Domowe wędzone udźce z indyka są niezwykle smaczne. Prosta solanka utrzymuje nogi indyka wilgotne podczas wędzenia. Domowej roboty przyprawy nadają tym wędzonym udkom z indyka najlepszy smak.
Wędzone nogi indyka z kością Poza Świętem Dziękczynienia, w większości domów trudno znaleźć indyka w innej formie niż w postaci mięsa delikatesowego. A szkoda, bo indyk jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla czerwonego mięsa i wieprzowiny. I może być też świetną zabawą. Zapytaj każdego, kto próbował wędzonych nóg indyka Disneya lub kupił masywną nogę indyka na targach renesansowych lub festiwalach! Jeśli szukasz czegoś trochę innego, spróbuj tego przepisu. Dlaczego domowe gotowane wędzone udźce z indyka są lepsze niż te, które można kupić na stoisku z koncesjami Komercyjne wędzone udźce indyka są przygotowane luzem i często z najtańszych składników firma może znaleźć. Ale kiedy możesz kontrolować jakość mięsa i wszystkiego innego, co wchodzi w skład potrawy, naturalnie skończysz z pyszniejszym posiłkiem. Czy należy solić udźce indycze przed wędzeniem? Zdecydowanie. Wędzenie to długi, gorący proces, który może szybko wysuszyć chude udźce indyka. Dlatego, aby zagwarantować, że nie próbujesz zadławić się indykiem o konsystencji skóry buta, zrób dodatkowy krok i zalej nogi solą. Składniki, których będziesz potrzebować Dla tego przepisu na wędzone udźce z indyka, zacznij od:
- Nogi z indyka
Z tego przepisu powstają cztery duże udźce indyka. Możesz podwoić lub nawet potroić przepis, jeśli chcesz uwędzić więcej mięsa. Do przygotowania solanki do wędzonych udźców indyczych potrzebne będą:
- Woda
- Biały cukier granulowany
- Sól
- Ziarna pieprzu czarnego
- Sól kuchenna
- Liście laurowe
Użyj ulubionej marki soli. Aby przygotować suchy rub do indyczych udek, będziesz potrzebować:
- Słodka papryka
- Papryka wędzona
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- Jasny brązowy cukier
- Czosnek w proszku
- Cebula w proszku
- Pieprz cayenne
Jak zrobić wędzone udźce z indyka w wędzarce elektrycznej
Aby przygotować udźce indyka w solance:
- Połącz wszystkie składniki na solankę w pojemniku, który jest wystarczająco duży, aby pomieścić mięso, ale wystarczająco mały, aby zmieścić się w lodówce. Płytki plastikowy pojemnik do przechowywania żywności z pokrywką jest idealny.
- Dobrze wymieszaj solankę. Dodaj udźce z indyka, gdy cukier i sól się rozpuszczą. Upewnij się, że solanka całkowicie przykrywa udźce z indyka. Możesz użyć ciężarków do sous vide, aby mieć pewność, że mięso pozostanie zanurzone.
- Pozostaw udźce indyka w solance w lodówce na co najmniej 4 godziny, ale najlepiej na 8-12 godzin.
- Po zakończeniu solankowania, odcedź i opłucz udźce z indyka. Umieść je na drucianym stojaku nad blachą do pieczenia z obręczą, aby wyschły. Upewnij się, że zdezynfekowałeś zlew, w którym opłukałeś mięso indyka, aby uniknąć skażenia krzyżowego.
Doprawić udźce indyka suchym rubem:
- Osusz solone udźce indyka papierowym ręcznikiem.
- Ostrożnie ściągnij skórę z udźca indyka, nie rozrywając jej. Ostrym nożem do odkostniania przeciąć błony, które utrzymują skórę na miejscu.
- Po odsłonięciu większej części mięsa, posmaruj je obficie suchym tłuszczem.
- Delikatnie ściągnij skórę indyka z powrotem na miejsce i dopraw ją dodatkową, lekką porcją suchej mieszanki.
Aby uwędzić udźce z indyka:
- Rozgrzej wędzarkę do 250 stopni F.
- Umieść solone i przyprawione udźce z indyka na górnej półce wędzarni.
- Zamknij pokrywę i palić nogi indyka, aż gotować dokładnie. Prawidłowa temperatura wewnętrzna wędzonych nóg indyka to 165 stopni F. Zobacz poniżej, aby uzyskać więcej szczegółów na temat czasu.
How Long to Cook Smoked Turkey Drumstick
Jeśli potrzebujesz przybliżonej liczby do planowania, większość udek indyczych osiągnie temperaturę 165°F w ciągu dwóch do trzech godzin, w zależności od ich wielkości. Jednak najważniejsze jest, aby kierować się rzeczywistą temperaturą wewnętrzną udźca indyczego w najgrubszej części mięsa. Oznacza to, że musisz mieć dobry termometr z odczytem natychmiastowym. Jeśli Twoje udźce z indyka są różnej wielkości, sprawdź najmniejsze z nich po dwóch godzinach i wyjmij je z wędzarni, gdy osiągną odpowiednią temperaturę. Aby prawidłowo sprawdzić temperaturę wewnętrzną udźca z indyka, wsuń termometr z odczytem natychmiastowym w udziec z kurczaka od góry i wzdłuż kości do najgrubszej części podudzia.
