Chleb na Zakwasie

  • na stronie 23 lipca, 2021
  • 101251 Wyświetleń

Chleb na Zakwasie - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 11

Chleb na Zakwasie to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych bochenków chleba. Łatwiej niż myślisz ze smakiem i konsystencją, która jest absolutnie niebiańska!

Chleb to komfortowe jedzenie, które wykracza poza zwykłe. Wypróbuj te inne sprawdzone i prawdziwe przepisy na chleb, kiedy ich potrzebujesz, Challah , English Muffins i Sweet Rolls .

Round loaf of sourdough bread.

Przepis na chleb na zakwasie z przystawką

Chleb na zakwasie uważany jest za króla chleba. Jego chrupiąca zewnętrzna strona i miękkie, miękkie wnętrze sprawiają, że jest to obfity bochenek, który niesie cios. Lekko pikantny smak, który pochodzi ze sfermentowanego startera, jest klasycznym faworytem wielu. Gdy wyciągniesz ten chleb na zakwasie z piekarnika, przygotuj się na czystą pyszność! Nie tylko pachnie rewelacyjnie, ale będzie smakować bosko!

Nie pozwól, aby fakt, że używasz startera intymnie ci, ten chleb jest niezwykle prosty i wymaga bardzo mało czasu na przygotowanie. Większość pracy odbywa się, gdy siedzi i fermentuje oraz rozwija smak i konsystencję. To jedna ze wspaniałych rzeczy w tym chlebie na zakwasie, może obejść twój harmonogram i być gotowy do pieczenia, kiedy będziesz. Zrób to poprzedniego wieczoru na poranny wypiek lub rano na wieczorny wypiek. Tak czy inaczej, musisz spróbować tego super łatwego i soczystego chleba na zakwasie!

Składniki na łatwy chleb na zakwasie

Proste składniki łączą się, tworząc nieodparty chleb na zakwasie. Chrupiący na zewnątrz i miękki w środku to idealne połączenie, dzięki któremu ten chleb na zakwasie będzie najlepszym dodatkiem do każdego posiłku. Wszystkie pomiary składników można znaleźć w poniższej karcie przepisów.

  • Rozrusznik na zakwasie: W przeciwieństwie do zwykłego chleba zakwas jest tym, czego potrzebujesz, aby chleb wyrósł.
  • Woda: Każdy chleb potrzebuje płynu do wymieszania z mąką, a woda jest zwykle najbardziej powszechna.
  • Sól : Bez soli chleb nie będzie miał smaku. Zawsze dodawaj sól.
  • Mąka chlebowa: Mąka chlebowa ma większą ilość białka, aby utworzyć gluten dla dobrego bochenka do żucia.

Jak zrobić chleb na zakwasie

Najważniejszą rzeczą do zapamiętania na zakwasie jest to, że wymaga czasu. Podczas przygotowywania przepisu możesz go opuścić i wrócić do niego, wiedząc, że przez cały proces działa magicznie. Ten chleb na zakwasie to jedyny w swoim rodzaju i najlepszy przepis do wykorzystania!

  1. Połącz: Wymieszaj starter i wodę w dużej misce widelcem. Dodaj mąkę i sól i kontynuuj mieszanie, aż się połączą. Być może będziesz musiał użyć rąk, aby pomóc mu uformować kudłate ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.
  2. Rozciągnij, odpocznij, powtórz: Po 30 minutach odpoczynku rozciągnij jedną stronę ciasta i złóż na wierzchu. Obróć miskę o ćwierć obrotu, rozciągnij i pociągnij tę stronę ciasta do góry, składając na wierzch. Ponownie obróć miskę o ćwierć obrotu i powtórz. Powtórz jeszcze raz, aż zostaną wykonane cztery rozciągnięcia i naciągnięcia. Powtórz ten proces 3-4 razy 15-30 minut przed każdym razem.
Mixing the starter with flour, and stretching and folding.

Wyroś i uformuj ciasto

Podczas pieczenia najlepiej zrobić okrągły bochenek na chleb na zakwasie. Dzięki temu piecze się równomiernie i wydajnie.

