W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Pozostawić do momentu uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.
W dużej misce połącz mąkę, sól i skrót. Wymieszaj z mieszanką drożdżową. Kiedy ciasto się zbierze, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut. Lekko natłuść dużą miskę, umieść w niej ciasto i obróć, aby pokryło się olejem. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
Podgrzej olej w małym rondlu na średnim ogniu. Smażyć cebulę do miękkości. Wymieszać z pastą pomidorową i wodą. Dopraw cukrem, solą, czarnym pieprzem, czosnkiem w proszku, bazylią, oregano, majerankiem, kminem, chili w proszku i płatkami czerwonej papryki. Gotować na wolnym ogniu 15 do 20 minut.
Z przepisu powstają 2 (12 calowe) pizze. Podziel ciasto na pół i rozłóż na patelni do pizzy. Pokryj sosem i wybranymi dodatkami. Piecz w temperaturze 400 stopni przez 20 minut lub do momentu, gdy skórka będzie złotobrązowa.