Jeśli nie jesteś przekonany do brokułów i nie często po nie sięgasz, spróbuj się do nich przekonać przygotowując pyszną sałatkę, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia, a przy tym pamiętaj, że jedna szklanka brokułów zawiera tyle samo witaminy C co pomarańcza. Nie zapominajmy również o tym, że brokuły są bogate w błonnik, potas, a nawet trochę białka. Ale co równie ważne, smakują naprawdę wyśmienicie – o ile są przygotowane w odpowiedni sposób. Jeśli więc do tej pory nie czułeś, że jest to coś, co chciałbyś widzieć na swoim talerzu częściej, mamy nadzieję, że po spróbowaniu tej sałatki, zmienisz swoje podejście do tego jakże ciekawego i odżywczego warzywa, szczególnie, że przepis nie należy do skomplikowanych, a przygotowanie sałatki brokułowej może się okazać dla ciebie przyjemnością.
Składniki:
– 1 łyżeczka soli morskiej
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 duże główki brokułów pokrojone na mniejsze kawałki (różyczki)
– 200g sera Cheddar
– ½ główki czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 150g prażonych i pokrojonych drobno migdałów
– 3 drobno posiekane plastry bekonu
– świeżo posiekany szczypiorek
– 4 łyżki stołowe majonezu
– 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
– 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
W średnim garnku lub rondlu zagotuj 1,5 litra osolonej wody. Czekając, aż woda się zagotuje, przygotuj dużą miskę z zimną wodą.
Do wrzącej wody wrzuć różyczki brokułów i gotuj do miękkości. Kiedy zmiękną, wyjmij łyżką cedzakową i umieść w przygotowanej misce z zimną wodą. Gdy różyczki brokułów ostygną zblenduj je na gładką masę.
Wymieszaj w misce z cebulą, musztardą, majonezem, solą, octem jabłkowym, bekonem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Posyp posiekanym szczypiorkiem i migdałami. Wstaw do lodówki na około 25 minut. Po tym czasie sałatka będzie gotowa do podania.