Temperatury wzrosły w tym tygodniu do ponad 90 ° F w Los Angeles i wiatry Santa Ana są tutaj. Takie wiatry – gorące, suche, silne, nieprzewidywalne – są w czerwcu rzadkością. Przynoszą poranne krwawienia z nosa i zamieniają liście palmowe w wstążki, które można przeciąć. Obie są piękne i niepokojące. Aby zapobiec trzaskaniu drzwiami i oknami (i utrzymać cyrkulację powietrza), podparłem je kamieniami i moimi najcięższymi garnkami. Potem poszedłem do garażu, po raz pierwszy w tym roku odkurzyłem maszynę do lodów i zabrałem się do robienia prostego sorbetu z limonki.
Przepis składa się z mniej więcej równych części jogurtu naturalnego, świeżego soku z cytrusów i prostego syropu. Sztuką jest użycie odrobiny pomarańczy i cytryny, aby uzyskać odpowiednią ilość krawędzi z soku z limonki. Otrzymasz sorbet z limonki, który smakuje jak zaplątany w Creamsicle. W przepisie informuję, że użyłam 4 limonek, 1 pomarańczy i dużej cytryny. Zasadniczo chcesz 1 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytrusów. To powiedziawszy, możesz dostosować przepis na podstawie tego, co masz pod ręką. Na przykład podkręć sok pomarańczowy, jeśli brakuje ci limonki. Po prostu staraj się wycisnąć świeżo wyciśnięty owoc, to robi różnicę.
Odmiany sorbetu limonkowego
Sorbet z limonki kokosowej : zamień do 1/2 szklanki jogurtu na taką samą ilość pełnotłustego mleka kokosowego.
Key Lime Sherbet : Zastąp sok z połowy limonek sokiem z kluczowych limonek.
Meyer Lime Sherbet : Zastąp cytrynę, której potrzebujesz, sok z cytryny Meyera. Dodaj też skórkę.
Wspomnę też o ostatniej rzeczy, którą robimy z tym sorbetem. Weź ciasną, małą miarkę sorbetu i umieść ją w małej szklance Picardie lub czymś podobnym. Dodaj kieliszek (lub pół kieliszka) tequili reposado i ciesz się jak najszybciej. Jeśli już o to chodzi – myślę o tym jako o tequila affogato (co po włosku oznacza „utopiony”) – z góry przepraszam za brak uznania. Jeśli nie, to powinno być. Cieszyć się!
Czytaj dalej Frosty Lime Sherbet na 101 książkach kucharskich