Jeśli po długim dniu spędzonym na nogach masz choć trochę sił na to, żeby spędzić czas w kuchni i przygotować coś pysznego i sycącego, zamiast zamawiać kolejny karton pizzy, to gorąco polecamy wypruwać przepis na makaron z krewetkami i śnieżnym groszkiem. Niewiele składników, krótki czas przygotowania a do tego składniki odżywcze, za które twój organizm z pewnością będzie ci wdzięczny! Warto zauważyć, że jest to przepis dość uniwersalny, bo jeżeli nie przepadasz za groszkiem, możesz zastąpić go innym warzywem, a sos chilli innym, odpowiadającym twoim upodobaniom.
Składniki:
– 250g makaronu ryżowego spaghetti
– 200g surowych krewetek (obrane i pozbawione żyłki)
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz
– 4 łyżeczki słodkiego sosu chilli
– 200g pokrojonego po przekątnej groszku śnieżnego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Zagotuj 3-4 litry wody i zdejmij z ognia. Umieść makaron ryżowy w dużej misce i zalej gorącą wodą na 25 minut, często mieszając widelcem, aby rozbić wszelkie grudki powstałe z makaronu. Po około 15 minutach woda powinna być wystarczająco chłodna, aby wyciągnąć i rozdzielić zbity makaron.
Krewetki opłucz i poukładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Osusz, dopraw solą i pieprzem. Doprawione krewetki wymieszaj z 1 łyżką słodkiego sosu chili w pojemniku z pokrywką i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut.
Odcedź i opłucz makaron i przełóż do miski. Wymieszaj dokładnie z groszkiem śnieżnym po czym przełóż na dużą patelnię dodając 1 łyżkę oleju rzepakowego. Po podgrzaniu makaronu z groszkiem dodaj krewetki. Całość smaż aż krewetki nabiorą różowego koloru. Gotuj nie dłużej niż 6 minut.