Szarlotka Karmelowa

  • na stronie 19 lipca, 2021
  • 99309 Wyświetleń

Szarlotka Karmelowa - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 7

Szarlotka karmelowa to tradycyjny amerykański deser, ale całkowicie podniesiony. Kwaśne, cierpkie jabłka są duszone w karmelu, jest obłędnie pyszne.

Ciasto jest tak pyszne, jak w przypadku deserów. Spróbuj jednego z tych wypróbowanych i prawdziwych ciast, które są jednymi z najlepszych, Truskawkowym , Brzoskwiniowym i Czekoladowym .

Caramel apple pie with caramel drizzled on top.
Szarlotka Karmelowa 18

Przepis na szarlotkę karmelową

Karmelowa szarlotka to wariacja na temat całkowicie amerykańskiego ciasta, która jest absolutnie niesamowita. Karmel przenosi ciasto na zupełnie nowy poziom. Jabłka i karmel miały być razem jak w tych bułeczkach karmelowo-cynamonowych lub w tych batonach z sernikiem karmelowym . Wszyscy pokochają to ciasto, nawet moi przyjaciele, którzy w ogóle nie kochają szarlotki, UWIELBILI to ciasto. Słodki karmel robi różnicę!

To świetne ciasto na imprezę. Poczekaj, aż dotrzesz do celu i będziesz gotowy do podania, zanim nalejesz karmelu na wierzch. To na pewno będzie najlepszy deser. To jest taki wspaniały placek, że nie będziesz chciał go po prostu zachować na Święto Dziękczynienia lub jesień. Będziesz chciał robić tę szarlotkę karmelową przez cały rok! Nie martw się, to ciasto jest łatwiejsze niż myślisz, po prostu spróbuj, a już nigdy nie wrócisz do zwykłej szarlotki!

Składniki na szarlotkę

Nie pozwól, aby te składniki Cię odstraszyły. Każdy składnik łączy się w idealną równowagę. Aby zobaczyć wszystkie pomiary szarlotki karmelowej, przewiń w dół do karty z przepisami.

  • Gotowa lub domowa skórka do ciasta : zrób jedną na dolną skórkę i jedną na górną kratkę
  • Jabłka Granny Smith : Umyj jabłka, obierz, wydrąż i pokrój w plastry.
  • Sok z cytryny : Używanie soku z cytryny pomaga zapobiegać brązowieniu jabłek przez sok z cytryny.
  • Cukier granulowany : Słodki cukier, który pomaga przy cierpkości jabłek.
  • Skrobia kukurydziana : Pomaga zagęszczać nadzienie.
  • Cynamon : Cynamon to przyprawa wybierana do jabłek.
  • Gałka muszkatołowa : równoważy cynamon z odrobiną przypraw.
  • Dash of salt : Musisz mieć sól, aby zrównoważyć słodycz.
  • 1 żółtko plus 2 łyżki wody do mycia jajek : Mycie jajek pomoże idealnie przyrumienić skórkę.

słony sos karmelowy

Ten sos to wszystko niebiańskie! Jest bogaty, gęsty i kremowy z idealną równowagą słodyczy. Pokochasz dodatkowy akcent, jaki zapewni ten karmelowy sos.

  • Śmietanka ciężka: Potrzebuję śmietanki ciężkiej, aby uzyskać najlepszy karmel.
  • Cukier granulowany : Słodki cukier stopiony sprawia, że karmel jest słodki.
  • Lekki syrop kukurydziany : Pomaga ustabilizować syrop kukurydziany.
  • Sól : Potrzebujesz trochę soli, aby zrównoważyć karmel.
  • Solone masło : Potrzebujesz masła, aby zrobić wspaniały sos karmelowy.
  • Ekstrakt waniliowy : potrzebny do nadania karmelowi dekadencji.

Jak zrobić karmelową szarlotkę

W sześciu prostych krokach otrzymasz najlepszą pieczoną szarlotkę karmelową. Ciesz się karmelową szarlotką z gałką lodów waniliowych, aby zrobić kompletny deser!

  1. Przygotowanie: Przygotuj sos karmelowy i odstaw na bok.
  2. Ciasto Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 400°. Wciśnij dolną skórkę do 9-calowej formy do ciasta i odetnij nadmiar ostrym nożem. Wstaw do lodówki, aż nadzienie będzie gotowe.
  3. Mieszanka na ciasto: W małej misce wymieszaj cukier, skrobię kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W średniej misce wrzuć pokrojone jabłka razem z przyprawioną mieszanką cukru i sokiem z cytryny. Wlać do schłodzonej skorupki ciasta.
  4. Caramel Drizzle: Obficie skrop około połowy sosu karmelowego na jabłkach, a następnie posyp je kratką. Posmaruj górną skórkę płynem do jajek i posyp cukrem.
  5. Piec: Umieść ciasto na blasze do pieczenia, aby nie rozlało się na dno piekarnika i piecz przez 50 minut, aż nadzienie zacznie bulgotać, a skórka będzie ładna i złocisto-brązowa.
  6. Ostudzić: Pozostawić do ostygnięcia na stojaku przez 20-30 minut, po czym skropić wierzch sosem karmelowym.

słony sos karmelowy

Ten sos karmelowy jest tak prosty w przygotowaniu i szybko się komponuje. Jest pełen smaku i właśnie o to proszą te jabłka!