  1. Wyrastanie: Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na blacie przez 7-10 godzin lub w lodówce na 24 godziny, aby fermentacja była wolniejsza. Jeśli w Twojej kuchni jest cieplej, może być gotowa w mniej niż 7 godzin, a jeśli Twoja kuchnia jest chłodniejsza, może to potrwać dłużej niż 10. Powinna wzrosnąć o około 50%.
  2. Kształt: Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i bardzo delikatnie uformować w okrąg. Rozciągnij górną stronę do góry i złóż do środka. Obróć ciasto i powtarzaj, aż wszystkie boki zostaną złożone do środka. Możesz użyć skrobaka stołowego lub rąk, aby pchać i ciągnąć ciasto wzdłuż blatu, aby uzyskać napięcie, ale tylko na tyle, aby uformować ładny okrągły kształt.

Odpocznij i upiecz na zakwasie

Gdy z ciasta uformuje się okrągła kula i wyrośnie, czas zacząć ją piec. Nacinanie wierzchu pomaga stworzyć prezentację w upieczonym chlebie, ale także pomaga podczas pieczenia. Pozwól mu ostygnąć i ciesz się chlebem na zakwasie z rodziną!

  1. Podgrzej holenderski piekarnik: Umieść pergamin w misce i posyp lekko mąką. Połóż kulkę ciasta na pergaminie i przykryj. Włóż do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 500° z piekarnikiem holenderskim w piekarniku, aby również się nagrzać. Pozwól holenderskiemu piekarnikowi nagrzać się przez pełne 50-60 minut, gdy ciasto odpocznie.
  2. Natnij i upiecz: Użyj ostrego noża lub żyletki, natnij górę ciasta pod kątem 35-40 stopni na głębokość około ½ cala. Bardzo ostrożnie użyj pergaminu jako chusty, aby przenieść ciasto do nagrzanego holenderskiego piekarnika. Zmniejsz piekarnik do 450° i umieść pokrywkę na holenderskim piekarniku. Piecz przez 20 minut. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę z holenderskiego piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż skórka nabierze głębokiego złotobrązowego koloru, a temperatura wewnętrzna wskaże 205°-210°.
  3. Ostudzić i jeść: Schłodzić na stojaku chłodzącym przez co najmniej 1 godzinę przed pokrojeniem, aby chleb nie stał się gumowaty.
Letting the dough rest, stretching, forming and prepping the loaf for baking.

Wskazówki dotyczące najlepszego chleba na zakwasie

Pamiętaj, że kluczem jest czas i praktyka. Nie poddawaj się, jeśli pierwszy bochenek nie pójdzie po twojej myśli. Całkowicie to masz! Twoja rodzina też pokocha zjadanie twoich błędów!

  • Waga a pomiar kubka: Zauważysz, że uwzględniłem pomiary wagi wraz z tradycyjnymi pomiarami kubka. Dzieje się tak, ponieważ najlepszym sposobem na uzyskanie dokładnego pomiaru jest waga. W zależności od tego, jak zgarniasz mąkę, waga mąki może się znacznie różnić. Jeśli masz wagę kuchenną, użyj jej. Zauważysz dużą różnicę. Jeśli nie masz wagi, użyj metody puchu, miarki i skrobania, aby dokładnie odmierzyć mąkę. Otrzep go przed włożeniem do miarki, a następnie wypoziomuj go płaskim nożem.
  • Czas wyrastania może być różny: W zależności od temperatury w kuchni czas wyrastania chleba może się różnić. Poszukaj ciasta, które wzrosło o około 50% swojej pierwotnej wysokości. Musisz być elastyczny. Możesz pozwolić mu wyrosnąć w lodówce, co potrwa dłużej i da ci trochę większą kontrolę nad nim.
  • Po co rozciągać i składać: rozciąganie i składanie ciasta wzmacnia ciasto bez nadmiernej pracy. Doda wysokości i struktury.
  • Holenderski Piekarnik: Używanie holenderskiego piekarnika naśladuje używanie piekarnika parowego i tworzy najlepszą skórkę. Możesz również użyć dużej formy do pieczenia chleba, ale skórka będzie inna.
  • Jak sprawdzić, czy bochenek jest zrobiony: Wewnętrzna temperatura bochenka na zakwasie wynosi 205-210 stopni F. Sprawdź za pomocą termometru, ponieważ twoje oko może się mylić.
  • Zrób szczeliny tuż przed: Przed włożeniem ciasta do piekarnika wykonaj nacięcia. nie rób tego, zanim wzejdzie, ale po.