Jakie dodatki pasują do wędzonych udźców z indyka
Zastanawiasz się, co podać z wędzonymi udźcami z indyka? Cóż, ten przepis na wędzone udźce z indyka jest pełen smaku, więc boki powinny być nieco mdłe. Każdy rodzaj dania z ziemniaków jest dobry. Można też spróbować makaronu z serem lub zrobić coś niezwykłego, podając sałatkę owocową Ambrosia! Będziesz zaskoczony, jak dobrze kwasowość owoców łączy się z pikantnym bogactwem wędzonego indyka! Jak przechowywać resztki udźców z indyka Ten przepis wymaga dużo czasu między przygotowaniem, soleniem, i wędzeniem. Więc, dlaczego nie zrobić kilka dodatkowych i zapisać je na inny dzień? Możesz zachować dodatkowe wędzone indyki w lodówce przez około tydzień, ale im dłużej je przechowujesz, tym bardziej będą suche. Aby przechowywać je w lodówce, schłodź udźce indyka do temperatury pokojowej i zawiń je w folię lub papier rzeźniczy i umieść w pojemniku ze szczelną pokrywą, aby zapobiec zapachowi dymu z innych przedmiotów w lodówce. Aby zamrozić wszelkie resztki z tego przepisu na wędzone udźce z indyka, przykryj szczelnie plastikową folią lub papierem rzeźniczym, a następnie zawiń w folię aluminiową. Umieść wędzonego indyka w szczelnym pojemniku przystosowanym do zamrażania i zamrażania do trzech miesięcy. Jak odgrzać wędzone udźce z indyka Resztki wędzonych udźców z indyka są świetne na zimno, ale jeśli zamierzasz je podgrzać, nie rujnuj całej tej pracy przez lenistwo. Istnieje wiele sposobów na odgrzanie tego przepisu, ale niektóre są lepsze od innych:
Jak odgrzać wędzone udźce z indyka w piekarniku
Ogrzewanie rozmrożonych nóg indyka w piekarniku jest prawdopodobnie najlepszą metodą ogrzewania, jeśli masz czas:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Wlej ćwierć szklanki bulionu z indyka lub wody do formy do pieczenia i dodaj udka z indyka.
- Przykryj blachę do pieczenia folią aluminiową i gotuj przez 20 – 25 minut.
Jak odgrzać wędzone udźce z indyka na grillu Wędzone udźce z indyka są fantastycznym dodatkiem do każdego BBQ. Jeśli chcesz dodać trochę indyka do swojej następnej imprezy na świeżym powietrzu z grillem, oto jak go odgrzać:
- Wlej ćwierć szklanki bulionu z indyka lub wody do jednorazowej aluminiowej patelni.
- Umieść rozmrożone wędzone nogi indyka w patelni i przykryj górną część patelni folią aluminiową.
- Umieść aluminiową patelnię nad chłodniejszą częścią grilla.
- Gotuj przez około 10 minut i odwróć udka na drugą stronę.
- Kontynuuj gotowanie, aż będą ciepłe.
How to Reheat Smoked Turkey Legs in Microwave Używanie mikrofalówki do podgrzewania resztek wędzonego indyka może być najwygodniejsze, ale jest to zdecydowanie najgorsza opcja. Jednakże, jeśli nie masz innego wyboru, spróbuj tego:
- Odetnij mięso indyka od kości.
- Umieść mięso w misce do mikrofalówki i przykryj miskę talerzem.
- Podgrzewaj mięso na wysokiej temperaturze przez jedną minutę. Jeśli indyk nie jest dla ciebie wystarczająco ciepły, podgrzewaj go przez kolejne 30 sekund.
Udźce z indyka wędzonego są delikatne, soczyste i wyśmienicie doprawione rubą. Danie główneKuchnia amerykańskaSłowo kluczowe Smoked Turkey Legs Czas przygotowania 15 minutCook Time 2 godzinyBrining 8 godzinCałkowity czas 10 godzin 15 minut Porcje 16 Kalorie 247kcal Autor Stephanie Manley Składniki
- 4 do 6 udźców z indyka
Solanka z indyka
- 1 galon wody
- ½ szklanki białego cukru granulowanego
- ¼ szklanki soli kuchennej
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ szklanki soli kuchennej
- 4 liście laurowe
Mieszanka przyprawowa do indyka
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
InstrukcjeBrine
- Użyj dużego pojemnika. Musi być wystarczająco duży dla nóg indyka i galonu płynu i zmieści się w twojej lodówce.
- Wlej wodę do pojemnika, następnie dodaj cukier, sól, ziarna pieprzu, sól przyprawioną i liście laurowe. Wymieszaj do połączenia.
- Gdy sól i cukier się rozpuszczą, dodaj udka z indyka.
- Przykryj pojemnik i umieść go w lodówce.
- Solankować przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Mieszanka przypraw Rub
- Wymieszaj wszystkie składniki ruby w misce.
Nogi indyka
- Rozgrzej wędzarkę do temperatury 250°F.
- Wyjmij nogi indyka z solanki i osusz je.
- Rękami pokryj udka mieszanką przyprawową.
- Wędzić udźce indycze przez 1½ do 3 godzin lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 165°F. Czas będzie się różnił w zależności od wielkości udek indyczych.
Wartości odżywczeKalorie: 247kcal | Węglowodany: 1g | Białko: 33g | Tłuszcz: 11g | Tłuszcz nasycony: 4g | Tłuszcz wielonienasycony: 3g | Tłuszcz jednonienasycony: 3g | Cholesterol: 120mg | Sód: 210mg | Potas: 479mg | Błonnik: 0.3g | Cukier: 0.2g | Witamina A: 229IU | Witamina C: 0.03mg | Wapń: 39mg | Żelazo: 3mg