Czy próbowałeś pieczonego makaronu feta, który szturmem podbił internet na początku tego roku? Ten prosty przepis zainspirował ten pyszny letni dip, który zawiera niektóre z moich ulubionych smaków – kremową fetę, pikantne pomidorki koktajlowe, oliwki i mnóstwo świeżej bazylii.
Pieczenie tych składników razem w pobliżu źródła ciepła daje maksymalny smak. Feta mięknie i robi się złocista, pomidorki koktajlowe pękają i naturalnie słodzą, a oliwki stają się jeszcze intensywniej oliwkowe. Zawirowane razem i wykończone obfitą posypką bazylii, połączenie jest wysublimowane.
To danie jest również podobne do klasycznej greckiej potrawy zwanej feta fournou , czyli pieczoną fetą. To danie zazwyczaj zawiera fetę z papryką, pomidorem i oregano.
Smaki w dzisiejszym dipie są również pyszne na surowo, jak widziałeś w moim śródziemnomorskim dipie z pomidorami i fetą — zrób to, jeśli nie chcesz włączyć piekarnika! Każda z nich będzie idealnym lekkim posiłkiem lub przystawką na letni wieczór.