pomocą chochli dodać sos bez gotowania i używając grzbietu chochli zawirować go na całej powierzchni ciasta.
  • Na wierzch dodaj rozdrobniony ser i przy pomocy łopatki do pizzy przesuń ją na kamień do pieczenia. Gotować przez 20 minut, obracając w połowie drogi, aby zapewnić równomierne gotowanie.
  • Aby przygotować białą pizzę, rozwałkować ciasto dokładnie w ten sam sposób i umieścić je na papierze do pizzy. Posmarować olejem czosnkowym całą górę ciasta, ułożyć szpinak i brokuły równomiernie na całym cieście. Za pomocą łyżeczki nałóż ricottę na wierzch warzyw. Posypać warzywa lekko solą i posypać całość rozdrobnionym serem. Piec przez 20 minut, obracając raz w połowie drogi.
Keyword pizza, rukola, włoska