Zupa Krem z kukurydzy – domowy przepis na pyszną zupę

  • na stronie 6 października, 2022
  • 100987 Wyświetleń
Zupa Krem z kukurydzy - domowy przepis na pyszną zupę - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 1

Zupa ze śmietaną z kukurydzy jest zaskakująco smaczna i łatwa do wykonania. Wymagana jest tylko garstka składników, a do wykonania tego dania nie będziesz potrzebować nawet bulionu.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

Ilość porcji: około 1130 ml zupy

Kcal w 100 ml zupy: 110kcal

Dieta bezglutenowa i wegańska.

Zupa Krem z kukurydzy - domowy przepis na pyszną zupę - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 2

Zupa krem z kukurydzy

Total Time 1 hour 19 minutes
Calories 110 kcal

Ingredients
  

  • 500 g ugotowanej kukurydzy - 3 puszki lub 3 kolby
  • 1 puszka mleczka kokosowego - 400 ml
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego - około 20 g
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli; pół łyżeczki imbiru; po 1/3 łyżeczki pieprzu słodkiej i ostrej papryki; szczypta kurkumy (można pominąć)

Instructions
 

  • Na patelnię dodajemy całą puszkę mleka kokosowego (około 400 ml). (Proponuję używać puszek, które mają co najmniej 60% ekstraktu kokosowego.)
  • Szybko dodaj do rondla szklankę wody.
  • Ugotuj lub odcedź 500 g kukurydzy i dodaj ją razem z 2 łyżkami masła klarowanego lub oliwy z oliwek.
  • Dodaj trzy obrane ząbki czosnku i przyprawy:
  • Dopraw solą, imbirem, pieprzem, słodką papryką i papryką chili do smaku, dodaj też szczyptę kurkumy dla koloru (można pominąć).
  • Przerzucić całość do garnka.
  • Podkręć ogień na tyle, aby doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie zredukuj go do stałego gotowania na wolnym ogniu. Zupę można zblendować do gładkości po wyłączeniu z ognia na 10 do 12 minut.
  • W tym przypadku dobrze sprawdzi się mikser ręczny w kształcie żyrafy.
  • Z drugiej strony, jeśli masz blender próżniowy z dużym kielichem, najlepiej byłoby użyć tego do wykonania całej pracy.
  • Ja mam go na niskim poziomie i w ciągu około minuty wszystko jest całkowicie połączone.

Notes

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: około 1130 ml zupy
Kcal w 100 ml zupy: 110kcal
Dieta bezglutenowa i wegańska.

Nawet przy użyciu blendera próżniowego, krem z kukurydzy nie będzie całkowicie gładki, dlatego przed podaniem zupę należy przecedzić przez metalowe sitko do warzyw. Sitko powinno być umieszczone na szczycie rondla. Powoli przelej zupę do durszlaka, często mieszając. Siłą swojej łyżki przecierać zupę, aż będzie gładka, pozostawiając twarde łuski kukurydzy w sitku. Po kilku minutach sitko powinno być pełne gęstej papki z twardych łusek.

Po zrobieniu puree, spróbuj zupy, aby sprawdzić, czy potrzebna jest dodatkowa sól, pieprz, szczypta imbiru w proszku lub chile. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, możesz ją rozrzedzić dodając więcej gorącej wody lub odrobinę soku pomarańczowego lub ananasowego z kartonu (będzie jeszcze słodsza). Sery takie jak cheddar czy parmezan, drobno poszatkowane, również mogą nadać wyjątkowy smak.
Zupę, która jest już na talerzu, można przyozdobić na wiele sposobów. Ty możesz także używać grzanki, smażone bekonowe kawałki, lub nawet cebule jako substytut dla handmade popcorn używać wierzchołek mój śmietanka kukurydza. Krem z kukurydzy idzie dobrze z smażonym kurczakiem lub krewetkami przyprawiającymi z twój preferowanymi przyprawami.

Rozważyłbym dalsze gotowanie pozostałych 100 g odsączonej kukurydzy na patelni, jeśli krem z kukurydzy został wykonany z kukurydzy z puszki. Na patelni należy rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, np. łyżeczkę masła lub oleju. Na patelnię wrzucamy kukurydzę, gdy już poczeka na swoją kolej. doprawiamy solą i chili w proszku. Kukurydzę należy smażyć na większym ogniu, aż do delikatnego zbrązowienia, cały czas mieszając.

Krem z kukurydzy może być przechowywany w lodówce do 4 dni, jeśli jest przechowywany w dużym słoiku. Zupę tę można później łatwo odgrzać. Nie dodawaj przybrania, które może się zepsuć w lodówce (ewentualnie tylko na talerzu podczas podawania zupy).

Tagi artykułu:
· · · · · · · ·
Kategorie artykułów:
Zupy

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...