Często żartobliwie mówię ludziom, że jedną z najtrudniejszych rzeczy do konsekwentnego gotowania jest doskonały popcorn z płyty kuchennej. Słowo kluczowe: konsekwentnie. Jeśli kiedykolwiek spaliłeś partię lub skończyło się na dziesiątkach nieprażonych ziaren, wiesz, o czym mówię. Podnieś siedzenie. To jest miejsce, w którym załapałem się na setki partii domowego popcornu.
Domowy popcorn: po co się męczyć?
To szybka, fantastyczna, niedroga, zdrowa przekąska. Każdy lubi popcorn. I każdy uwielbia eksperymentować z różnymi smakami. W mgnieniu oka możesz zrobić doskonały popcorn z płyty kuchennej, więc porzuć te torebki wstępnie uprażonych ziaren. Kiedy robisz domowy popcorn, wiesz dokładnie, jakie składniki trafiają do miski. Poza tym popcorn z mikrofalówki? Po prostu nie .
Porada dotycząca popcornu: pomiń olej
Najpierw usuńmy to z drogi. Popcorn wrzuć na suchą patelnię lub patelnię, bez oleju. Kontrowersyjne, wiem, ale uważam, że popcorn w gorącym oleju zwiększa prawdopodobieństwo przypalenia popcornu i martwych ziaren. Popping z patelni na sucho daje piękny jasny popcorn, który zapewnia idealne puste płótno dla wszystkich ulubionych przypraw.
Najlepsza patelnia do robienia idealnego popcornu na kuchence?
Dwie patelnie, których najczęściej używam do robienia popcornu, to głęboki garnek do makaronu (duża partia) i szeroka, głęboka patelnia (mała partia). Jedziesz na szeroką, z dużą powierzchnią. W obu przypadkach potrzebna jest dopasowana pokrywka, chociaż w razie potrzeby możesz spróbować umieścić blachę do pieczenia nad garnkiem. Uważaj jednak, robi się gorąco.
Wiele osób poleca do robienia popcornu garnki z grubym dnem lub piekarniki holenderskie. To przyzwoita rada, zwłaszcza jeśli nie jesteś najbardziej uważnym kucharzem. Jeśli uda ci się osiągnąć odpowiednią stałą temperaturę, grube garnki są bardziej wybaczające. To powiedziawszy, uwielbiam używać moich miedzianych patelni do popcornu. Są stosunkowo cienkie i bardzo responsywne. Ułatwia to zmniejszenie temperatury i szybką regulację, gdy poczujesz, że patelnia jest gorąca. Można powiedzieć, że pilnowanie tempa jest prawdopodobnie ważniejsze niż obsesja na punkcie idealnej doniczki do użycia.
Okładka, ale pęknięcie
Dobra pokrywka jest ważna podczas robienia popcornu, ale jest tu trochę strategii. Aby uzyskać najlepsze wyniki i najmniejszą liczbę nieprażonych ziaren opuść pokrywkę otwórz tylko linię włosów. Pozwala również wydostać się parze lub wilgoci, co skutkuje puszystymi ziarnami.
Pomysły na przyprawy do popcornu
Gdy masz idealną miskę puszystych, chrupiących jąder, zaczyna się gra w przyprawy. Oto kilka pomysłów. I proszę, jeśli masz inne ulubione przyprawy do popcornu, zostaw komentarz.
Popcorn z kurkumą : od dawna ulubiona. Jądra z krótką listą składników energetycznych – ghee, klarowane masło lub olej kokosowy plus kurkuma, szafran, odżywcze drożdże, sezam i prażony kokos.
Użyj masła złożonego: Delikatnie rozpuść dowolne z nich, aby uzyskać pełne smaku masła. Lemon Miso Butter jest tutaj świetne, podobnie jak masło Scallion Dill.
Krwawa Mary Popcorn : Tak się dzieje, gdy popcorn spotyka się ze smakami koktajlu Bloody Mary.
Tequila z limonki Chile : świeży popcorn jest mieszany z roztopionym masłem, sokiem z limonki, papryczkami jalapeno, płatkami czerwonej papryki, kminkiem i odrobiną tequili.
Klasyczny Popcorn Maślany: Jest to wbudowane w poniższy przepis, ale tutaj wspomnę o alternatywie. Ghee to świetny zamiennik roztopionego masła na popcornu. Ma wspaniałe nuty brązowego masła z prażonych stałych składników mleka i mniejszą zawartość wody. Oznacza to brak rozmoczonych ziaren.
Czytaj dalej Idealny popcorn na kuchence w 101 książkach kucharskich