Chleb Przyjaźni Amiszów

  • na stronie 26 lipca, 2021
  • 98799 Wyświetleń

Chleb Przyjaźni Amiszów - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 7

Chleb Przyjaźni Amiszów to dar, który wciąż daje! Ta prosta przystawka daje za każdym razem słodki, pyszny chleb!

Co jest lepsze niż wilgotny, słodki chleb prosto z pieca? Łatwe jabłko , cukinia i cytryna to jeszcze więcej pysznych przepisów na słodkie pieczywo na ucztę o każdej porze!

Close-up of Amish Friendship Bread, sliced.
Chleb Przyjaźni Amiszów 17

Prosty przepis na chleb przyjaźni amiszów

Chleb Przyjaźni Amiszów zaczyna się jako przystawka, którą po opracowaniu można łatwo podzielić się z przyjaciółmi i rodziną, aby zbudować poczucie dawania i wspólnoty. W przeciwieństwie do startera na zakwasie, który wymaga skrupulatnego karmienia i warunków uprawy, Chleb Przyjaźni Amiszów zaczyna się w torebce strunowej i wymaga jedynie codziennego zacieru. Około 10 dnia przystawka jest gotowa do pieczenia lub prezentu! To pyszny sposób na komunikowanie się z innymi.

Moim zdaniem powoli rozwijające się drożdże zawsze dają lepsze pieczywo o bardziej wyrazistym smaku i konsystencji. To, plus słodkie, cynamonowe smaki dodane podczas procesu pieczenia sprawiają, że Chleb Przyjaźni Amiszów jest zwycięzcą! Wiem, że w kilku prostych krokach będziesz w stanie opracować zdrową przystawkę i zrobić pyszny, słodki chleb! Najlepsze jest to, że możesz dzielić się swoim niesamowitym dziełem z sąsiadami, przyjaciółmi i rodziną, aby utrzymać pyszny łańcuch!

Chleb Przyjaźni Amiszów i Składniki Startowe

Ten chleb przyjaźni Amiszów jest nie tylko prosty i prosty w wykonaniu, ale także wykorzystuje wiele podstawowych składników! Oto składniki na przystawkę. Dla wszystkich pomiarów, ilości patrz karta receptury poniżej.

  • Ciepła woda: Drożdże aktywują się lepiej w ciepłych warunkach niż na zimno, dlatego do mieszanki dodajemy ciepłą wodę.
  • Drożdże suszone: W tym przepisie używam aktywnych drożdży suszonych.
  • Mąka: Mąka uniwersalna najlepiej sprawdza się w tym przepisie, zapewniając lekką, puszystą konsystencję.
  • Cukier granulowany: Dodaje słodyczy przystawce. Przystawki do chleba Amish Friendship są zazwyczaj znacznie słodsze niż inne.
  • Mleko: Będziesz potrzebować mleka o zawartości tłuszczu 2% lub więcej.

Składniki Chleba Przyjaźni Amiszów

Używając startera do chleba przyjaźni, stworzysz najlepszy chleb, który jest słodki i pikantny w każdym kęsie. Aby zapoznać się ze wszystkimi listami składników, zobacz kartę przepisów poniżej, aby zapoznać się z kartą przepisów do wydrukowania.

  • Przystawka do Chleba Przyjaźni: Możesz użyć połowy swojej przystawki, a drugą część zachować lub oddać.
  • Olej roślinny: służy do nawilżenia mieszanki i wiązania tłuszczów.
  • Cukier granulowany: Aby dodać dodatkowej słodyczy do chleba.
  • Jajka: środek wiążący, który nadaje strukturę Twojemu chlebowi
  • Vanilla: Dla smaku- lubię używać czystego ekstraktu waniliowego dla najlepszego smaku.
  • Proszek do pieczenia i soda oczyszczona: używane do utrzymania puszystego i lekkiego chleba.
  • Sól: dla wzmocnienia smaku.
  • Cynamon: Dodaje drzewnego, orzechowego smaku, który doskonale łączy się ze słodyczą chleba.
  • Mąka uniwersalna: Mąka uniwersalna najlepiej sprawdza się w przypadku lekkiej konsystencji. Mąka o wysokiej zawartości białka może sprawić, że chleb będzie zbyt gęsty.

Jak zrobić chleb i przystawkę Amish Friendship?

Ważną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że nie ma dwóch takich samych przystawek. Nie przejmuj się, jeśli twój starter wygląda lub pachnie trochę inaczej niż twój sąsiad. Być może używali innej mąki, mleka lub po prostu mieli zupełnie inne warunki w swojej kuchni. Tak długo, jak będziesz konsekwentnie ugniatać starter i karmić 6 dnia, powinieneś mieć zdrowe drożdże gotowe do zrobienia pysznego chleba przyjaźni Amiszów!

