Zróbmy domowy makaron! Jeśli masz mąkę, dwa jajka, odrobinę oliwy z oliwek i odrobinę soli, możesz to zrobić już teraz. Nie potrzebujesz specjalnych włoskich mąk do makaronu, aby zrobić wspaniały domowy makaron i nie musisz się martwić, jeśli nie masz maszynki do makaronu. Możesz zrobić makaron ręcznie za pomocą podstawowego wałka do ciasta. Makaron robię cały czas w domu i jest to mój przepis na „codzienny” przepis. Tworzy wspaniałe, wszechstronne ciasto, które można rozwałkować na różne makarony i kształty.
Znajdziesz tutaj moje podstawowe ciasto i proces makaronu. Podstawy. Poza tym dam ci ucha. Poniżej przedstawię kilka wariantów i rozważań. I dołączę zdjęcia krok po kroku procesu robienia ciasta makaronowego. Możesz to zrobić ręcznie, za pomocą stojaka lub maszyny do makaronu. Domowy makaron to absolutnie jedna z moich ulubionych rzeczy do zrobienia i wszystko, czego nauczyłam się o nim przez lata, łączę w tym jednym poście wraz z linkami do moich ulubionych zasobów. To dla mnie ciągła podróż, więc będę ją aktualizować. Ciesz się i szczęśliwego robienia makaronu!
Domowy sprzęt do makaronu
Zacznijmy od sprzętu. Mam opinie dotyczące niektórych urządzeń do makaronu i przez lata kupiłem i używałem całkiem sporo. Mój wynos? W końcu nie potrzebujesz wiele. Na pewno nie na początek. Zacznij od ręcznego robienia makaronu, a jeśli masz ochotę, kup maszynę do makaronu Marcato Atlas 150 z ręczną korbką. Mam swoją od prawie dwudziestu lat i przy odrobinie TLC powinna wystarczyć na całe życie. Ciasto na makaron robię ręcznie, rozwałkowuję za pomocą Atlasa.
- Wałek do ciasta: Jeśli zaczynasz i robisz makaron ręcznie, wałek do ciasta (i ostry nóż do krojenia makaronu) powinien wystarczyć. W szczyptę, jeśli skrócisz wałek do ciasta, wysoka butelka wody może załatwić sprawę.
- Pasta Maker: My Atlas 150 pasta maker jest siłą napędową. Z czasem możesz zbierać różne załączniki, aby eksperymentować z różnymi kształtami makaronu. Przy odrobinie wprawy sprawia, że wałkowanie ciasta makaronowego do jednolitej grubości jest dziecinnie proste. Aby go przymocować, potrzebujesz blatu lub blatu. Alternatywa? Wiele osób lubi mieszać ciasto w mikserze stojącym, a do wykańczania makaronu używa nasadki do wałkowania i krojenia makaronu KitchenAid. Omówię również, jak tego użyć poniżej.
- Stojaki do suszenia makaronu : Powiem szczerze, mam ich wiele. Rzadko używaj któregoś z nich. Jeśli chcę zachować makaron na później, zamrażam go (szczegóły poniżej). Kupiłem stos tych stojaków do suszenia Eppicotispai , ale używam ich do ziół i chili bardziej niż czegokolwiek innego.
- Piękne narzędzia do makaronu : Mam słabość do pięknych narzędzi do makaronu i zebrałem trochę kolekcji. Niektóre ulubione to tradycyjna deska garganelli i proszę o nowe mosiężne narzędzie LaGondola lub stempel do makaronu na każde Boże Narodzenie. Moją fantazją jest, że pewnego dnia będę mógł użyć mattarello do rozwałkowania idealnego sfoglii z niepokrojonego makaronu. Ale moja rzeczywistość jest taka, że kocham mój Atlas, moje przygody z sfogliami są frustrujące i na tym właśnie jestem w mojej podróży z makaronem.
- Spryskiwacz i skrobak do ciasta : Umieszczę te dwa przedmioty w kategorii bonusowej. Miło je mieć, ale nie są konieczne. Podoba mi się butelka z rozpylaczem, aby kontrolować ilość wody w moim cieście makaronowym. Nie chcesz, aby ciasto było zbyt mokre, butelka ze spryskiwaczem pozwala w razie potrzeby zamoczyć je, aby dodać trochę nawilżenia. Skrobak do ciasta doskonale nadaje się do czyszczenia mąki z blatów, wyrywania płynów, gdy przebijają się przez ściany mąki i krojenia ciasta na kawałki.
Domowe składniki makaronu
- Mąka : Możesz zrobić domowy makaron z wielu różnych mąk. Eksperyment! To połowa zabawy. Jeśli chodzi o makaron, mam tendencję do myślenia o mąkach o spektrum od jedwabistych i delikatnych do obfitych i treściwych. Rodzaj używanej mąki pomoże dyktować osobowość i „przyczepność” Twojego makaronu, ale pomysł, że potrzebujesz super specyficznych mąk, aby zacząć robić wspaniały, piękny, pyszny makaron, nie jest dobry.
