Jak zrobić zimny napar

  • na stronie 6 lipca, 2021
  • 101899 Wyświetleń
Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 10
Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 11Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 11Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 13Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 14Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 15Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 16Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 17Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 18Jak zrobić zimny napar - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 19
Obraz słoika z masonem wypełnionym fusami po kawie i wodą namoczoną do przygotowania zimnego naparu Nad słoikiem jest napis „Jak zrobić zimny napar”

Ten post zawiera linki polecające do produktów, które kochamy. Pinch of Yum zarabia niewielką prowizję od tych linków bez żadnych kosztów, a linki będą zawsze oznaczone gwiazdką. My ♡ uczciwość!


Nadeszło lato i szczerze, myśl o filiżance gorącej kawy o poranku lub, ośmielimy się to powiedzieć, jako późnym popołudniowym odprężeniu, podczas gdy świat wokół ciebie pozytywnie się zagrzewa (serio, czy szyby się roztapiają?!) po prostu… nie świetnie. Na przykład, czy można się pocić wewnątrz ciała?…

Czyli nie nie gorącej kawy i tak gładkiego, subtelnego cold brew. Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś zimnej kawy, nie martw się! Mamy dla Ciebie wszystkie wskazówki i porady. Nie potrzebujesz żadnego wymyślnego sprzętu (choć jeśli już go masz, fajnie!), wystarczy prosty słoik z masonem i trochę grubo mielonej fasoli. A potem unieś nogi i przygotuj się na chłodny, łagodny zastrzyk kofeiny, który czeka na Ciebie!

Jak zrobić zimną kawę parzoną?

  1. Zmiel ziarna na najgrubszym ustawieniu w młynku do kawy. Jeśli zmielisz fasolę w sklepie spożywczym, wybierz ustawienie typu French Press lub grube. Lubimy ten młynek *, jeśli sam szlifujesz.
Fusy w słoiku do kawy cold brew

2. Połącz zmieloną kawę i wodę w zakrytym dużym słoju lub zaparzaczu na zimno *. Upewnij się, że fusy są całkowicie nasycone wodą.

Wylewanie wody na fusy w słoiku mason na kawę na zimno

3. Pozwól, aby kawa parzyła się idealnie przez 18 godzin. Mniej niż to, a zimny napar może smakować trochę zbyt rozwodniony. Więcej, a fasola może stać się gorzka. Twój zimny napar można zaparzyć w temperaturze pokojowej na blacie lub wrzucić do lodówki.

Zmielone moczenie w wodzie do parzenia kawy na zimno

4. Odcedź fasolę. Jeśli robisz metodę słoikową, nałóż trochę gazy na sitko o drobnych oczkach i przelej kawę do czystego słoika. Jeśli masz ekspres do zimnego naparu, wszystko jest bardzo łatwe i wystarczy wyrzucić namoczone fusy.

Zimny napar filtrowany do słoika

5. Przechowuj świeżo przygotowany zimny napar w zamkniętym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.

Zimny napar w miarce

Jak podawać zimny napar?

Kawa parzona na zimno z kostkami lodu w szklance

Wiele różnych sposobów na wstrząsy! Możesz dodać lód do szklanki z odrobiną ulubionej śmietanki i odrobiną miodu lub w przypadku całkowicie nierozcieńczonej wersji, zrobić kostki lodu do kawy (!!) i wrzucić je do filiżanki z zimnym naparem.

Zaraz, czekaj! Jak zrobić kostki lodu do kawy?

Kostki lodu na blasze a

To może być najkrótszy i najprostszy przepis, jaki kiedykolwiek istniał na Pinch of Yum. Wystarczy wlać kawę (gorącą lub zimną, cokolwiek masz pod ręką) do tac na kostki lodu * i zamrozić. Lub, jeszcze lepiej, spraw, aby Twoje kostki lodu były fantazyjne *. To wszystko – GOTOWE! Wyrównaj swój cold brew kawą, robiąc mrożoną latte z kostkami kawy. Wrzuć kilka kostek kawy do szklanki i posyp swoją ulubioną śmietanką – twoją wiecznie ciepłą pogodą bev.

Ile kawy należy użyć do przygotowania zimnego naparu?

Lubimy używać proporcji 3/4 szklanki całych ziaren na 4 szklanki zimnej wody.

Czy mogę zrobić to bezkofeinowe?

Jasne! Wystarczy użyć całych ziaren kawy bezkofeinowej. Te fasolki * są naprawdę dobre!

Czy można używać zwykłej mielonej kawy do zaparzania na zimno?

Grubo zmielone ziarna kawy do parzenia kawy na zimno

Najlepszym rodzajem mielenia do robienia cold brew jest mielenie gruboziarniste (lub w stylu French Press). Kawa wstępnie mielona jest zwykle mielona drobno lub w stylu espresso i nie nadaje się zbyt dobrze do parzenia na zimno.

Czy Cold Brew jest silniejszy niż zwykła kawa?

Cold brew ma gładszy i łagodniejszy smak niż zwykła gorąca kawa.

Czy Cold Brew to to samo co kawa mrożona?

Właściwie jest trochę inaczej. Kawę mrożoną można dosłownie zrobić, wrzucając kostki lodu do gorącej filiżanki kawy parzonej o podwójnej mocy i pozwalając jej ostygnąć (dobre rozwiązanie w szczyptę), ale jeśli masz czas, kawa parzona na zimno to o wiele więcej. Ma nieco niższą kwasowość, jest parzona na zimno, a nie na gorąco, smakuje trochę słodko w zależności od wybranych ziaren i ma łagodniejszy smak w porównaniu z kawą mrożoną. Uczciwe ostrzeżenie, zazwyczaj w cold brew jest też trochę więcej kofeiny (wheeeeee!!). Kolejność kofeiny od większości kofeiny do najmniejszej to kawa gorąca, zimny napar, a następnie kawa mrożona.

Czy są inne produkty, których mogę użyć do przygotowania zimnego naparu?

Absolutnie! Oto kilka naszych ulubionych.


Potrzebujesz Inspo na śniadanie do sparowania z filiżanką O'Joe? Sprawdź nasze najlepsze, odmieniające życie zdrowe śniadania!

Post Jak zrobić Cold Brew pojawił się jako pierwszy na Pinch of Yum .

źródło

Kategorie artykułów:
CIEKAWOSTKI

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...