Porozmawiajmy o tym, jak zrobić świetną wegetariańską miskę poke. Poke to bardzo lubiana, tradycyjna, surowa ryba, od dawna popularna na Hawajach. Rybacy przyprawiali kawałki swojego połowu i podjadali je podczas pracy. Popularność Poke (wymawiane poh-kay) eksplodowała w ostatnich latach daleko poza Hawajami. Wersja, którą dziś publikuję, jest dla każdego z was, którzy uwielbiają pomysł poke lub poke bowl, ale z jakiegokolwiek powodu nie jedzą ryb. Wegetariańskie miski poke są szczególnie fantastyczne o tej porze roku, ponieważ są lekkie, czyste, sycące, ale nie ciężkie, wiesz?
Miska wegetariańska Poke: składniki
Zazwyczaj używam arbuza poke , wersji tego ryżu do sushi (ale każdy ulubiony ryż / mieszanka do sushi) i wiele innych żywych dodatków. Oto jędrne, organiczne tofu, pokrojone awokado, blanszowane szparagi, ogolona rzodkiew arbuzowa i mikro kiełki. Jeśli masz pod ręką guacamole , użyj go! Miska jest po prostu skropiona dobrym sosem sojowym. I jest posypane nasionami sezamu i szalotką. Innym dodatkiem, którego naprawdę pragnę, nie przedstawionym tutaj, jest deszcz chrupiących, smażonych szalotek.
Odmiany sezonowe
Jeśli chodzi o dodatki, to, co tutaj widzisz, jest tylko punktem wyjścia. I zachęcam do zabawy wszystkimi komponentami. Na przykład w dalszej części roku możesz wymienić pieczone kostki dyni na arbuza. A może inny gatunek melona. I można by zrobić pieczoną cebulę zamiast szalotki. Lub baw się z mżawką na górze. Na szybką miskę poke po prostu dodaję sos sojowy, ale możesz przygotować coś bardziej złożonego. Baw się dobrze!
Chociaż można się spierać, wegetariańska miska do poke nie jest prawdziwą miską do poke, to jednak jest to świetny posiłek. Miej oczy szeroko otwarte na inne inspiracje. Uwielbiam oglądać kreatywne wersje wegetariańskie w menu w punktach zaczepienia na całym świecie. Mnóstwo pomysłów, które możesz powielić we własnych kuchniach!