Go Back

Prep Time 1 hour 10 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Obiad
Cuisine włoska
Servings 8
Calories 239 kcal

Ingredients
  

Ciasto

  • 7 gram suchych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 szklanka Mąki
  • 1/4 łyżeczki Soli
  • 2 łyżki oleju

Sos

  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki kumin

Instructions
 

  • W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Pozostawić do momentu uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.
  • W dużej misce połącz mąkę, sól i skrót. Wymieszaj z mieszanką drożdżową. Kiedy ciasto się zbierze, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut. Lekko natłuść dużą miskę, umieść w niej ciasto i obróć, aby pokryło się olejem. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
  • Podgrzej olej w małym rondlu na średnim ogniu. Smażyć cebulę do miękkości. Wymieszać z pastą pomidorową i wodą. Dopraw cukrem, solą, czarnym pieprzem, czosnkiem w proszku, bazylią, oregano, majerankiem, kminem, chili w proszku i płatkami czerwonej papryki. Gotować na wolnym ogniu 15 do 20 minut.
  • Z przepisu powstają 2 (12 calowe) pizze. Podziel ciasto na pół i rozłóż na patelni do pizzy. Pokryj sosem i wybranymi dodatkami. Piecz w temperaturze 400 stopni przez 20 minut lub do momentu, gdy skórka będzie złotobrązowa.

Notes

Na porcję: 239 kalorii; białko 6.2g; węglowodany 41.3g; tłuszcz 5.6g; sód 535.4mg. Pełne odżywianie
Keyword pizza, włoska