GORĄCE KAKAO
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao (nie mieszanki gorącej czekolady)
szczypta soli, opcjonalnie
1/3 szklanki gorącej wody
4 szklanki mleka
3/4 łyżki ekstraktu z wanilii
Słodzona bita śmietana, opcjonalnie
W średnim rondlu, połącz cukier, kakao i sól; wymieszaj z wodą. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zagotuje się. Gotować i mieszać przez 2 minuty. Dodać mleko, wymieszać i podgrzać do temperatury podania. NIE GOTOWAĆ! Zdjąć z ognia i dodać wanilię. Ubijać za pomocą bijaka lub drucianej trzepaczki do uzyskania piany. Podawaj w filiżankach lub kubkach z dodatkiem słodzonej bitej śmietany, jeśli chcesz.
Opcje: Na Boże Narodzenie użyj 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego i 1/4 łyżki ekstraktu z mięty pieprzowej. Top z miniaturowych marshmallows i umieścić candy cane w kubku jako mieszadło.
Zamiast słodzonej bitej śmietany, użyj kremu marshmallow.
Dodaj łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do gorącej wody, aby uzyskać gorącą czekoladę o smaku mokki.