Niesamowita zapiekanka z cukinii z parmezanem (zapiekanka z cukinii)

  • na stronie 23 lipca, 2021
  • 101458 Wyświetleń
Niesamowita zapiekanka z cukinii z parmezanem (zapiekanka z cukinii) - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 2

Zapiekanka z cukinii z trzema serami ma warstwy kremowego, serowego sosu i jest pokryta chrupiącą maślaną posypką. Ooey-gooey i tandetne, to wygodne jedzenie o niskiej zawartości węglowodanów zadowoli każdy tłum!

Ten przepis to wariacja na temat klasycznych zapiekanych ziemniaków . Zapiekanki są tak bogate i apetyczne, że każdy posiłek jest przyjemnością serwowania i jedzenia. Wypróbuj kremowy kalafior , brukselkę lub zapiekanki ziemniaczano-grzybowe, aby uzyskać bardziej pyszny smak, który pokochasz!

Parmesan Zucchini Gratin in a white dish.

Przepis na zapiekankę z cukinii

Jeśli chcesz, aby dodatek zrobił wrażenie, to jest to! Cukinia jest nie tylko smaczna, ale także dobra dla Ciebie! Jest niskokaloryczna, przyjazna dla ketonów i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, potasu oraz witamin B i C. W tych chwilach, kiedy naprawdę chcesz jeść wygodne jedzenie, ale nie chcesz przeładowywać kalorii, jest to danie dla Ciebie. Zapiekanka z cukinii jest tak samo satysfakcjonująca i sycąca jak danie ziemniaczane z połową węglowodanów!

Inną wspaniałą cechą tego przepisu jest to, że jest niezwykle łatwy do połączenia. Wykorzystuje tak wiele prostych składników, że możesz nawet nie iść na zakupy! Wiem, że twoja rodzina oszaleje na punkcie tego szybkiego i łatwego dania. Poza tym świetnie komponuje się z różnymi potrawami, ale szczerze mówiąc, ta zapiekanka z cukinii jest tak dobra, że możesz po prostu zjeść ją sama!

Składniki zapiekanki z cukinii

Te zszywki spiżarni łączą się, aby stworzyć najbardziej obfite, serowe dobro! Zapiekanka z cukinii to idealne połączenie i najlepszy dodatek na stół tego lata. Aby uzyskać szczegółowe informacje o przepisie, zobacz kartę przepisów poniżej.

  • Cukinia: Będziesz potrzebować 6 średnich cukinii, pokrojonych w plastry. Możesz również zetrzeć cukinię, aby uzyskać bardziej podobną do makaronu konsystencję.
  • Ser Mozzarella: Rozciągliwa, rozpływająca się konsystencja sera Mozzarella jest idealna do zapiekanek.
  • Ser parmezanowy: Parmezan dodaje wspaniałego smaku i orzechów.
  • Ser Cheddar: Cheddar jest zawsze ulubionym ze względu na ostry smak i kolor.
  • Mleko: Dowolny procent mleka, odtłuszczone, 1%, 2% lub nawet całe.
  • Ciężka śmietana do ubijania: Dodaje wilgoci i gęstości Twojemu kremowemu sosowi.
  • Mąka: Do stosowania jako środek zagęszczający. Mąka uniwersalna działa świetnie!
  • Masło: Dodaje bogatego smaku do zapiekanki. Z masłem wszystko jest lepsze!
  • Sól: Dodaj mniej lub więcej do smaku.
  • Czosnek w proszku: dla doskonałego pikantnego smaku! Zaufaj mi, chcesz w tym czosnku.

Zapiekanka Serowa z Cukinią

Jeśli kochasz ser, ten dodatek jest boski! Upiecz zapiekankę z cukinii na tyle, aby ser się stopił z zapiekaną nakładką na wierzchu zapiekanki. Po upieczeniu pokochasz to połączenie!

  • Bułka tarta: Możesz użyć bułki tartej Panko lub zwykłej
  • Parmezan: Dodaje dodatkowego smaku i tekstury do zapiekanki.
  • Masło: Spaja wszystko razem i sprawia, że smakuje niesamowicie.

Zapiekanka z cukinii z trzech serów

W zaledwie 4 prostych krokach zjesz pyszny obiad, który pokocha cała rodzina! Ten przepis na zapiekankę z cukinii zajmuje tylko 15 minut czasu na przygotowanie, a potem jest gotowy!

