Jedyne przepisy na cukinię, które teraz przyciągają moją uwagę, wymagają jej kilogramów . Pół filiżanki tutaj, albo średnia cukinia tam po prostu nie wejdą w zapasy wychodzące z ogrodu. Najwyraźniej wielu z Was ma podobne odczucia, ponieważ wielu z Was zrobiło Makaron z Kremem Z Rozbitej Cukinii, który opublikowałem w zeszłym tygodniu (tak dobrze! Zużywa też 2 funty). Dzisiejszy przepis to rodzaj panzanelli, prostej sałatki chlebowej z podartych kawałków tostowanego chleba wieloziarnistego, grillowanej cukinii, ciecierzycy i prostego, czosnkowego sosu ponzu. Podobnie jak makaron, również wbije 2 funty w zaciąg z cukinii.
Przepis
Jeśli chcesz, możesz podpiekać chleb i wcześniej zebrać sos. Poza tym, gdy zobaczysz otwór na grillu, wejdź tam. Grillowanie cukinii zajmuje około dziesięciu minut. To świetna strona do wszystkiego, co możesz mieć z grilla, ale lubię ją również jako lekki posiłek na letnie wieczory.
Wskazówki
- Wybór cukinii: Chociaż ogólnie rzecz biorąc, mniejsza cukinia ma ładniejszą konsystencję i lepszy smak, jest to świetny sposób na użycie większej cukinii. Plasterki cukinii o większej średnicy są łatwiejsze do grillowania, jeśli nie używasz kosza do grillowania.
- Grubość: chcesz uzyskać grubość swoich plasterków cukinii właśnie tutaj. W przepisie zauważysz, że kazałem ci pokroić cukinię o grubości 1/4 cala. Najważniejsze jest to, że podczas krojenia wolałbym, abyś błądził po grubszej, a nie cieńszej stronie. W ten sposób squash zachowa pewną strukturę. Trochę jest na grillu, a jeśli pokroisz zbyt cienko, plastry są bardziej podatne na rozerwanie lub rozpadnięcie się. Jeśli twoje plastry są na dobrej cenie przy 1/4 cala, powinieneś być dobry.
- Chleb: Podoba mi się tutaj dobrej jakości chleb wieloziarnisty. Rozerwij kawałki chleba na tyle duże, że brzegi staną się chrupiące, ale podczas opiekania wnętrze pozostaje nieco gumiaste.
Wariacje
- Z Chrupiącą Smażoną Szalotką: Chciałem, aby ten przepis był jak najprostszy, letni i bezpośredni, więc nie wymagałem żadnych intensywnych dodatków. To powiedziawszy, chrupiące smażone szalotki, na koniec, byłyby tutaj bonusem. Gdybym miał pod ręką, nie skąpiłbym ich używania. Używam ich w tej sałatce z kolendry , a przepis tam jest zawarty.
- Ostra! Aby każdy mógł dostroić temperaturę do swoich upodobań, podawaj z małym słoiczkiem sezamowego oleju chili stół. Skrop do smaku.
- Z serem: Nie dla wegan z tłumu, ale trochę pokruszonego sera feta lub cotija to miły akcent.
A jeśli nadal potrzebujesz więcej, oto gdzie zebrałem wszystkie moje ulubione przepisy na cukinię . Baw się dobrze!
Czytaj dalej Sałatka z grilla z cukinii i chleba w 101 książkach kucharskich