- Uniwersalna mąka : Wydaje się, że istnieje piętno przeciwko używaniu uniwersalnej mąki do domowego makaronu, ale myślę, że to świetne miejsce na rozpoczęcie. Zwłaszcza jeśli właśnie to masz w swojej spiżarni w tej chwili. W efekcie otrzymujesz jedwabiście gładki makaron makaronowy, który uwielbiam na wiele sposobów. Lubię łączyć makarony z uniwersalnej mąki z super prostym sosem pomidorowym , wrzucać je do zadziornego bulionu, są również świetne jako składnik curry (ugotuj je, odcedź i nałóż na nie bulion curry). A teraz, gdy masz już podstawę z mąką uniwersalną, możesz zacząć eksperymentować, używając różnych proporcji mąki „00”, kaszy manny i/lub pełnoziarnistych mąk. I zauważysz różnice.
- Mąka „00” : drobno zmielona w proszku wykonana z niskoglutenowej mąki z pszenicy miękkiej. To jest używane w większości tradycyjnych makaronów jajecznych, z którymi się spotykasz. Wygląda i prawie przypomina cukier puder.
- Mąki pełnoziarniste : Każda mąka pełnoziarnista ma swój własny smak, konsystencję, profil białka i osobowość. Baw się, zaczynając od procentu całkowitej mąki. Generalnie eksperymentuję z mąkami, które rozwiną gluten – żytnią, orkiszową, farro, kamut lub pełnoziarnistą. Wypróbuj 1/2 szklanki, a jeśli czujesz się odważniej, wybierz pełną filiżankę. Poniższy przepis wymaga 2 filiżanek mąki, czyli połowy całej mąki. Zobacz, jak Ci się podoba, rób notatki, dostosowuj. Powtarzać.
- Mąka z semoliny : Wykonana z pszenicy durum, twardej pszenicy, użycie semoliny daje sztywniejsze ciasto makaronowe. Lubię to, gdy chcę, aby mój makaron był bardziej ząbkowany, teksturowany lub bardziej rustykalny. Śledź mąkę z kaszy manny, jeśli chcesz zrobić ciasto makaronowe bez jajek (poniżej). Zauważyłem, że mielenie może się nieznacznie różnić między markami, na przykład Bob’s Red Mill Semolina jest nieco bardziej piaskowy w porównaniu do bardziej pudrowej Semoliny Hayden Flour Mills. Zrobiłam pyszny makaron z obydwoma, po prostu zanotuj, co lubisz, abyś mógł rozwinąć swój własny styl i osobiste preferencje! Gdy zwiększysz ilość mąki z kaszy manny w cieście, będziesz musiał wydłużyć czas gotowania.
- Uniwersalna mąka : Wydaje się, że istnieje piętno przeciwko używaniu uniwersalnej mąki do domowego makaronu, ale myślę, że to świetne miejsce na rozpoczęcie. Zwłaszcza jeśli właśnie to masz w swojej spiżarni w tej chwili. W efekcie otrzymujesz jedwabiście gładki makaron makaronowy, który uwielbiam na wiele sposobów. Lubię łączyć makarony z uniwersalnej mąki z super prostym sosem pomidorowym , wrzucać je do zadziornego bulionu, są również świetne jako składnik curry (ugotuj je, odcedź i nałóż na nie bulion curry). A teraz, gdy masz już podstawę z mąką uniwersalną, możesz zacząć eksperymentować, używając różnych proporcji mąki „00”, kaszy manny i/lub pełnoziarnistych mąk. I zauważysz różnice.
- Jajka : Mój podstawowy przepis na codzienny makaron (ten, z którym dzisiaj pracujemy) wymaga dwóch jajek. Zrobiłem dużo makaronu z większą ilością jajek, a czasami robię makaron bez jajka (patrz poniżej) — lubię dwa jajka. Dodaje trochę bogactwa, koloru, elastyczności i trwałości ciastu, co sprawia, że makaron jest dość wszechstronny. Zwłaszcza jeśli robię sporą ilość makaronu do późniejszego zamrożenia. To znaczy, nie jestem pewien, jaki rodzaj sosu lub przygotowania zrobię. Ważna jest tutaj dobra jakość jaj.
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : Nie każdy używa oliwy z oliwek w swoim cieście. Używam dotyku. Wydaje mi się, że pomaga utrzymać nawodnienie ciasta i ułatwia płynne przetaczanie przez wałki do makaronu, jeśli wybierasz się na tę drogę.
- Drobnoziarnista sól morska : chcesz posolić ciasto makaronowe i wodę makaronową.
