Pyszna, szybka szarlotka z gotowymi, prażonymi jabłkami. Nie wymaga wiele pracy i czasu. Najlepsza jeszcze na ciepło z lodami waniliowymi.
Szarlotka z kruszonką jakiej nie widzieliście!
Najlepszy przepis na domową szarlotkę, która zasmakuję wszystkim domownikom.
Ingredients
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 1 opakowanie cukru wanuliowego
Dodatkowo:
- 1 duży słoik prażonych jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Instructions
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło i żółtka.
- Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 porcje. Jedną większą na spód, a drugą na posypkę.
- Większą porcją wyłożyć tortownicę 26 cm, łącznie z bokami, a drugą porcją wstawić do lodówki na 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Słoiki z jabłkami doprawić cynamonem i cukrem.
- Wyjąć tortownicę i piec w piekarniku przez 10-15 minut.
- W tym czasie ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka wyłożyć pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
- Wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Notes
Tortownica ma średnicę 26 cm.