Porozmawiajmy przez chwilę o maślance. Maślanka w wypiekach daje cudownie puszyste, lekkie i pikantne rezultaty. Widziałeś, jak używam maślanki w przepisach na babeczki i naleśniki , i bardzo się cieszę, że mogę podzielić się prostym przepisem na ciasto, który wymaga maślanki jeszcze w tym tygodniu.
Czym więc jest maślanka? Tradycyjnie maślanka była sfermentowanym płynem, który pozostał po ubiciu śmietany na masło. Obecnie maślanka kupowana w sklepie jest zwykle wytwarzana z mleka z dodatkiem bakterii mlekowych, które wytwarzają kwas mlekowy.
Wbrew temu, co sugeruje jej nazwa i zagęszczona konsystencja, maślanka nie jest maślana i ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu. Opcje kupowane w sklepie są zwykle na równi z pełnym mlekiem, chociaż istnieją opcje o obniżonej zawartości tłuszczu.
Dlaczego używamy maślanki zamiast zwykłego mleka? Pomijając pikantny smak, kwas obecny w maślance pomaga przeciwdziałać sodzie oczyszczonej, która jest podstawowa. Sama soda oczyszczona jest dość gorzka – potrzebuje zarówno kwasowości, jak i płynu, aby smakować i funkcjonować prawidłowo.
Maślanka działa podobnie do kwaśnej śmietany lub jogurtu, które są gęstszymi, zakwaszonymi produktami mlecznymi. Ponieważ maślanka jest rzadsza, zwykle używam około dwóch trzecich szklanki maślanki zamiast jednej szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Dziś mówimy o zakwaszonej maślance , czyli mleku z dodatkiem kwasu (octu lub soku z cytryny), dzięki czemu działa jak maślanka. Jest to idealny substytut Twoich projektów pieczenia, gdy nie masz pod ręką maślanki.
Uwielbiam używać tej sztuczki, ponieważ pozwala mi to uniknąć kupowania maślanki, ponieważ wydaje mi się, że nigdy nie zużyję pełnej butelki na czas! Ta metoda jest również wygodna, jeśli stosujesz dietę bezmleczną lub wegańską, ponieważ możesz zrobić maślankę z każdym rodzajem mleka.
Post Jak zrobić maślankę pojawił się najpierw na Cookie i Kate .