Jak zrobić makaron bez jajek
Wiem, że wielu z was będzie chciało wiedzieć, jak zrobić makaron bez jajek lub wegańskie ciasto na makaron. Nie ma problemu. Właściwie używam takiego ciasta do jednego z moich ulubionych kształtów makaronu – pici. Zasadniczo wycinasz 1/4-calowe paski ciasta i rozwałkowujesz ręcznie. Ciasta bez jajek, takie jak to, nie są zwykle używane do makaronów, takich jak inne, na których koncentrujemy się dzisiaj, ale do kształtów takich jak pici, cavatelli , trofie i orecchiette. Aby zrobić ciasto na makaron bez jajek : Wymieszaj 200 g mąki „00”, 200 g mąki z kaszy manny, 200 g ciepłej wody i 1 łyżeczkę drobnoziarnistej soli morskiej. Użyj tych składników i postępuj zgodnie z instrukcjami „Jak zrobić makaron ręcznie” w sekcji przepisów poniżej. Istnieje również przepis na świeży makaron bez jajek w My Calabria firmy Rosetta Costantino, przyrządzany z uniwersalnej mąki.
Jak zrobić ręcznie ciasto makaronowe
Jest to opisane w poniższym przepisie, ale chciałem dołączyć kilka zdjęć referencyjnych i informacje krok po kroku. Zacznij od usypania mąki bezpośrednio na blacie. Zrób głęboki krater na górze i dodaj jajka, oliwę z oliwek i sól.
Użyj widelca, aby rozbić jajka bez przebijania się przez ściany kopca. Chcesz, aby jajka były zamknięte, ale nie martw się, jeśli się przebiją – użyj łopatki lub skrobaczki, aby zgarnąć je z powrotem. Wsypuj coraz więcej mąki do jajek po trochu. Skrop mieszankę 2 łyżkami zimnej wody i mieszaj dalej, aż ciasto się zbierze.
Jeśli używasz wyłącznie mąki uniwersalnej, możesz nie potrzebować więcej wody. Niektóre inne mąki są nieco bardziej spragnione, możesz trochę więcej pokropić, gdy idziesz, jeśli czujesz, że twoje ciasto jest zbyt suche. Powinno wyglądać jak na zdjęciach, chcesz uniknąć mokrego ciasta. W przypadku niektórych innych mąk zazwyczaj używam 4-5 łyżek wody.
Odkryłem, że spray to mój ulubiony sposób na dodawanie wody do ciasta makaronowego bez dodawania zbyt dużej ilości, ale mżawka też działa. Rękami złóż ciasto do torebki i wyrabiaj przez 7-10 minut, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie i elastyczne. Widać różnicę w ciastach. Ten przedstawiony powyżej nie został jeszcze zagnieciony, a ten poniżej jest przedstawiony po ugniataniu ręcznym przez około dziesięć minut.
Jak ręcznie zwijać i kroić świeży makaron?
Aby ręcznie rozwałkować ciasto na makaron, upewnij się, że ciasto ma temperaturę pokojową. Pokrój ciasto na cztery równe kawałki. Wybierz jeden kawałek do pracy, a resztę natychmiast zawinąć, aby nie wyschły. Będziesz potrzebować posypanej mąką powierzchni, a także chcesz, aby makaron był trochę posypany mąką, aby się nie sklejał. Jeśli ciasto się skleja natrzeć nieco większą ilością mąki. Użyj wałka do ciasta, aby rozwałkować ciasto do pożądanej grubości. Mam tendencję do chudnięcia, niż myślę, że bym chciał, ponieważ makaron nieco pęcznieje podczas gotowania. Po rozwałkowaniu ciasta na płasko, aby pokroić ciasto na fettuccine (lub o dowolnej szerokości), luźno złóż/rozwałkuj ciasto w cylinder i pokrój ostrym nożem.
Przełożyć pokrojony makaron na posypaną mąką blachę do pieczenia, ułożoną w małe gniazda. Powtórz z pozostałym ciastem.
Jak rozwałkować makaron za pomocą urządzenia do robienia makaronu
Blachę do pieczenia obficie posyp mąką i odstaw na bok. Kiedy będziesz gotowy do rozwałkowania makaronu, upewnij się, że ciasto ma temperaturę pokojową. Pokrój go na sześć równych klinów i zgniataj palcami jeden z nich na płasko. Natychmiast zawiń pozostałe ciasto, aby nie wyschło.
Nakarm swój spłaszczony klin przez zrobienie makaronu w najszerszym miejscu. Uruchom go jednak 2 lub 3 razy. Jeśli to możliwe, chcesz uzyskać prostokątny kształt, więc w tym momencie złóż ciasto na trzy, aby uzyskać prostokąt. Nakarm go przez maszynę do makaronu jeszcze 2-3 razy na najszerszym ustawieniu.
