Domowe mięso w słoiku
Mięso w słoiku jest naprawdę pyszne. Jest aromatyczne i rozpływa się w ustach dzięki pysznej galaretce.
Ważne jest, aby przygotowując mięso do słoika dodać dużo tłuszczu. Dlatego w moich dodatkach mam mięso mielone i boczek. Jeśli nie dodacie tłuszczu, mięso będzie zbyt suche. Ja doprawiłam prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak to prostota. Żadnych ulepszaczy, tylko sól, czosnek lub majeranek.
Zachęcam Was do robienia mięsa w ten sposób. Jest idealne na długie wyjazdy, kolacje, śniadania, kiedy potrzebujemy i kochamy.
DOMOWE MIĘSO W SŁOIKACH
Ingredients
- 60 dkg podgardla
- 70-80 dkg łopatki
- 50 dkg boczku
- 70 dkg karczku
- 8 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 główka czosnku
- majeranek
- sól pieprz
Instructions
- Mięso umyłam i pokroiłam w 2 cm kostkę.
- Do mięsa dodałam sól (niecałe 2 łyżki), 1 łyżeczkę majeranku, posiekane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Dodałam też trochę pieprzu.
- Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam do lodówki na noc.
- Następnego dnia przełożyłam mięso ciasno do słoików.
- Napełniłam je do pełna. Dodałam odrobinę wody (około 5 łyżek stołowych).
- Słoiki przykryłam pokrywkami i postawiłam na patelni.
- Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości dzbanka i postawiłam na ogniu pod garnkiem.
- Gotowałam przez 1 godzinę i 30 minut.
- Jednego dnia operacja została powtórzona następnego dnia.