Nadziewane papryki to coś, czego naprawdę warto spróbować podczas rodzinnego obiadu albo przy okazji imprezy w gronie znajomych. Łatwe do przygotowania a do tego naprawdę pyszne! Zaletą papryk jest to, że są idealnym składnikiem do nadziewania, a do tego charakteryzują się wytrzymałością, która pozwala im zachować swój kształt w piekarniku. Do tego dochodzi łagodny smak więc pasują do praktycznie wszystkiego i można je wykorzystać do wielu potraw.
Składniki:
– 200 g niedogotowanego ryżu
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 1 średnia posiekana cebula
– 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
– 4 wygniecione ząbki czosnku
– 500 g mięsa mielonego wołowego
– puszka pomidorów
– ½ łyżeczki oregano
– 1 łyżeczka soli morskiej
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 6 papryk z usuniętymi wierzchołkami i rdzeniami
– 250g tartej mozzarelli
– świeżo posiekana natka pietruszki
Rozgrzej piekarnik do 250°.
W małym rondelku przygotuj ryż zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażaj ją przez około 5 minut i dodaj koncentrat pomidorowy oraz czosnek.
Gotuj jeszcze przez około 2 minuty i dodaj mięso mielone wołowe, rozdrabniając je drewnianą łyżką. Podsmażaj aż mięso przestanie być różowe, a następnie odsącz cały tłuszcz.
Do powstałej masy dodaj ugotowany ryż i pokrojone w kostkę pomidory z puszki. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje powstały płyn.
Papryki ułóż w naczyniu do pieczenia skropl olejem. Każdą paprykę wypełnij farszem i posyp startym serem, a następnie przykryj naczynie do pieczenia folią i włóż do rozgrzanego piekarnika.
Piecz około 40 minut, aż papryka zmięknie a ser się zarumieni i przypiecze.
Przed podaniem każdą paprykę udekoruj natką pietruszki.