Wariacje na chleb na zakwasie

Gdy już opanujesz ciasto, możesz dodać domieszki i pamiętaj, aby je przechowywać, aby uzyskać najlepsze wyniki. Większość dodatków jest włączana podczas pierwszego rozciągania i składania.

  • Orzechy: Orzechy nadają zakwasowi smak i konsystencję. Możesz je oczywiście posiekać, aby uzyskać efekt rustykalny lub drobno, aby uzyskać równomierne rozłożenie. Połącz orzechy włoskie z miodem lub cynamonem i orzechami pekan, aby uzyskać słodszy smak na zakwasie.
  • Owoce: Suszone owoce są wspaniałym dodatkiem, ponieważ uzupełniają kwasowość zakwasu swoją naturalną słodyczą. Używając trochę wody potrzebnej do ciasta, moczyć posiekane suszone owoce przez kilka godzin. Dodaj owoce i wodę do ciasta przed wymieszaniem. Skórka z cytrusów w kolejny świetny sposób, aby dodać smaku i pikantności.
  • Ser : Dodanie pokrojonego w kostkę lub rozdrobnionego sera dodaje nienagannego smaku. Wrzuć ser do części mąki użytej do wymieszania przed dodaniem go podczas rozciągania i składania.
  • Nasiona: Pomyśl o pestkach dyni, słonecznika, a nawet nasionach sezamu. Ponownie dodaj je podczas pierwszego rozciągania i złóż.
  • Zioła: Świeże lub suszone dodają niesamowitych smaków, pomyśl o koperku, tymianku, oregano i czosnku. Rozmaryn i bazylia również dobrze komponują się z zakwasem. 1-2 łyżki stołowe to wszystko, czego potrzebujesz.
  • Oliwki: zielone, kalamata, a nawet czarne oliwki dodają im miłego kęsa. dobrze je osuszyć i wymieszać podczas pierwszego rozciągania i składania.

Przechowywanie domowego chleba na zakwasie

Przechowując chleb na zakwasie, pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie przechowuj go w temperaturze pokojowej ciasno zapakowany do 5 dni. Możesz także zamrozić chleb na zakwasie. Zawiń ciasno w folię, a następnie w torbę do zamrażania na okres do 3 miesięcy. Nie przechowywać w lodówce. Wyschnie.

Perfectly light and airy sourdough bread.

Jak używać chleba na zakwasie

Chleb na zakwasie to cierpki chleb, z dużymi dziurami, chrupiącą skórką i ciągnącą się konsystencją. To sprawia, że ten chleb jest idealny do nabierania ostatnich kawałków spaghetti lub lasagne . Sprawdzi się do maczania w Pomidorowej lub Francuskiej Zupie Cebulowej . To robią niesamowite kanapki, czy to na klopsa, czy na kubański . Podawaj go razem z ulubionymi potrawami jako dodatek, który z pewnością zniknie. Wypróbuj inne sposoby wykorzystania bochenka na zakwasie, jestem pewien, że będziesz go często robić!

Kanapka Caprese z pesto bazyliowym

Łatwe 5-minutowe tosty z awokado

Grillowany ser z frytkownicy – najlepsza kanapka z serem z grilla…

Najłatwiejszy przepis na Bruschettę

Slices of sourdough bread ready to eat.

