Ten przepis sprawia, że jeden piękny bochenek chleba z cukinii nabijany orzechami włoskimi. I do tego spory. Przez lata ładowałam ciasto na chleb z cukinii wszelkimi rodzajami skórki, przypraw i tak dalej. Ale to już nie tak. Z biegiem lat zacząłem preferować tę oszczędną i bardziej minimalistyczną wersję. Wilgotny, wystarczająco słodki i wypełniony prażonymi orzechami włoskimi wewnątrz i na zewnątrz, ma słodką, pokrytą orzechową skorupą górę, wymaga tylko jednej patelni i jest rustykalnym ogłuszaczem. Jeśli szukasz przepisu na chleb z cukinii, spróbuj.
Kilka wskazówek dotyczących chleba z cukinii
Wstępnie zetrzyj i zamroź nadmiar cukinii : Gdy masz więcej cukinii, niż wiesz, z czym zrobić, zetrzyj ją i podziel 2 1/2 porcji kubka na woreczki do zamrażania. Rozmrozić i użyć z tym przepisem jeszcze w tym roku.
Za dużo : Jeśli upiekłeś więcej chleba z cukinii, niż możesz zjeść, pokrój go, podziel na pergamin i zamroź w torebkach. Kiedy będziesz na to gotowy, rozmroź i tostuj (lub tostuj na patelni z odrobiną masła).
Dokładny czas pieczenia : ważny jest tutaj tester ciast. To jest duży bochenek i chcesz się upewnić, że wnętrze jest ugotowane. Jeśli ciasto jest widoczne na testerze, piecz dalej co 7-10 minut.
Yellow Summer Squash też jest OK ! W zasadzie możesz tu użyć dowolnego letniego squasha. Najbardziej typowe są klasyczne cukinie o zielonej skórce, ale można też użyć dyni z ośmioma kulkami, pasztecika, dyni z zakrzywioną szyjką itp. Lubię zostawiać skórki na wszystkich z nich, aby uzyskać kolorowe plamki, które nadają cieście. Jedną rzeczą, na którą należy zwracać uwagę, jest każda dynia, która wyhodowała nasiona. Po prostu zgarnij je przed zbyt tarciem.
Wariacje
Mój Specjalny Chleb Z Cukinii : To najbardziej maksymalistyczna wersja chleba z cukinii, którą przedstawiam tutaj od 2008 roku. Do ciasta dodaj: skórkę z 2 cytryn, 1/4 szklanki maku, 1/3 szklanki drobno posiekanego, skrystalizowanego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu i 1 łyżka ulubionego curry w proszku. Tak pachnący!
All the Zests Chleb Zucchini : Dodaj skórkę z 3 limonek, 2 pomarańczy i 3 cytryn. Rozważ zamianę ekstraktu migdałowego na ekstrakt waniliowy.
Chleb z bazylią i cytryną z cukinią : Dodaj 1/3 szklanki posiekanej świeżej bazylii i skórkę z dwóch cytryn do wszystkich składników. Możesz użyć bazylii włoskiej lub cytrynowej.
Chleb owsiany z cukinii : Pomysł, którego jeszcze nie testowałem, ale chcę o nim wspomnieć na wypadek, gdyby ktoś chciał go wypróbować. Zamień 1/3 szklanki mąki na owies staromodny.
Raz el Hanout Chleb Zucchini : Upiekłam pyszną wersję używając mieszanki przypraw Raz el Hanout, gorąco polecam! Wystarczy dodać 1 łyżkę Raz el Hanout do suchych składników.
Babeczki z cukinii : Tak, można zrobić babeczki! Wypełnij foremki na muffinki pełne 2/3 – 3/4, jeśli mieszkasz na krawędzi! Pieczemy do uzyskania złotego koloru i upieczone.
Więcej pomysłów na cukinię
Jeśli masz ogród podobny do naszego, w tej chwili odkłada się niesamowita liczba cukinii. Spójrz na te przepisy na cukinię . Próbowałem wymyślić więcej przepisów, które wpłynęłyby na prawdziwą szkodę w dostawie cukinii. Jak dotąd ten makaron z kremem Smashed Zucchini jest ulubionym. A ta sałatka z grillowanej cukinii i chleba jest idealna na lato i zużywa dodatkowy zakwas pod koniec tygodnia. A my uwielbiamy tę prostą smażoną cukinię, szczególnie z odrobiną działania ubocznego tego ulubionego pesto .
Cieszyć się! I proszę zostaw notatki w komentarzach, jeśli masz inne odmiany, które lubisz.
Czytaj dalej Chleb z cukinii w 101 książkach kucharskich