Domowe mięso w słoiku

  • na stronie 8 września, 2022
  • 102606 Wyświetleń
Domowe mięso w słoiku - 2 2024

Domowe mięso w słoiku

Mięso w słoiku jest naprawdę pyszne. Jest aromatyczne i rozpływa się w ustach dzięki pysznej galaretce.
Ważne jest, aby przygotowując mięso do słoika dodać dużo tłuszczu. Dlatego w moich dodatkach mam mięso mielone i boczek. Jeśli nie dodacie tłuszczu, mięso będzie zbyt suche. Ja doprawiłam prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak to prostota. Żadnych ulepszaczy, tylko sól, czosnek lub majeranek.
Zachęcam Was do robienia mięsa w ten sposób. Jest idealne na długie wyjazdy, kolacje, śniadania, kiedy potrzebujemy i kochamy.

Domowe mięso w słoiku - 3 2024

Domowe mięso w słoiku - 4 2024

DOMOWE MIĘSO W SŁOIKACH

Total Time 2 hours

Ingredients
  

  • 60 dkg podgardla
  • 70-80 dkg łopatki
  • 50 dkg boczku
  • 70 dkg karczku
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 główka czosnku
  • majeranek
  • sól pieprz

Instructions
 

  • Mięso umyłam i pokroiłam w 2 cm kostkę.
  • Do mięsa dodałam sól (niecałe 2 łyżki), 1 łyżeczkę majeranku, posiekane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Dodałam też trochę pieprzu.
  • Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam do lodówki na noc.
  • Następnego dnia przełożyłam mięso ciasno do słoików.
  • Napełniłam je do pełna. Dodałam odrobinę wody (około 5 łyżek stołowych).
  • Słoiki przykryłam pokrywkami i postawiłam na patelni.
  • Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości dzbanka i postawiłam na ogniu pod garnkiem.
  • Gotowałam przez 1 godzinę i 30 minut.
  • Jednego dnia operacja została powtórzona następnego dnia.
Tagi artykułu:
· · · · ·

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...