Jeżeli masz ochotę na bezmięsny posiłek, a przy tym jesteś fanem makaronu i kalafiora, to z tych dwóch składników możesz wyczarować coś ciekawego dla wszystkich domowników, mając przy tym gwarancję, że nowe smaki przypadną im do gustu. Skąd ta pewność? Bo to właśnie pieczenie kalafiora wydobywa z niego to co najlepsze! Smak i zapach, obok których nie można przejść obojętnie, a kiedy dodamy do tego nieco czosnku i ser… Przekonaj się sam!
SKŁADNIKI
250 g makaronu kokardek
1 główka czosnku
4 łyżeczki oliwy z oliwek
Sól
1 kalafior o dużej głowie, pokrojony w różyczki
Świeżo zmielony czarny pieprz
Czerwona papryka w proszku
Świeżo starty parmezan
Sok z 1/2 cytryny
Grubo posiekane prażone orzechy włoskie
Rozgrzej piekarnik do 220°. Odetnij czubek główki czosnku, aby odsłonić wierzchołki ząbków. Skrop 1 łyżeczką oleju i niewielką szczyptą soli. Zawiń w folię i piecz aż nabierze głębokiego złocistego koloru. Po zakończeniu pieczenia otwórz folię i pozostaw do ostygnięcia.
Na dużej blasze wyłóż różyczki kalafiora, dodaj 1 łyżkę oleju, posyp solą, pieprzem i papryką w proszku. Piecz razem z czosnkiem, aż różyczki zaczną nabierać złotego koloru i staną się chrupiące.
W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente, a następnie odcedź część wody do szklanki.
Wyciśnij ząbki czosnku do małej miski i rozbij widelcem.
Do odcedzonej wody po makaronie, dodaj rozgnieciony czosnek i parmezan. Wymieszaj dokładnie, czekając aż ser się roztopi. Powstały sos dodaj do makaronu i wymieszaj z dwoma łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wrzucić pieczony kalafior.
Całość udekoruj prażonymi orzechami włoskimi i parmezanem.