Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Smaller
Normal
Larger
Szarlotka z kruszonką jakiej nie widzieliście!
Najlepszy przepis na domową szarlotkę, która zasmakuję wszystkim domownikom.
Print Recipe
Pin Recipe
Total Time
1
hour
hr
Servings
8
Ingredients
Ciasto kruche:
2
szklanki mąki pszennej
250
g
masła
5
łyżek cukru
2
łyżeczki proszku do pieczenia
2
jaja
1
opakowanie cukru wanuliowego
Dodatkowo:
1
duży słoik prażonych jabłek
1
łyżka cynamonu
3
łyżki cukru
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Instructions
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło i żółtka.
Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 porcje. Jedną większą na spód, a drugą na posypkę.
Większą porcją wyłożyć tortownicę 26 cm, łącznie z bokami, a drugą porcją wstawić do lodówki na 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Słoiki z jabłkami doprawić cynamonem i cukrem.
Wyjąć tortownicę i piec w piekarniku przez 10-15 minut.
W tym czasie ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka wyłożyć pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Notes
Tortownica ma średnicę 26 cm.