W tej chwili żadna inna kanapka, którą robię, nie jest bardziej pożądana. Zamiast klasycznej kanapki BLT robię TLT – tempeh, sałata i pomidor. Nie jest to oryginalna koncepcja, ale moim sekretem jest to, że… każdy komponent musi być niezwykle aromatyczny.
Moja wersja zawiera tempeh marynowany w sosie chipotle, obok pieczonych w piekarniku pomidorów koktajlowych, odrobiny posiekanej sałaty i obfitej porcji awokado na cienkiej kromce (lub dwóch) wspaniałego chleba. Dla każdego, kto szuka obfitego, treściwego, satysfakcjonującego, pożywnego i bezmięsnego lunchu – trudno go pobić.
Będziesz musiał trochę zaplanować z wyprzedzeniem, aby zamarynować tempeh i upiec pomidory, ale obiecuję, że jest to warte wysiłku, a jeśli zrobisz więcej, będziesz mieć kanapki na tydzień. Tempeh można łatwo znaleźć na większości rynków Whole Foods lub w sklepach ze zdrową żywnością – oto link do innego ulubionego przepisu na tempeh, jeśli jesteś zainteresowany innymi sposobami jego wykorzystania.
Lubię tę kanapkę TLT na dużej, ultracienkiej kromce pełnoziarnistego chleba orzechowego – upieczonego na chrupko. Możesz wybrać się na tradycyjną trasę kanapkową lub cieszyć się nią z otwartą twarzą. A teraz myślę, że te miniaturowe wersje mogą być świetnym jedzeniem na imprezę wielkości kęsa?
Jeśli masz ochotę na więcej inspiracji tempeh, nie przegap tych przepisów na tempeh . I koniecznie zwróć szczególną uwagę na tę pikantną kruszonkę Tempeh i tę sałatkę Tempeh Taco .
Czytaj dalej Kanapka TLT o 101 książkach kucharskich