  1. Dodaj drożdże do ciepłej wody: Wymieszaj paczkę drożdży z ciepłą wodą i pozostaw na około 5 minut, aż się spienią.
  2. Wymieszaj mąkę i cukier: W szklanej misce wymieszaj razem mąkę i cukier. Dodaj mleko, a następnie mieszankę drożdżową. Wlać do galonowej torebki strunowej i pozostawić na blacie.
  3. Dzień 1-5: Przez następne 5 dni pamiętaj, aby rozgnieść torebkę strunową, zachęcając drożdże do aktywacji.
  4. Karm w dniu 6: szóstego dnia dodaj 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka do torebki strunowej. Zamknij i zmiksuj, aż wszystko się połączy.
  5. Dni 7-9: Kontynuuj miksowanie raz dziennie przez dni 7-9. Dziesiątego dnia przystawka jest gotowa do pieczenia lub prezentu. Zarezerwuj 1 filiżankę do pieczenia, 1 filiżankę na prezent. Jeśli chcesz zachować przystawkę, dodaj 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka do pozostałej przystawki i mieszaj. To rozpoczyna cykl od nowa, a dzień 10 staje się dniem 1.

Jak zrobić chleb amiszów od podstaw

  1. Rozgrzej piekarnik i przygotuj patelnie: Rozgrzej piekarnik do 325°. Nasmaruj dwie patelnie do bochenków 9×5 i odstaw na bok.
  2. Przygotuj mieszanki: W szklanej misce wymieszaj razem starter, olej, cukier granulowany, jajka i wanilię. W drugiej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mąkę.
  3. Wymieszaj składniki mokre i suche: Wlej płynną mieszankę na suche składniki i wymieszaj, aby się połączyć.
  4. Napełnij patelnie i dodaj dodatki: Napełnij dwie przygotowane patelnie ¼ ciasta, używając w sumie połowy. Wymieszaj cynamon z cukrem i połóż połowę na wierzchu ciasta na patelniach. Rozłóż pozostałe ciasto równomiernie między dwie patelnie i posyp pozostały cukier cynamonowy na wierzchu.
  5. Piec: Piecz przez 40-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Pozostaw do ostygnięcia na patelni.
The process of making amish friendship bread.
Chleb Przyjaźni Amiszów 18

Porady i wariacje na temat przepisu na chleb Amish Friendship

Skorzystaj z tych prostych wskazówek, aby uzyskać najlepsze wyniki z chleba przyjaźni Amiszów! Ten chleb jest tak dobry i będzie fajnie upiec ze wszystkimi przyjaciółmi i rodziną!

  • Wygląd: Zdrowa przystawka powinna być lekka i mleczna z obecnością bąbelków.
  • Zapach: Nie przejmuj się, jeśli twój starter pachnie jak aceton lub alkohol. To po prostu oznacza, że trzeba go nakarmić. Gotowa do wypieku przystawka powinna pachnieć drożdżowo i chlebowo.
  • Pleśń: Pleśń zwykle rozwija się, gdy starter jest zbyt długo przechowywany w lodówce bez karmienia. Jeśli widzisz jakieś różowe plamy, oznacza to, że Twój starter jest spleśniały i należy go wyrzucić.
  • Aktywacja mrożonych przystawek: Wspaniałą rzeczą w przystawkach do chleba przyjaźni Amiszów jest to, że można je łatwo zamrozić i równie łatwo reaktywować. Nawet po latach! Pozwól starterowi rozmrozić się w temperaturze pokojowej, a następnie potraktuj go tak, jakby był 6 dniem i nakarm. Następnie postępuj zgodnie z pozostałymi krokami przepisu, aż będzie ponownie gotowy do pieczenia.
  • Używanie miski zamiast torby: Zamiast robić starter w torbie strunowej, możesz zrobić to w misce pokrytej plastikową folią. Działa to świetnie, jeśli robisz większe ilości startera.
  • Dodawanie dodatkowego smaku: Gdy będziesz gotowy do pieczenia, możesz dostosować swój chleb, dodając takie rzeczy, jak orzechy włoskie, orzechy pekan lub suszone owoce. Możesz również dodać pudełko budyniu do ciasta chlebowego, aby uzyskać więcej smaku i zawartości tłuszczu, dzięki czemu chleb będzie bardzo wilgotny.

