Go Back

Zupa krem z kukurydzy

Total Time 1 hour 19 minutes
Calories 110 kcal

Ingredients
  

  • 500 g ugotowanej kukurydzy - 3 puszki lub 3 kolby
  • 1 puszka mleczka kokosowego - 400 ml
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego - około 20 g
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli; pół łyżeczki imbiru; po 1/3 łyżeczki pieprzu słodkiej i ostrej papryki; szczypta kurkumy (można pominąć)

Instructions
 

  • Na patelnię dodajemy całą puszkę mleka kokosowego (około 400 ml). (Proponuję używać puszek, które mają co najmniej 60% ekstraktu kokosowego.)
  • Szybko dodaj do rondla szklankę wody.
  • Ugotuj lub odcedź 500 g kukurydzy i dodaj ją razem z 2 łyżkami masła klarowanego lub oliwy z oliwek.
  • Dodaj trzy obrane ząbki czosnku i przyprawy:
  • Dopraw solą, imbirem, pieprzem, słodką papryką i papryką chili do smaku, dodaj też szczyptę kurkumy dla koloru (można pominąć).
  • Przerzucić całość do garnka.
  • Podkręć ogień na tyle, aby doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie zredukuj go do stałego gotowania na wolnym ogniu. Zupę można zblendować do gładkości po wyłączeniu z ognia na 10 do 12 minut.
  • W tym przypadku dobrze sprawdzi się mikser ręczny w kształcie żyrafy.
  • Z drugiej strony, jeśli masz blender próżniowy z dużym kielichem, najlepiej byłoby użyć tego do wykonania całej pracy.
  • Ja mam go na niskim poziomie i w ciągu około minuty wszystko jest całkowicie połączone.

Notes

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: około 1130 ml zupy
Kcal w 100 ml zupy: 110kcal
Dieta bezglutenowa i wegańska.