Strona dla tych z nas z rekordowymi zbiorami cukinii. Mam nadzieję, że dla każdego z was, którzy rzadko używają cukinii, zmieni to zdanie! To niezwykle wszechstronny składnik w sezonie przez całe lato, od czerwca do końca sierpnia.
Wiele sposobów wykorzystania cukinii
Cukinię można kroić na sałatki, przecierać na pyszne zupy, wznosić spiralę na makaron, upiec na ciasta i chleb, a nawet zetrzeć razem z innymi składnikami na coś w rodzaju surówki. Świetnie komponuje się z makaronem, cudownie grilluje i wita w wielu zupach i gulaszach. Poniżej zamieszczam przepisy na moje ulubione sposoby wykorzystania cukinii.
Jak przechowywać cukinię?
Każdą cukinię, której nie używasz od razu, można konserwować, marynować lub zamrażać na później (instrukcje poniżej). Bo niestety w przypadku cukinii umowa polega na tym, żeby ją wykorzystać albo ją stracić. Kiedy masz do czynienia z uprawą, która produkuje dużo dyni na raz, używanie jej może wydawać się pracą w niepełnym wymiarze godzin. Dobrą wiadomością jest to, że masz opcje.
Dwadzieścia ulubionych przepisów na cukinię
Jeśli szukasz świetnych przepisów na cukinię, jesteś we właściwym miejscu! Oto kilka sprawdzonych i prawdziwych przepisów, do których często wracamy. Szczególnie popularne są Makaron z Rozgniecionym Kremem Z Cukinii i Chleb Z Cukinii.
-
Grillowana Sałatka Z Cukini i Chleba
Włóż 2-funtowy wgniecenie do swojego zapasu cukinii dzięki tej sałatce chlebowej wykonanej z podartych kawałków tostowanego chleba wieloziarnistego, grillowanej cukinii, ciecierzycy i prostego, czosnkowego sosu ponzu.
-
Przepis na chleb z cukinii
Pojedynczy piękny bochenek chleba z cukinii nadziewany orzechami włoskimi. Jest popularny co roku!
-
Makaron z Kremem Rozgniecionej Cukini
Ulubiony letni. Ten prosty makaron z dodatkiem czosnku wykorzystuje dwa funty cukinii i można go bez końca dostosowywać.
-
Prosta Smażona Cukinia
Monety z cukinii przyrumienia się na patelni z prażonymi złotymi kawałkami czosnku połączonymi z dużą ilością świeżego koperku lub szalotki. Zakończ posyp migdałami na odrobinę chrupania.
-
Szybka Marynowana Cukinia
Są szybkie w wykonaniu i świetnie je mieć pod ręką. Pyszne na chrupiącym, kozim serem grillowanym chlebie (lub prawie wszystkim serowym lub chrupkim) i prostych sałatkach.
-
Sałatka Farro z Maślanką
Farro z ogolonymi rzodkiewkami, cukinią i koprem włoskim w pikantnym, ziołowym winegrecie z maślanki.
-
Letnia Zapiekanka Do Squasha
Dekadencka, chrupiąca zapiekanka z letniej dyni, zrobiona z cienko pokrojonych dyni, ziemniaków, pesto z oregano i bułki tartej posmarowanej brązowym masłem.
-
Letnia zupa z dyni z maślanki
Letnia zupa z puree z dyni z dodatkiem maślanki.
-
Quinoa z Porzeczkami, Koperkiem i Cukinią
Wykonana z ekscentrycznej kombinacji komosy ryżowej, kopru, posiekanej cukinii i porzeczek – sałatki z komosy ryżowej z książki Marii Speck, Ancient Grains for Modern Meals .
-
Sałatka z Ogolonego Kopru
Ulubiony przepis na sałatkę z Super Natural Every Day – koper włoski, rukola, monety z cukinii, feta, prażone migdały.
-
Cukinia Agrodolce
Rozdrobniona cukinia oblana czosnkową odrobiną agrodolce z octem, miodem i oliwą z oliwek.
-
Sopa Verde de Elote
Słodka kukurydza, cukinia i groszek są równoważone przez szczyptę zielonego chile, ostatnią porcję creme fraiche i obfity wycisk limonki.
-
Sernik z cukinią i ricottą
Pikantny, letni przepis na sernik z ricottą z rozdrobnioną cukinią, koperkiem, czosnkiem i parmezanem. Idealny posiłek na piknik lub brunch.
-
Quinoa i Grillowana Cukinia
Przepis na komosę ryżową i grillowaną cukinię posypany ładnym, jasnozielonym dressingiem z awokado z kolendrą.
-
Zupa Szpinakowo-Cukiniowa
Wibrująca zupa z zielonego szpinaku i cukinii, jest lekka i zdrowa, ale nadal ma kremową konsystencję i jest bardzo smaczna.
-
Smaczny Frittata
Najładniejszy, najsmaczniejszy przepis na frittatę. Ziemniaki, cebula, cukinia i jajka skropione sosem kolendrowym.
-
Quinoa z Porzeczkami, Koperkiem i Cukinią
Sałatka z komosy ryżowej z dziwacznej kombinacji komosy ryżowej, kopru, posiekanej cukinii i porzeczek.
-
Letnie Warzywa Cianfotta
Żywy, kolorowy gulasz z Kampanii na lato z książki kucharskiej A16: Food + Wine. Zawiera cukinię, bakłażana, pomidorki koktajlowe, koper włoski i inne składniki duszone w oliwie z oliwek.
-
Tarta Lasagne
Lasagne bez makaronu zapiekana w cieście – warstwy cukinii, ricotty i sosu pomidorowego.
-
Ciecierzyca Cytrynowa na Pasztet
Łatwe smażenie na patelni z ciecierzycą w złocistej panierce, posiekanym jarmużem, letnią dynią, tofu i odrobiną skórki z cytryny.
Ciesz się gotowaniem z cukinią i wszystkimi wspaniałymi letnimi kabaczkami tym razem! Eksperymentuj z różnymi odmianami i poproś sąsiednich kupujących na lokalnych targowiskach, aby podzielili się swoimi ulubionymi sposobami gotowania. Mam nadzieję, że to Cię zainspiruje. Cieszyć się!
Czytaj dalej 20 najlepszych przepisów na cukinię w 101 książkach kucharskich