Go Back

Zrolowana pizza

Amerykańska wersja pizzy z włoskimi korzeniami!
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Course bez cukru, Obiad
Cuisine amerykańska, włoska
Servings 4
Calories 840 kcal

Ingredients
  

Ciasto

  • 200 g mąka pszenna mąka cukiernicza/typ 405
  • 270 g mąka 00 mąka do pizzy
  • 30 g kasza manna z pszenicy durum
  • 300 ml Woda letni
  • 35 ml oliwa z oliwek extra virgin
  • 10 g Sól
  • 5 g świeże drożdże

Sos pomidorowy

  • 300 ml Pomidory San Marzano przeszedł
  • 1 łyżka suszone oregano
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

Dodatki

  • 300 g ser mozzarella
  • 50 g Salami drobno pokrojone
  • 50 g gotowana szynka
  • bazylia

Instructions
 

  • Dodaj drożdże do letniej wody i rozpuść. Mąkę pszenną , mąkę 00 , kaszę mannę z pszenicy durum i sól włożyć do miski robota kuchennego i zagnieść za pomocą haka do ciasta na najniższych obrotach.
  • Stopniowo dodawać wodę drożdżową.
  • Następnie dodaj również olej.
  • Zagnieść ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej, tym lepiej.
  • Gdy ciasto ma ładną gładką powierzchnię i nie ma już resztek ciasta zwisających z miski, wyłącz maszynę.
  • Zwolnij ciasto z haka, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 2 godziny.
Keyword pizza