  1. Wymieszaj sos: W średniej wielkości rondelku roztop masło i ubij mąkę, aż będzie gęsta. Powoli ubij mleko i śmietanę. Dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj proszek czosnkowy i sól.
  2. Warstwa: Pokrój cukinię na ¼ cala plastry. Warstwa na dnie rozpylonej 2 kwarty naczynia żaroodpornego. Nałóż trochę sosu na pierwszą warstwę. Włóż więcej cukinii i sosu, aż użyjesz wszystkiego, kończąc na sosie na końcu.
  3. Dodaj polewę: Aby uzyskać polewę, wymieszaj bułkę tartą i parmezan i posyp je na wierzchu. Na wierzch polać roztopionym masłem.
  4. Piec: Piec w 375 stopniach przez 25-30 minut, aż będzie musujące i podgrzane. Podsmaż wierzch przez około 5 minut, aż się zarumieni.
The process of making zucchini casserole.

Porady i wariacje na temat zapiekanego parmezanu z cukinii

Zapiekanka z cukinii z parmezanem to łatwe, smaczne danie, które każdemu przypadnie do gustu. Skorzystaj z tych wspaniałych wskazówek i sztuczek, aby dostosować i ulepszyć swoje danie!

  • Używanie różnych serów: Zdecydowanie możesz mieszać sery według własnych upodobań lub pracować z tym, co podajesz. Od serka śmietankowego, fety, po pieprznik, możesz być z nim kreatywny. Gruyere i brie są również świetnymi dodatkami – dodają więcej kremowości do sosu z cukinii gratin.
  • Krem: Możesz użyć pół na pół, jeśli chcesz zmniejszyć zawartość tłuszczu w zapiekance.
  • Pokrój cukinię równomiernie: Pokrój cukinię równomiernie, aby gotowała się w tym samym tempie. Możesz również użyć żółtej cukinii lub mieszanki obu.
  • Przyprawy: Dodaj różne przyprawy, aby uzyskać dodatkowy efekt. Zrób włoskie z bazylią i oregano. W przypadku meksykańskiego dania użyj kminku, chili w proszku i papryki.
  • Dodatki: Dla zabawy, spróbuj francuskiej smażonej cebuli na wierzchu! Polecam również posypać domową włoską przyprawą na wierzchu, aby uzyskać dodatkowy smak.
  • Zbyt wodnista cukinia: Cukinia naturalnie ma bardzo wysoką zawartość wody, więc stosuję kilka sztuczek, aby upewnić się, że zapiekanka nie stanie się zbyt wodnista. Pierwszym z nich jest posypanie solą świeżo pokrojonej cukinii i odstawienie jej na sitko. Sól będzie działać, aby wyciągnąć wodę. Możesz również podsmażyć cukinię przed warstwami, aby zmniejszyć jej wilgotność.

Co Podawać Z Zapiekaną Cukinią

Zapiekanka z parmezanu z cukinii doskonale komponuje się z grillowanymi mięsami i owocami morza. Spróbuj pieczonego kurczaka lub pieczonego łososia, aby uzyskać super satysfakcjonujący posiłek. Ta zapiekanka jest tak dobra sama w sobie, że z łatwością możesz mieć ją jako główne danie podane z bochenkiem chrupiącego chleba i sałatką, a masz pyszny obiad na rękach!

 

Zapiekanka z cukinii z trzema serami

Zapiekanka z cukinii z trzema serami ma warstwy kremowego, serowego sosu i jest pokryta chrupiącą maślaną polewą. Ooey-gooey i tandetne, to wygodne jedzenie o niskiej zawartości węglowodanów zadowoli każdy tłum!

Składniki

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do 400 stopni. Lekko spryskaj 2-litrowe naczynie żaroodporne sprayem do gotowania i odstaw na bok. W małym rondelku roztopić 2 łyżki masła na średnim ogniu, a następnie dodać mąkę, sól i pieprz. Dodaj śmietanę do ubijania i mieszaj przez około 2 minuty, aż zacznie gęstnieć. Dodaj ¼ szklanki parmezanu.
  • Połowę cukinii ułożyć w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, nakładając na siebie. Rozłóż połowę sosu na wierzchu, a następnie ½ szklanki sera mozzarella. Powtórz z kolejną warstwą cukinii i sosu, posyp serem mozzarella i pozostałym parmezanem.
  • Piecz przez 25 minut lub do momentu, gdy cukinia zmięknie, a wierzch zacznie się brązowieć. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Uwagi

Zaktualizowano 23 lipca 2021 r.

Pierwotnie opublikowany 7 sierpnia 2014 r.

Odżywianie

| | | | | | | | | | | | |

źródło

Kategorie artykułów:
Cukinia · Warzywa · Z piekarnika · Zapiekane

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...