Chleb na Zakwasie - Twój przepis Najlepsze przepisy w internecie - 20

Wydrukować

Zakwas i Chleb

Chleb na Zakwasie to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych bochenków chleba. Łatwiej niż myślisz ze smakiem i konsystencją, która jest absolutnie niebiańska!
Oczywiście Chleb, Side Dish
Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe chleb na zakwasie, przepis na chleb na zakwasie
Czas przygotowania 6 dni 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Wzrost 13 godzin
Całkowity czas 6 dni 14 godzin 15 minut
Porcje 12 plastrów
Kalorie 138 kcal
Autor Alyssa Rivers

Składniki

  • 1/3 szklanki Zakwasu (90 gramów)
  • 1 ½ szklanki wody (346 gramów)
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 ½ szklanki mąki chlebowej (520 gramów)

Instrukcje

  • Wymieszaj starter i wodę w dużej misce widelcem. Dodaj mąkę i sól i kontynuuj mieszanie, aż się połączą. Być może będziesz musiał użyć rąk, aby pomóc mu uformować kudłate ciasto. Przykryj wilgotną szmatką i odstaw na 30 minut.
  • Po 30 minutach odpoczynku rozciągnij jedną stronę ciasta i złóż na wierzchu. Obróć miskę o ćwierć obrotu, rozciągnij i pociągnij tę stronę ciasta do góry, składając na wierzch. Ponownie obróć miskę o ćwierć obrotu i powtórz. Powtórz jeszcze raz, aż zostaną wykonane cztery rozciągnięcia i naciągnięcia. Powtórz ten proces 3-4 razy 15-30 minut przed każdym razem.
  • Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na blacie przez 7-10 godzin lub w lodówce na 24 godziny, aby fermentacja była wolniejsza. Jeśli Twoja kuchnia jest cieplejsza, może być gotowa w mniej niż 7 godzin, a jeśli Twoja kuchnia jest chłodniejsza, może to potrwać dłużej niż 10. Powinna wzrosnąć o około 50%.
  • Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i bardzo delikatnie uformować w okrąg. Rozciągnij górną stronę do góry i złóż do środka. Obróć ciasto i powtarzaj, aż wszystkie boki zostaną złożone do środka. Możesz użyć skrobaka stołowego lub rąk, aby pchać i ciągnąć ciasto wzdłuż blatu, aby uzyskać napięcie, ale tylko na tyle, aby uformować ładny okrągły kształt.
  • Włóż pergamin do miski i posyp lekko mąką. Umieść kulkę ciasta na pergaminie i przykryj. Włóż do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 500° z piekarnikiem holenderskim w piekarniku, aby również się nagrzać. Pozwól holenderskiemu piekarnikowi nagrzać się przez pełne 50-60 minut, gdy ciasto odpocznie.
  • Użyj ostrego noża lub żyletki, nacinaj górę ciasta pod kątem 35-40 stopni na głębokość około ½ cala. Bardzo ostrożnie użyj pergaminu jako chusty, aby przenieść ciasto do nagrzanego holenderskiego piekarnika. Zmniejsz piekarnik do 450° i umieść pokrywkę na holenderskim piekarniku. Piecz przez 20 minut. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę z holenderskiego piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż skórka nabierze głębokiego złotobrązowego koloru, a temperatura wewnętrzna wskaże 205°-210°.
  • Schłodzić na stojaku chłodzącym przez co najmniej 1 godzinę przed krojeniem, aby chleb nie stał się gumowaty.

Uwagi

i

Odżywianie

Kalorie: 138 kcal | Węglowodany: 28 g | Białko: 5 g | Tłuszcz: 1 g | Tłuszcze nasycone: 1 g | Tłuszcze wielonienasycone: 1 g | Tłuszcz jednonienasycony: 1 g | Sód: 390 mg | Potas: 37 mg | Włókno: 1 g | Cukier: 1 g | Witamina A: 1 jm | Wapń: 7 mg | Żelazo: 1 mg

źródło

Kategorie artykułów:
Chleb · Z piekarnika · Zapiekane

Komentarze są zamknięte.

Nie przegap! losowe posty ...