Nuggetsy z ciasta Rosati

  • na stronie 8 września, 2022
  • 99176 Wyświetleń
rosati’s-dough-nuggets

Nuggetsy z ciasta Rosati to smaczna przystawka ze smażonych kąsków ciasta do pizzy podawana z sosem marinara. Te chrupiące, smażone kąski z ciasta na pizzę są doskonałym włoskim daniem na przyjęcie lub dzień meczu.

copycat Rosati's dough nuggets with a small bowl of marinara sauce.

Ten post zawiera linki partnerskie. Jako współpracownik Amazon, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

Co sprawia, że te Nuggetsy z ciasta są tak dobre

Jeśli jesteś osobą, która nie może oderwać rąk od miękkich paluszków chlebowych z sosami do maczania, pokochasz ten przepis na przyprawione smażone ciasto. Kawałki chrupiącego ciasta do pizzy przewyższają przeciętne paluszki chlebowe z sieci pizzerii dzięki pikantnym przyprawom i sosowi czosnkowo-maślanemu.

Dlaczego będziesz chciał je zrobić jeszcze raz i jeszcze raz

Włoskie smażone ciasto do pizzy jest gorące, świeże i pyszne. Jeśli użyjesz gotowego ciasta do pizzy, ich przygotowanie będzie wręcz dziecinnie proste.

Smażone nuggetsy z ciasta mają w sobie wystarczająco dużo intensywności, aby służyć jako samodzielna przekąska, ale po lekkim zredukowaniu ilości przypraw, będą idealnym dodatkiem do zupy lub sałatki. Przy tak wielu możliwościach, lepiej zaopatrzyć się w składniki na ciasto do pizzy!

Składniki, których będziesz potrzebować

Ten przepis sprawia, że smażone ciasto powstaje z ciasta na pizzę, więc będziesz potrzebować:

Ciasto do pizzy

Możesz zrobić swoje własne lub kupić je w sklepie. Wiele sklepów spożywczych ma chłodzoną pizzę na sprzedaż, ale to może być drogie. Wykonanie własnego nie jest trudne, ale wymaga czasu i kilku składników:

Woda
Suche drożdże instant
Oliwa z oliwek
Mąka chlebowa
Sól
Spray zapobiegający przywieraniu lub dodatkowa oliwa z oliwek

Używanie drożdży może być dla niektórych osób nieco przerażające. Nie martw się. Nie powinieneś mieć żadnych problemów, jeśli użyjesz suchych drożdży instant, które są dostarczane w paczce, jak na przykład drożdże Fleischmann’s. Możesz również użyć drożdży instant ze słoika, ale pojedyncze opakowania są łatwiejsze.

Mąka chlebowa różni się od mąki uniwersalnej. Mąka chlebowa ma więcej białka, niezbędnego do stworzenia gęstszej struktury i bardziej zwartej konsystencji.

Olej do smażenia

Do przygotowania sosu czosnkowo-maślanego potrzebne będą:

Niesolone masło
Czosnek
Parmezan
Przyprawa włoska

Włoska przyprawa to nie to samo, co sucha mieszanka do sosu włoskiego. Jest to pojedyncza mieszanka, która zawiera wspólne włoskie suszone zioła, w tym bazylię, tymianek, oregano i pietruszkę. Jest to klucz do tego sosu czosnkowo-maślanego, więc upewnij się, że używasz dobrego. Coś jak McCormick Italian Herb Seasoning, który jest dostarczany z dołączonym młynkiem, jest idealny.

Sos do dippingu:

Marinara, lub inny rodzaj sosu do makaronu

 

Rosati's dough nuggets ingredients on a tray.

