Grillowane awokado

  • na stronie 16 czerwca, 2022
  • 100516 Wyświetleń
Grillowane awokado - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 1

Awokado to bardzo ciekawy składnik dla wielu dań i występuje w różnych odmianach, ale jedną z najpopularniejszych jest Hass i to na niej skupiamy swoją uwagę w poniższym przepisie. Prostym i naprawdę smacznym, a będącym zaledwie wstępem do wielu innych, w których awokado odegra swoją rolę. Zaczynamy jednak od formy dość nietypowej, bo awokado z grilla. Nietypowo? Owszem, ale gwarantujemy, że ten owoc w takiej postaci nabiera zupełnie nowego, wyśmienitego smaku!

 

Składniki:

– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

– 1 wygnieciony ząbek czosnku

– 1 łyżeczka startej skórki z limonki

– 1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z limonki

– 1 łyżeczka oregano

– 1 łyżeczka soli morskiej

– ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

– ½ łyżeczki papryki czerwonej w proszku

– 2 awokado bez pestek przekrojone na pół

– świeża kolendra

– ćwiartki limonki

 

W małej misce wymieszaj olej, czosnek, startą skórkę z limonki, sok z limonki, oregano, sól morską, pieprz czarny i czerwoną paprykę w proszku.

Przekrojone na pół i pozbawione pestki awokado skropl lekko oliwą.

Grilluj, z obu stron aż widoczne będą ślady zwęglenia po stronie miąższu, a awokado stanie się lekko miękkie.

Wydrąż miąższ z awokado i wyłóż na talerz i polej powstałym sosem na bazie oleju. Udekoruj kolendrą. Podawaj z ćwiartkami limonki

Kategorie artykułów:
Przepisy

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...