Awokado to bardzo ciekawy składnik dla wielu dań i występuje w różnych odmianach, ale jedną z najpopularniejszych jest Hass i to na niej skupiamy swoją uwagę w poniższym przepisie. Prostym i naprawdę smacznym, a będącym zaledwie wstępem do wielu innych, w których awokado odegra swoją rolę. Zaczynamy jednak od formy dość nietypowej, bo awokado z grilla. Nietypowo? Owszem, ale gwarantujemy, że ten owoc w takiej postaci nabiera zupełnie nowego, wyśmienitego smaku!
Składniki:
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 1 wygnieciony ząbek czosnku
– 1 łyżeczka startej skórki z limonki
– 1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z limonki
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka soli morskiej
– ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– ½ łyżeczki papryki czerwonej w proszku
– 2 awokado bez pestek przekrojone na pół
– świeża kolendra
– ćwiartki limonki
W małej misce wymieszaj olej, czosnek, startą skórkę z limonki, sok z limonki, oregano, sól morską, pieprz czarny i czerwoną paprykę w proszku.
Przekrojone na pół i pozbawione pestki awokado skropl lekko oliwą.
Grilluj, z obu stron aż widoczne będą ślady zwęglenia po stronie miąższu, a awokado stanie się lekko miękkie.
Wydrąż miąższ z awokado i wyłóż na talerz i polej powstałym sosem na bazie oleju. Udekoruj kolendrą. Podawaj z ćwiartkami limonki