Go Back

DOMOWE MIĘSO W SŁOIKACH

Total Time 2 hours

Ingredients
  

  • 60 dkg podgardla
  • 70-80 dkg łopatki
  • 50 dkg boczku
  • 70 dkg karczku
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 główka czosnku
  • majeranek
  • sól pieprz

Instructions
 

  • Mięso umyłam i pokroiłam w 2 cm kostkę.
  • Do mięsa dodałam sól (niecałe 2 łyżki), 1 łyżeczkę majeranku, posiekane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Dodałam też trochę pieprzu.
  • Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam do lodówki na noc.
  • Następnego dnia przełożyłam mięso ciasno do słoików.
  • Napełniłam je do pełna. Dodałam odrobinę wody (około 5 łyżek stołowych).
  • Słoiki przykryłam pokrywkami i postawiłam na patelni.
  • Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości dzbanka i postawiłam na ogniu pod garnkiem.
  • Gotowałam przez 1 godzinę i 30 minut.
  • Jednego dnia operacja została powtórzona następnego dnia.