  1. Kuchenka mikrofalowa: W kuchence mikrofalowej podgrzej śmietankę, aż zacznie parować, około 45 sekund. Odłożyć na bok.
  2. Nie mieszaj: W rondlu z grubym dnem podgrzej cukier, syrop kukurydziany i sól na średnim ogniu, aż zacznie przybierać bursztynowy kolor. Staraj się go nie mieszać, ponieważ może to spowodować krystalizację karmelu. Zamiast tego zakręć patelnią, jeśli zauważysz, że plamka ciemnieje szybciej niż reszta cukru. Gdy wszystko będzie mieć ładny bursztynowy kolor, zmniejsz ogień do średniego i ubij masło.
  3. Ostudzić: Gdy masło całkowicie się wchłonie, zdejmij z ognia i powoli dodaj ciepłą śmietanę. Mieszanka będzie bulgotać masłem i śmietaną, dlatego ważne jest, aby upewnić się, że znajduje się w średnim garnku, a nie małym. Ubij wanilię i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Odstawić do ostygnięcia. Może zaistnieć potrzeba delikatnego podgrzania w kuchence mikrofalowej przed nałożeniem na ciasto, ponieważ uformuje się, gdy ostygnie.
Apples piled in the pie crust, the caramel on the stove then drizzled over the apples and the finished latticed pie.
Szarlotka Karmelowa 19

Zrób najlepszą szarlotkę karmelową dzięki tym szybkim wskazówkom

Robienie tego ciasta zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte! Postępuj zgodnie z tymi wspaniałymi wskazówkami, aby dowiedzieć się, jak przygotować idealny przepis na karmelową szarlotkę.

  • Jabłka: Ponieważ dodajesz słodki karmel, będziesz chciał użyć do ciasta tartego jabłka. Granny smith to najlepszy wybór, nie tylko dlatego, że są cierpkie, ale także jędrne i wytrzymają gotowanie.
  • Krojenie jabłek: Możesz zostawić jabłka w plasterkach lub posiekać je na kawałki wielkości kęsa, aby ułatwić jedzenie. Używam krajalnicy do jabłek, aby przyspieszyć krojenie jabłek po ich obraniu.
  • Nie za grube ani za cienkie: Podczas krojenia jabłka utrzymuj je w jednolitej formie, aby gotowały się w tym samym tempie. Pokrój je również tak, aby nie były super grube ani zbyt cienkie. Zazwyczaj kroję plastry jabłek na pół na pół po użyciu krajalnicy do jabłek, aby uzyskać idealny rozmiar. Chcesz, żeby gotowały się równomiernie.
  • Pie Crust: Możesz zrobić swój własny placek, użyj tego przepisu, który znajdziesz tutaj . Lub możesz kupić ciasto na ciasto, aby ułatwić przygotowanie.
  • Krata: Wierzch z kratki jest atrakcyjny, a otwory umożliwiają odpowietrzenie ciasta, co jest ważne. Jeśli nie chcesz robić kratki lub nie masz czasu, możesz po prostu położyć drugie rozwałkowane ciasto na wierzchu i za pomocą noża zrobić kilka szczelin do wentylacji. Dodaj roztwór jajeczny i posyp cukrem turbinado, jeśli chcesz.

Pouring the caramel over the apple pie.
Szarlotka Karmelowa 20

Jak zrobić karmel od podstaw

Przygotowanie dobrej jakości karmelu wymaga cierpliwości i czasu. Ponieważ karmel może przejść od idealnego do przypalonego w ciągu kilku minut, będziesz musiał zwrócić na to uwagę.

  • Rozmiar garnka ma znaczenie: Przede wszystkim upewnij się, że używasz średniego lub dużego garnka, który będzie bulgotał i rósł, gdy dodasz masło i śmietanę, aby nie przelało się.
  • Mieszanie: Jest czas na mieszanie i czas na niemieszanie. Kiedy na początku roztapiasz cukier, staraj się go nie mieszać. Cukier zbryli się, zanim się rozpuści, co jest w porządku. Jeśli chcesz, możesz obracać patelnię, aby cukier równomiernie się rozpuścił, ale mniej znaczy więcej. Ten proces może potrwać do 15 minut, więc bądź cierpliwy.
  • Termometr do słodyczy: Nie musisz mieć termometru do słodyczy, aby zrobić karmel, chociaż może to zająć trochę zgadywania. Skoncentruj się na kolorze zamiast na temperaturze. Gdy karmel nabierze bursztynowego koloru i rozpuści się, wtedy chcesz zacząć dodawać masło i zmniejszać ogień. Jeśli używasz termometru, przed dodaniem masła i kolejnymi krokami temperatura powinna wynosić 350 stopni.
  • Wysokiej jakości składniki: Aby uzyskać najlepszy karmel, używaj składników dobrej jakości. Będziesz musiał użyć pełnotłustej śmietany, pół na pół nie będzie się dobrze układać. Kup również dobrej jakości masło. Po skosztowaniu, jak dobre i bogate jest, będziesz zadowolony, że to zrobiłeś.
  • Przechowywanie: Karmel będzie nadal gęstnieć podczas stygnięcia, więc jeśli chcesz go podgrzać, możesz użyć kuchenki mikrofalowej lub umieścić w garnku na kuchence. Przechowa w lodówce do 3 tygodni. Można go nawet zamrozić na okres do 2 miesięcy.