Jak zrobić ciasto do smażenia z ciastem do pizzy

Aby zrobić domowe ciasto na pizzę:

  1. Wymieszaj razem pół szklanki ciepłej wody i całe opakowanie drożdży instant. Po kilku minutach powinieneś zauważyć, że tworzą się bąbelki.
  2. Zacznij od nowa z nowymi drożdżami, jeśli po 5 minutach nie zauważysz żadnych bąbelków.
  3. Dodaj mąkę i sól do miski miksera.
  4. Jeśli nie masz miksera, możesz użyć maszyny do chleba, robota kuchennego lub po prostu miski do mieszania i trzepaczki do ciasta.
  5. Wymieszaj mąkę i sól do połączenia za pomocą drucianej trzepaczki.
  6. Sól może zabić drożdże, a rozprowadzenie jej w mące pomaga je chronić.
  7. Wlej aktywowane drożdże, oliwę z oliwek i całą wodę o temperaturze pokojowej do miski miksera.
  8. Mieszaj hakiem do ciasta na niskim poziomie, aż ciasto na pizzę zacznie odchodzić od boków i uformuje się w kulę.
  9. Wyjmij ciasto i ugniataj przez minutę lub dwie.
  10. Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem misce i przykryj folią.
  11. Pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  12. Przebij ciasto, aby uwolnić cały gaz.
  13. W tym momencie możesz zapakować ciasto do torby i przechowywać w lodówce do trzech dni lub zamrozić do miesiąca.

collage of steps for making pizza dough.

Aby usmażyć nuggetsy z ciasta:

Rozgrzej olej roślinny we frytownicy lub holenderskim piekarniku, aż osiągnie 190°C.
Podziel ciasto na pół. Połowę przełóż na posypaną mąką powierzchnię roboczą, aby nabrało temperatury pokojowej. Pozostałą część ciasta włóż do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 3/4 cala.
Pokrój ciasto na mniej więcej równej wielkości kwadraty.
Umieść wyłożony papierowym ręcznikiem druciany stojak na blasze do pieczenia.
Smaż trzy lub cztery kawałki ciasta na raz, aż pierwsza strona będzie złota. Użyj szpikulca, aby odwrócić i usmażyć drugą stronę chleba. Przełóż usmażony chleb na wyłożony ręcznikiem drucianym stojak, aby odsączyć.

pizza dough cut into small pieces.

Aby usmażyć nuggetsy z ciasta:

Rozgrzej olej roślinny we frytownicy lub holenderskim piekarniku, aż osiągnie 350°F.
Podziel ciasto na pół. Połowę przełóż na posypaną mąką powierzchnię roboczą, aby nabrało temperatury pokojowej. Pozostałą część ciasta włóż do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 3/4 cala.
Pokrój ciasto na mniej więcej równej wielkości kwadraty.
Umieść wyłożony papierowym ręcznikiem druciany stojak na blasze do pieczenia.
Smaż trzy lub cztery kawałki ciasta na raz, aż pierwsza strona będzie złota. Użyj szpikulca, aby odwrócić i usmażyć drugą stronę chleba. Przełóż usmażony chleb na wyłożony ręcznikiem drucianym stojak, aby odsączyć.

copycat Rosati's dough nuggets and a small bowl of marinara on a platter.

Do czego podawać Nuggetsy z ciasta

Możesz cieszyć się włoskim smażonym ciastem do pizzy jako pikantną przekąską, ale jest ono również świetne jako dodatek do sałatek i zup. Jeśli podajesz je jako przekąskę, dodaj sos lub dwa. Sos marinara, sos buffalo, roztopiony ser Velveeta, dip z kwaśnej śmietany i sos ranczerski to świetne opcje.

Jak przechowywać resztki ciasta Nuggets

Możesz przechowywać smażone ciasto w szczelnie zamkniętej torbie w lodówce do trzech dni.

Jeśli chcesz przechowywać smażone ciasto do trzech miesięcy, zamroź je w jednej warstwie na blasze i przenieś do pojemnika zabezpieczającego przed zamarzaniem. Rozmrażaj ciasto przed ponownym podgrzaniem.

Jak najlepiej odgrzać nuggetsy z ciasta

Możesz odgrzać smażone ciasto w piekarniku:

Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Umieść smażone ciasto do pizzy na blasze do pieczenia z tłuszczem.
Podgrzewaj przez 10 do 15 minut lub do momentu, gdy będzie gorące. Obróć po 7 minutach.

 

Tagi artykułu:
· · · · · · ·
Kategorie artykułów:
Przepisy

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...