Kontynuuj podawanie ciasta makaronowego przez maszynę do makaronu, zmniejszając szerokość w miarę postępu. Makaron przecieram 2-3 razy na każdą szerokość i posypuję odrobiną mąki z obu stron, jeśli się klei. Makaron, który widzisz na zdjęciu (powyżej i poniżej), został rozwinięty do 4 na moim Atlasie 150.
Gdy arkusz makaronu będzie gotowy, załóż dowolną przystawkę do wycinania, którą chcesz, przełóż makaron, równomiernie obracając. Unikaj zatrzymywania się po uruchomieniu i kręć równomiernie. Przełożyć pokrojony makaron na posypaną mąką blachę do pieczenia, ułożoną w małe gniazda. Powtórz z pozostałym ciastem.
Jak zrobić makaron w mikserze stojącym
Najpierw zrób ciasto. Do miski miksera dodaj mąkę, jajka, oliwę, sól i 2 łyżki wody. Używaj haka do ciasta do wyrabiania ciasta na średnich obrotach przez 6-7 minut. Prawdopodobnie będziesz musiał dodać więcej wody, mały plusk na raz, aż ciasto się połączy, chcesz uniknąć zbyt mokrego lub lepkiego ciasta. Zobacz zdjęcia powyżej. Mieszaj, aż ciasto będzie jedwabiste, elastyczne i gładkie.
Z ciasta uformować kulę i włożyć do plastikowej torebki. Alternatywnie można owinąć folią. Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Użyj natychmiast lub wstaw do lodówki do jednego dnia. Być może uda ci się uciec w ciągu dwóch dni, ale ciasto zacznie się odbarwiać.
Kiedy jesteś gotowy do wprowadzenia makaronu, metoda ta jest w zasadzie zautomatyzowaną wersją tradycyjnego ręcznego robienia makaronu. Podłącz nasadkę do makaronu do miksera i ustaw szerokość regulacji na najszersze ustawienie.
Przełóż makaron kilka razy na każdą szerokość, zmniejszając szerokość, aż makaron osiągnie pożądaną grubość. Od czasu do czasu będziesz chciał poklepać makaron odrobiną mąki, aby uniknąć lepkości. A jeśli twój makaron robi się zbyt szeroki, po prostu złóż go na pół lub trzecie i zacznij od nowa z najszerszym ustawieniem.
Gdy masz już arkusz makaronu, zamień nasadkę rolkową na nasadkę do krojenia i przełóż ciasto przez krajalnicę. Przełożyć pokrojony makaron na posypaną mąką blachę do pieczenia, ułożoną w małe gniazda. Powtórz z pozostałym ciastem.
Jak gotować domowe makarony
Kiedy będziesz gotowy do ugotowania makaronu, zrób to w dużym garnku z dobrze osoloną wodą. W zależności od grubości i kształtu makaronu może to zająć około minuty. Makaron zrobiony z dużą zawartością mąki z kaszy manny lub mąki pełnoziarnistej będzie ugotowany nieco dłużej niż makaron zrobiony z mąki „00”. Zarezerwuj filiżankę lub dwie wody do makaronu (na wypadek, gdybyś chciał użyć jej do sosu), odcedź makaron i użyj natychmiast.
Jak dbać o urządzenie do robienia makaronu
Przy odrobinie ostrożności Twoje narzędzia do makaronu powinny służyć przez całe życie, w szczególności Twój producent makaronu! Za każdym razem używam pędzla do odkurzania mąki i ciasta z mojej maszyny do makaronu. Pozwala mi dostać się do wszystkich zagnieceń, szwów i szczelin. Lekko wilgotna ściereczka może pomóc w przypadku uporczywych miejsc, ale przed przechowywaniem należy całkowicie wyschnąć. To samo dotyczy wszystkich moich mosiężnych stempli i frezów z rękojeścią do drewna.
Jak zamrozić domowy makaron?
Zamrażanie to moja ulubiona metoda przechowywania makaronów domowej roboty, których nie używam od razu. Ułóż świeżo przygotowany, niegotowany makaron na posypanej mąką blasze do pieczenia. Jeśli pracujesz z kształtami takimi jak trofie, garganelli, raviolis, cavatelli itp. – upewnij się, że są w jednej warstwie. W przypadku dłuższych makaronów, fettuccine, pici, spaghetti itp. – ułóż je w gniazda. Zamroź na kilka godzin, a następnie przenieś do dwuwarstwowych plastikowych toreb. Możesz zamrozić nawet kilka miesięcy. I możesz gotować prosto z zamrażarki. Nie ma potrzeby rozmrażania, wystarczy wrzucić makaron do wrzącej osolonej wody i nieco wydłużyć czas gotowania.