A slice missing from finished pie.
Szarlotka Karmelowa 21

Przechowywanie domowej szarlotki karmelowej

To ciasto najlepiej jeść w dniu, w którym jest przyrządzane. Ale jeśli masz resztki, szczelnie przykrywasz szarlotkę i wstawiasz do lodówki na 3 dni. Podgrzej poszczególne kawałki w kuchence mikrofalowej i przed podaniem polej lodami i sosem karmelowym. To naprawdę pyszne ciasto!

A slice of caramel apple pie with ice cream and caramel drizzled on top.
Szarlotka Karmelowa 22

Szarlotka Karmelowa - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 12

Wydrukować

karmelowy jabłecznik

Szarlotka karmelowa to tradycyjny amerykański deser, ale całkowicie podniesiony. Kwaśne, cierpkie jabłka są duszone w karmelu, jest obłędnie pyszne.
Deser kursu
Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe szarlotka, szarlotka karmelowa, przepis na szarlotkę karmelową
Czas przygotowania 50 minut
Czas gotowania 50 minut
Całkowity czas 1 godzina 40 minut
Porcje 12 kawałków ciasta
Kalorie 366 kcal
Autor Alyssa Rivers

Składniki

  • 2 domowe ciasto lub ciasto gotowe (jeden na dolny i jeden na górny)
  • 8 dużych jabłek Granny Smith obranych, wydrążonych, pokrojonych w plastry
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • ¾ szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko plus 2 łyżki wody do mycia jajek

słony sos karmelowy

  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki lekkiego syropu kukurydzianego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki solonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  • Przygotuj sos karmelowy i odstaw na bok.
  • Rozgrzej piekarnik do 400°. Wciśnij dolną skórkę do 9-calowej formy do ciasta i odetnij nadmiar ostrym nożem . Wstaw do lodówki, aż nadzienie będzie gotowe.
  • W małej misce wymieszaj cukier, skrobię kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W średniej misce wrzuć pokrojone jabłka razem z przyprawioną mieszanką cukru i sokiem z cytryny. Wlać do schłodzonej skorupki ciasta.
  • Jabłka skropić obficie około połową sosu karmelowego, a następnie posypać kratką. Posmaruj górną skórkę płynem do jajek i posyp drobnym cukrem.
  • Umieść ciasto na blasze do pieczenia, aby nie rozlało się na dno piekarnika i piecz przez 50 minut lub do momentu, aż nadzienie zacznie bulgotać, a skórka będzie ładna i złocisto-brązowa.
  • Pozostawić do ostygnięcia na stojaku przez 20-30 minut, po czym skropić wierzch sosem karmelowym.

słony sos karmelowy

  • W kuchence mikrofalowej podgrzej śmietankę do parowania, około 45 sekund. Odłożyć na bok.
  • W rondlu z grubym dnem podgrzej cukier, syrop kukurydziany i sól na średnim ogniu, aż zacznie przybierać bursztynowy kolor. Staraj się go nie mieszać, ponieważ może to spowodować krystalizację karmelu. Zamiast tego zakręć patelnią, jeśli zauważysz, że plamka ciemnieje szybciej niż reszta cukru. Gdy wszystko będzie mieć ładny bursztynowy kolor, zmniejsz ogień do średniego i ubij masło.
  • Gdy masło całkowicie się wchłonie, zdejmij z ognia i powoli dodaj ciepłą śmietanę. Mieszanka będzie bulgotać masłem i śmietaną, dlatego ważne jest, aby upewnić się, że znajduje się w średnim garnku, a nie małym. Ubij wanilię i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Odstawić do ostygnięcia. Może zaistnieć potrzeba delikatnego podgrzania w kuchence mikrofalowej przed nałożeniem na ciasto, ponieważ uformuje się, gdy ostygnie.

Odżywianie

Kalorie: 366 kcal | Węglowodany: 61 g | Białko: 1 g | Tłuszcz: 15 g | Tłuszcze nasycone: 9 g | Tłuszcze wielonienasycone: 1 g | Tłuszcz jednonienasycony: 4 g | Tłuszcz Trans: 1 g | Cholesterol: 51 mg | Sód: 247 mg | Potas: 186 mg | Włókno: 4 g | Cukier: 52 g | Witamina A: 636 jm | Witamina C: 8 mg | Wapń: 33 mg | Żelazo: 1 mg

źródło

Kategorie artykułów:
Amerykańskie · Z piekarnika · Zapiekane

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...