A bag of healthy Amish Friendship Bread starter.
Chleb Przyjaźni Amiszów 19

Przechowywanie resztek chleba i przystawki Amish Friendship

  • W temperaturze pokojowej: Pieczony chleb przyjaźni Amiszów najlepiej przechowuje się w temperaturze pokojowej, zapakowany w plastikową folię. Utrzymuje się do 4 dni.
  • W lodówce: Możesz z łatwością przechowywać przystawkę w lodówce, jeśli planujesz z nią w najbliższej przyszłości upiec. Pamiętaj, że chociaż niższe temperatury spowalniają rozwój drożdży, nadal musisz karmić swój starter od czasu do czasu, w przeciwnym razie rozwinie się pleśń.
  • W zamrażarce: Jeśli chcesz być całkowicie wyłączony, przechowuj starter w zamrażarce. Może trwać latami. Aby reaktywować, po prostu rozmroź, a następnie ponownie rozpocznij schemat żywienia / zacierania.

A loaf of Amish Friendship Bread, sprinkled with cinnamon sugar.
Chleb Przyjaźni Amiszów 20

Chleb Przyjaźni Amiszów - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 12

Wydrukować

Chleb Przyjaźni Amiszów

Chleb Przyjaźni Amiszów to prezent, który wciąż daje! Ta prosta przystawka daje za każdym razem słodki, pyszny chleb!
Oczywiście Chleb, Side Dish
Kuchnia Amiszów
Słowo kluczowe chleb przyjaźni amiszów, przepis na chleb przyjaźni amiszów
Czas przygotowania 10 dni 20 minut
Czas gotowania 50 minut
Całkowity czas 10 dni 1 godzina 10 minut
Porcje 12 kromek chleba
Kalorie 542 kcal
Autor Alyssa Rivers

Składniki

Rozrusznik

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej podzielone
  • 2 szklanki cukru pudru podzielonego
  • 2 szklanki mleka o zawartości tłuszczu 2% lub więcej, podzielone

Chleb

  • 1 szklanka przystawki do chleba przyjaźni
  • ¾ szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki cukru pudru

Instrukcje

Rozrusznik

  • Wlej paczkę drożdży do ciepłej wody i odstaw na około 5 minut, aż się spienią.
  • W szklanej misce wymieszać mąkę i cukier. Dodaj mleko, a następnie mieszankę drożdżową. Wlać do woreczka strunowego o pojemności galonów i pozostawić na blacie.
  • Przez następne 5 dni rozgnieć torebkę strunową, zachęcając drożdże do aktywacji.
  • Szóstego dnia dodaj 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka do torebki strunowej. Zamknij i zmiksuj, aż wszystkie się połączą.
  • Kontynuuj miksowanie raz dziennie przez 7-9 dni. Dziesiątego dnia przystawka jest gotowa do pieczenia lub prezentu. Zarezerwuj 1 filiżankę do pieczenia, 1 filiżankę na prezent. Jeśli chcesz zachować przystawkę, dodaj 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka do pozostałej przystawki i mieszaj. To rozpoczyna cykl od nowa, a dzień 10 staje się dniem 1.

Chleb

  • Rozgrzej piekarnik do 325°. Nasmaruj dwie patelnie do bochenków 9×5 i odłóż je na bok.
  • W szklanej misce wymieszaj razem starter, olej, cukier granulowany, jajka i wanilię. W drugiej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mąkę.
  • Wylej płynną mieszankę na suche składniki i wymieszaj, aby się połączyć.
  • Napełnij dwie przygotowane patelnie ¼ ciasta, używając w sumie połowy. Wymieszaj cynamon z cukrem i połóż połowę na wierzchu ciasta na patelniach. Rozłóż pozostałe ciasto równomiernie między dwie patelnie i posyp pozostały cukier cynamonowy na wierzchu.
  • Piecz przez 40-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Pozwól schłodzić się na patelni.

Odżywianie

Kalorie: 542 kcal | Węglowodany: 93 g | Białko: 7 g | Tłuszcz: 17 g | Tłuszcze nasycone: 12 g | Tłuszcze wielonienasycone: 1 g | Tłuszcz jednonienasycony: 2 g | Tłuszcz Trans: 1 g | Cholesterol: 51 mg | Sód: 226 mg | Potas: 176 mg | Włókno: 2 g | Cukier: 60 g | Witamina A: 135 jm | Witamina C: 1 mg | Wapń: 88 mg | Żelazo: 2 mg

źródło

Kategorie artykułów:
Chleb · Z piekarnika · Zapiekane

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...