Te wypróbowane i prawdziwe naleśniki na zakwasie są puszyste i pyszne! Dobrze komponują się z dowolnymi dodatkami, które masz pod ręką i mają tylko odrobinę słodyczy, dzięki czemu dodanie syropu klonowego jest ostatnim akcentem nieba!
Jeśli szukasz super łatwego i pysznego przepisu na naleśniki na zakwasie, to trafiłeś we właściwe miejsce! Są one szybkie i łatwe do przygotowania (gdy już przygotujesz przystawkę na zakwasie !) Połącz to z naszą jajecznicą i naszym niebiańskim bekonem i przygotujesz się na śniadanie, które z pewnością zrobi wrażenie!
Proste naleśniki na zakwasie
Jeśli szukasz przepisu, który pomoże złagodzić strach przed pieczeniem na zakwasie , to dobrze trafiłeś! Zakwas jest mniej onieśmielający niż myślisz i może stworzyć jedne z najsmaczniejszych przepisów, które zrobisz. Zakwas tchnie życie w danie i pomaga mu rozwinąć jego smak. Te naleśniki są lekkie i puszyste z nutą słodyczy, która sprawi, że będziesz wracać po więcej.
Ponieważ będziesz potrzebować startera na zakwasie (lub wyrzucić), te naleśniki wymagają wcześniej trochę pracy przygotowawczej, ale gdy już je upieczesz w kuchni, jest to szybki i łatwy przepis, który, jak wiemy, pokochasz!! Tak bardzo nam się podobały te naleśniki. Spróbuj posypać je naszym syropem klonowym, a te z łatwością staną się ulubionym miejscem rodziny!!
Czego potrzebujesz do naleśników na zakwasie
Kiedy już zrobisz ten przepis, będziesz chciał nam później podziękować! Wykorzystuje wszystkie twoje podstawowe produkty ze spiżarni i jest jednym z tych pysznych posiłków, które po prostu pozostają stale w twoich rotacjach posiłków. Zaufaj nam, gdy mówimy, że nie będziesz w stanie ugotować ich wystarczająco szybko na patelni, aby nadążyć za popytem! Zobacz kartę przepisów poniżej, aby zobaczyć pełne wymiary.
- Mąka: Mąka wiąże wszystkie składniki razem
- Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól: Połączone te trzy składniki pomagają nadać naleśnikom puszystość.
- Cukier : Dodanie cukru w tym przepisie sprawia, że wszystko jest słodkie.
- Zakwas na zakwasie lub wyrzucić : To kluczowy składnik tego przepisu. Działając jak naturalne drożdże, doskonale dodaje smaku i konsystencji.
- Mleko: Mleko jest potrzebne do rozpuszczenia mąki i rozpoczęcia tworzenia całej mieszanki.
- Jajko: Jajka w przepisie pozwalają na tworzenie się bąbelków i pomagają wyrosnąć naleśnikom. Najlepiej zostawić jajka w temperaturze pokojowej i ubić.
- Masło: Najlepiej używać niesolonego, roztopionego masła.
Jak zrobić łatwe naleśniki na zakwasie
Nie daj się przestraszyć zakwasem! Ten przepis jest szybki i łatwy do wykonania! Będziesz się zastanawiać, dlaczego w ogóle denerwowałeś się przed pieczeniem na zakwasie!
- Zacznij od suchych składników : weź dużą miskę do mieszania i wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. To wszystkie Twoje suche składniki, które stworzą bazę pod przepis!
- Następne są mokre składniki: Po wymieszaniu wszystkich suchych składników w osobnej średniej misce lub miarce do płynów, połącz starter na zakwasie , mleko, jajka i masło i ubij do połączenia.
- Połącz mokre i suche składniki : Wlej mokre składniki na suche i mieszaj, aż się połączą. Nie przesadzaj! Nadal powinien być trochę nierówny.
- WSKAZÓWKA DOTYCZĄCA ZAKWASU : Jeśli chcesz uzyskać nieco więcej smaku zakwasu, zatrzymaj się tutaj i przechowuj tę mieszankę na blacie przez noc, a będzie fermentować i będzie miała bardziej wyraźny smak zakwasu. Jeśli tego nie chcesz, pomiń ten krok i kontynuuj miksowanie!
- Odwróćmy te naleśniki: spryskaj rozgrzaną patelnię (325°-350°) nieprzywierającym sprayem do gotowania. Wlej ⅓ szklanki ciasta naleśnikowego i gotuj, aż na wierzchu zacznie bulgotać, około 2 minut. Gdy bąbelki zaczną pękać, a naleśnik stanie się złocistobrązowy, odwróć i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Robi się je, gdy na dole są złotobrązowe.
- Podawaj i ciesz się! Nadszedł czas, aby posypać ulubionymi dodatkami do naleśników i cieszyć się owocami swojej pracy!
Najlepsze wskazówki dotyczące naleśników na zakwasie
Jest kilka rzeczy, które mogą przenieść ten przepis na wyższy poziom, a my mamy kilka wskazówek, które Ci w tym pomogą! Te naleśniki są tak pyszne, że będziesz chciał zastosować się do tych dodatkowych wskazówek, a w mgnieniu oka upieczesz jak prawdziwy kucharz!
- Jak mieszać: Upewnij się, że gdy wszystkie składniki są razem, nie przemieszaj ciasta. Spowoduje to powstanie lepkich lub lepkich naleśników.
- Topienie masła : Po stopieniu masła pozostaw je, aż ostygnie (ale nadal będzie płynne). Dzięki temu twoje ciasto nie będzie miało dużych grudek!
- Zakwas na zakwasie (lub wyrzuć!): Upewnij się, że przygotowałeś go wcześniej. Starter na zakwasie jest niezbędną bazą do ciasta, które będziesz potrzebować, gdy zaczniesz mieszać wszystkie składniki razem!
- Powierzchnia do gotowania: najlepiej gotować naleśniki na nieprzywierającej patelni lub płaskiej powierzchni.
- Temperatura gotowania: Spróbuj ugotować te naleśniki na małym ogniu. Dzięki temu nie przypalisz zewnętrznej strony naleśnika, podczas gdy wnętrze pozostanie niegotowane.
- Dodatki: Dodanie różnych dodatków sprawi, że to danie za każdym razem będzie smakować jak nowe! Spróbuj dodać syrop klonowy, sos truskawkowy, maślankę, świeże owoce i posiekane orzechy. Dodaj wszystko, co chcesz, aby ten przepis był Twój!
Jak łatwo przechowywać domowe naleśniki na zakwasie?
Najlepsze w tych naleśnikach na zakwasie jest to, że możesz zrobić trochę więcej do przechowywania w lodówce lub zamrażarce, aby cieszyć się później! Smakują jak w dniu, w którym je przyrządziłeś i są łatwym sposobem na przygotowanie 2 posiłków w 1!
- W lodówce: Po ugotowaniu umieść je w hermetycznym pojemniku i mogą wytrzymać w lodówce przez 2-3 dni.
- Zamrażarka: Połóż każdy naleśnik płasko na pergaminie na tacy i włóż do zamrażarki na 2 godziny (nie układaj ich w stosy). Wyjmij je i umieść wszystkie razem w hermetycznej torbie strunowej. Możesz też indywidualnie owinąć każdy naleśnik folią plastikową i umieścić je razem w torbie, a następnie zamrozić. Możesz je zamrozić na okres do 3 miesięcy.
- Podgrzewanie: Aby podgrzać naleśniki, możesz je po prostu mikrofalować przez 30 sekund do 1 minuty, aż zostaną podgrzane, dodaj dodatki i ciesz się!
Naleśniki na Zakwasie
Składniki
Instrukcje
-
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier.
-
W średniej misce lub miarce do płynów połącz zakwas, mleko, jajka i masło i wymieszaj, aż się połączą. Wylej mokre składniki na suche i mieszaj, aż się połączą. Nadal powinien być trochę nierówny.
-
Stąd możesz od razu ugotować naleśniki lub możesz przykryć ciasto i pozostawić na blacie na noc, aby fermentowało i miało bardziej wyraźny smak zakwasu.
-
Na patelni rozgrzanej do 325°-350° i spryskanej sprayem do gotowania wlej ⅓ szklanki ciasta naleśnikowego i gotuj, aż na wierzchu zacznie bulgotać, około 2 minut. Odwróć i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty lub do złotego koloru na dnie.
-
Podawaj z ulubionymi dodatkami do naleśników i ciesz się.